Ново търсене  

Защо служителите Ви напускат компанията

Публикувано от: Zaplata.bg
24 Април, 2019 г.
Защо служителите Ви напускат компанията
Снимка: shutterstock

Защо служителите напускат компанията? В момент, когато на пазара на труда все по-често и по-често се говори, че набирането на персонал за много позиции е трудно, защото няма хора, с които да се работи, трябва да си припомним, че текучеството на служители продължава. Хората идват в компанията и напускат, а всеки, който се бори с проблема относно напускането на специалисти от други компании, трябва да знае за него. Запознайте се с 10-те гряха на главните шефове, благодарение на които служителите напускат компанията!

Лоша атмосфера

Това е една от най-очевидните, макар и често трудни за откриване (особено от шефовете!) причини за уволнението на служителите. Ако следвате правилото „разделяй и владей”, не се учудвайте, че служителите, въпреки достатъчно добрата и здравословна атмосфера в компанията, си тръгват. Пренебрегвате ли конфликти, които възникват между отделите служители, надявайки се, че те ще се решат сами или смятате, че така трябва да бъде? Ако е така, Вие правите грешка и рискувате да загубите ценни служители.

Липса на перспективи и еднообразие

Ако един служител години наред е заемал една и съща позиция и все още изпълнява същите задачи, без да има шанс за повишение, единствената перспектива за промяна, която той вижда, е смяна на работата. Не давайки на служителите си възможност да се издигат, разширяват или променят отговорностите си, Вие ги молите да Ви оставят. Всеки специалист знае, че при стоенето на едно място, той наистина изостава, давайки път на онези, които имат шанс да се докопат до длъжността.

Липса на възможности за самостоятелно развитие

Това е много подобно на предишната причина, поради която експертите решават да напуснат компанията. Ако компанията не инвестира в служителите си, без да им предоставя специализирани тренировки или обучение, което наистина носи нещо ново и им позволява да разширят своите знания и умения, те с радост ще се преместят в компания, която се грижи за развитието на своите служители. Е, да, но защо да инвестираме в обучението им, след като служителите имат постоянен кръг от задачи? Ако си задавате този въпрос, прочетете го сега, върнете се към предишния параграф и ... ще разберете защо специалистите напускат компанията Ви.

Претоварвате ги

Всеки шеф обича да наема професионалисти с широка квалификация, богат опит и ценни умения. За съжаление, често е изкушаващо да ги използвате в максимална степен. Ако възлагате на служителите си да изпълняват редица задачи, които не могат да извършат през работния ден, или ги принуждавате да работят извънредно, не се учудвайте, че в крайна сметка ще Ви бъдат благодарни за сътрудничеството. По-добре е да се замислите дали е необходимо да правите всичко това, или просто да не наемете допълнителен персонал.

Липса на похвали

Когато нещо е лошо направено, Вие ще говорите за него, но защо да казвате нещо, когато всичко е наред? Ако не мислите така, тогава току-що намерихте отговора на въпроса, защо служителите напускат компанията Ви. Въпросът не е да се изсипват бонуси от ръкава (макар, че си струва да ги наградим за изключително важните за компанията трудни задачи, които изпълняват служителите!), Но за всички са важни простите думи на признание, че нещо е направено добре. Понякога простото „благодаря, добра работа” може да замести хиляди бонуси и платени уикенди. Нищо не отслабва мотивацията повече от липсата на признателност след упорита работа. Сякаш никой не забелязва какво е направено. И ако е така, добре ... може би в друга компания ще обърнат внимание на това.

Неравно обръщение

А какво ще кажете за това, че някой ще работи усилено, но цялата награда ще бъде дадена на най-големия мързеливец в компанията, защото той има добри отношения с шефа на частно ниво? По същия начин, ако се раздават интересните или допълнително платени проекти не на най-компетентните, а на най-любимите ръководители на служителите, то това няма да остане незабелязано. Ако действате по този начин в компанията, очаквайте специалистите да започнат да Ви напускат и да отиват там, където се очакват и се ценят уменията и целенасочеността, а не симпатиите и антипатиите.

Не забравяйте също, че служителите ще забележат неравенството в заплащането на труда в компанията. Ако служител, заемащ длъжност, която изисква специални познания или голяма отговорност, се заплаща по-малко от човек, който не се нуждае от специална квалификация, той вероятно няма да бъде щастлив от това. По същия начин, когато новоназначен човек печели повече, отколкото Вашия дългогодишен служител на същата позиция, не приемайте, че ще бъдете представени като модел за справедливост и честност.

Заплатата

Можем да убеждаваме себе си в различните неща, но факт е, че една от основните причини, поради която идваме на работа са парите, които можем да спечелим. Дори ако смятате, че насърчавате служителите си добре, не се учудвайте, че те напускат, ако предлаганото от Вас заплащане е много по-ниско от стандартната заплата за специалисти със техните знания и опит.

Липсата на повишение е друга причина, поради която служителите напускат компанията. Ако след няколко години заплатата на служителя Ви внезапно стане опасно близка до обществения минимум, тъй като той расте всяка година, а тя не се е покачвала през годините, не се учудвайте, когато реши да напусне компанията Ви. Не се заблуждавайте, че 5 или 10 процента са увеличение.

Обещанията - това са добри неща

Ако винаги обещавате нещо на служителите си, но нищо не се случва, търпението им ще се изчерпа и ще останете без специалисти. Серията от обучения, обявени по време на интервюто за работа, все още ли не са реализирани, а старата проблемна техника, която трябваше да смените още преди шест месеца още ли не е пристигнала? Датата на стартирането на новия амбициозен проект все още ли се променя, така че никой не вярва, че той някога ще започне? Обещаното повишение на служителя през следващото тримесечие все още ли не сте го дали за последните две години?

