Главен инспектор
I. Минимални и специфични изисквания, които са предвидени в нормативните актове за заемане на длъжност главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при Областна дирекция по безопасност на храните – София област /ОДБХ – София област/:
1. образование: висше;
2. степен на образование: бакалавър;
3. професионална област: ветеринарна медицина; хуманна медицина; инженер технолог;
4. минимален ранг за заемане на длъжността: ІV-ти младши;
5. професионален опит: не по-малко от 2-години;
6. длъжностно ниво по КДА: 9;
7. наименование на длъжностно ниво по КДА: експертно ниво 5.
II. Да отговаря на изискванията на чл. 7, ал. 1 от Закона за държавния служител.
III. Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което попада в хипотезата на чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния служител.
IV. Необходими компетентности, съгласно длъжностна характеристика за длъжност главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – София област:
1. Аналитична компетентност:
Събиране, обработване и анализ на информация и предлагане на ефективни решения.
2. Ориентация към резултати:
Постигане на високи резултати в съответствие с поставените цели и изисквания.
3. Работа в екип:
Участие в екипи, които работят в сътрудничество за постигане на обща цел.
4. Комуникативна компетентност:
Ефективен обмен на информация и ясно изразяване в устна и писмена форма.
5. Фокус към клиента /вътрешен/външен/:
Ефективно удовлетворяване на потребностите, интересите и очакванията на клиентите/потребителите на услугите и дейностите.
6. Професионална компетентност:
Професионални знания и умения, които са необходими за успешно изпълнение на длъжността.
7. Дигитална компетентност:
Знания за обработване на информация, създаване на съдържание и дигитална комуникация, информационна сигурност и решаване на проблеми, които са необходими за успешно изпълнение на длъжността.
V. Области на дейност на длъжност главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – София област:
1. Извършва постоянен и периодичен контрол в предприятията, произвеждащи и преработващи храни. Предприятията за месодобив се посещават ежедневно, а другите предприятия – периодично на базата на оценка на възможните рискове.
2. Обекта за търговия на дребно с храни, обекти за съхранение и търговия на едро с храни и обществено хранене се посещават на базата на оценка на възможните рискове.
3. Инцидентни, непредвидени проверки се извършват при всеки случай на подаване на конкретен сигнал за създадена извънредна ситуация с възможен риск за здравето на хората – например нерегламентирано клане на животни, нерегламентирана продажба на хранителни продукти и т.н..
VI. Основна характеристика на длъжност главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – София област е да:
Извършва постоянен и периодичен контрол в обектите по Закона за храните за спазване на приложимото законодателство в областта на храните при производство, транспортиране, търговия и пускане на пазара на суровини и храни, страничните животински продукти, генетично модифицирани организми, като съставка на храните от животински произход. Да контролира безопасността на храни и суровини, материали и предмети влизащи в контакт с храни, плодове и зеленчуци, ХТСГ, ЗГУ, ЗНП, храни биологично производство, адитиви, фуражи и фуражни добавки при техния добив, преработка, съхранение, транспорт, реализация, внос, износ и транзит. .
VII. Начин на провеждане на конкурса – по реда на чл. 33, ал. 1, т. 2 и чл. 34, ал. 1 във връзка с чл. 38, ал. 4 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители, е чрез “писмена разработка“ по тематика „Официален контрол и други официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на националното и европейско законодателство в областта на храните. Условия и ред при производството и търговията с храни. Изисквания и условия за осигуряване на хигиена на храните и тяхната безопасност“ провеждане на интервю с допуснатите до участие в него кандидати. До участие в интервю се допускат кандидатите, чиято оценка от писмения изпит е не по-малка от “4”.
VIII. Необходими документи за подаване за участие в конкурса за длъжност главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – София област са:
1. Заявление за участие в конкурса – Приложение № 3 към чл. 17, ал. 2 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители;
2. Декларация, подписана от кандидата и удостоверяваща обстоятелствата по чл. 7, ал. 1 от Закона за държавния служител;
3. Копие от документи, удостоверяващи придобитата образователно-квалификационна степен и правоспособност, които се изискват за заемане на тази длъжност;
4. Копие от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит /трудова книжка, служебна книжка, осигурителна книжка/;
5. Копие от документ за придобит ранг, при наличие на такъв;
6. Нотариално заверено пълномощно в оригинал в случай, че документите се подават от упълномощено лице.
Документи, които са на чужд език следва да бъдат представени и с легализиран превод на български език.
Документи, които са издадени в чужбина следва да бъдат признати, по реда на Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища, приета с Постановление № 168 на Министерския съвет от 2000 г., обн. в ДВ, бр. 69 от 2000 г., последно изменен и допълнен в ДВ бр. 43 от 16.05.2023 г.
IX. Документите за участие в конкурса за длъжност главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – София област се подават в срок до 26.06.2025 г. – 17,00 часа по един от следните начини:
- на електронен адрес: [email protected]
- лично или чрез пълномощник в деловодството на административната сграда на Областна дирекция по безопасност на храните – София област, която се намира на адрес: гр. София - 1606, бул. „Христо Ботев“ № 17, всеки работен ден от 09,30 часа до 17,00 часа.
Когато документите за участие в конкурса се подават от пълномощник, то към заявлението за участие в конкурса се прилага и нотариално заверено пълномощно в оригинал.
Когато документите за участие в конкурса се подават по електронен път заявлението за участие в конкурса и декларацията по чл. 17, ал. 3, т. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители трябва да бъдат подписани от кандидата с електронен подпис.
X. Списъците и други съобщения във връзка с конкурса за длъжност главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – София област да се обявяват на Интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните, в рубрика „Конкурси“, в сроковете, които са определен в Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители.
XI. Българските граждани, които са преминали срочна служба в доброволния резерв по чл. 59, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България , се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.
XII. Основната работна заплата за длъжността е в размер от 1077 /хиляда и седемдесет и седем/ лева до 2 800 /две хиляди и осемстотин/ лева, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с ПМС № 129/26.06.2012 г. и Класификатора за длъжностите в администрацията.
XIII. Минималният размер на основната заплата за длъжността е 1077 /хиляда и седемдесет и седем/ лева, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с ПМС № 129/26.06.2012 г. и Класификатора за длъжностите в администрацията.
Основният размер на заплатата за длъжността ще бъде определен в зависимост от професионалния опит на спечелилия конкурса кандидат, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и Класификатора за длъжностите в администрацията.