Всяко следващо обещание без застраховка от Ваша страна намалява доверието в очите на служителите и никой специалист никога няма да храни мечти. Той просто ще отиде там, където това е реално.

Недостъпност

Като ръководител имате много отговорности: следвате много неща, присъствате на срещи, а извън компанията също искате да имате малко личен живот. Ние всички знаем за това, но ако сте постоянно недостъпни за служителите си, може да се случи така, че първият момент, когато почувствате, че те Ви липсват, да е този, в който вече Ви напускат. Не е нужно да прекарвате целия ден в компанията, ако не можете, но когато сте там, трябва постоянно да се срещате със служителите си, когато те искат да говорят с Вас, но ако не Ви пука за срещите и обсъжданията на различни въпроси веднъж месечно или на тримесечие, те ще се почувстват маловажни и ненужни. И ако е така, защо да останат във Вашата компания?

Липса на съгласуваност

Отменяте клаузи в договорите, които сключвате със служителите си, до момента, в който съгласно Кодекса на труда ще трябва да сключите договор за неопределен срок. В допълнение, компанията е финансово нестабилна и Вие сте в просрочие при изплащането на заплатите. Е, в тази ситуация, не се изненадвайте, че при първа възможност, специалистите ще ви благодарят за сътрудничеството и ще побягнат от потъващия кораб. Всеки иска да се чувства уверен в работата си и да може да се съсредоточи върху своите отговорности и да не се тревожи за критичните ситуации в компанията.

Още полезни статии
Как да си осигурите добри препоръки
Кой може да ви даде препоръки Този въпрос все повече се задава на интервютата. Често пъти покорителите на кариерни висоти посочват служители и колеги, като хора, които да дадат препоръки за тях, избирайки ги според принципа „Имам добри отношения с него, той няма да каже нищо лошо”. И това разбира се е грешка, защото „човек с когото имате добри отношения“ може да Ви препоръча по-скоро като „човек, с когото вие можете да изграждате добри отношения“, но останалото е непредсказуемо. Например, препоръчителят - това е бившият Ви шеф, който е бил много доволен от вашето представяне и отговорност. Вие знаете за това и давате неговия контакт за препоръки. А новият потенциален работодател го пита един прост въпрос: 'Ще може ли Иван Петров самостоятелно да води проекти и да предлага нови идеи?'. - “Не знам” - отговоря вицепрезидентът - Той нямаше такива задължения, но това, което му дадох, беше направено перфектно и в срок”. Имате ли нужда от такава препоръка? На кои въпроси трябва да имате отговори Трябва да се разбере, че при поискване на препоръка, рекрутерът едва ли ще се ограничи до въпроса 'какво сте работил?'. Често, на даващият препоръката ще му бъдат зададени много конкретни въпроси: в кои проекти сте участвали; за какво сте отговаряли; какви конкретни резултати постигнахте; какви са най-слабите Ви страни. Ето защо, преди да дадете контактите на конкретно лице за даване на препоръки, си задайте 3 въпроса: Какви са вашите качества, които са важни за новата Ви работа? Кога в професионалния си живот, най-добре показахте тези си качества? Кой по това време беше вашият ръководител (колега, партньор) и напълно ли е можел да оцени тези качества? По подразбиране, новият работодател иска да получи препоръка от ръководителя, който именно е задал задачите и е видял резултатите от работата Ви. Ако все още работите, и по разбираеми причини, не можете да предоставите препоръката на настоящия си ръководител, помислете кой може да Ви охарактеризира. Дайте контактите на ръководителя от предишното Ви работно място, на колеги, партньори, но не отказвайте нейното предоставяне. По отношение на препоръките е много важно да се покаже откритост и готовност за помощ при тяхната проверка. Бъдете откровени и честни Ако напускането на миналата Ви работа е свързано с неприятна ситуация, опитайте се да го кажете веднага - нека разберат по-добре вашата интерпретация, отколкото да научат за това от други хора. Преди да дадете контакти на човека, който ще даде препоръка за Вас, бъдете коректни и първо поискайте тяхното разрешение и се опитайте да разберете точно какви ще бъдат препоръките. И още нещо: за препоръки могат да се обърнат дори и без Вашето знание - в края на краищата, опитът Ви е известен, а на определен пазар, всеки ръководител има познат, който е работил в една и съща компания с Вас. Затова се опитайте да бъдете продуктивен служител, поддържайте конструктивни отношения с всички и винаги напускайте подходящо. Защото с времето печелим не само опит, но и репутация.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да си намерим работа без опит
За трудоустройство е необходим опит, но от къде да го вземе младият специалист, ако не го наемат на работа без опит? Омагьосан кръг? Не всичко е толкова тъжно! И без опит можете да си намерите работа. И така, как става това без трудов стаж? Грешките на търсещите работа, когато нямат опит завишени амбиции - повечето хора, които търсят работа, оценяват високо възможностите си. Но дори и да сте завършили Харвардския университет, не трябва да завишавате исканията си - заплатата, условията и работния график! Престижният университет - това е прекрасно, но работодателят не се нуждае от притежател на диплома, а от специалист-практик; настройте се към позитивизъм - търсенето на работа не е причина за негативи, така че се възползвайте. Мислете предварително Много студенти още втори или трети курс започват работа на непълен работен ден. По време на обучението е много важно да си намерите работа по специалността. Първоначално не трябва да очаквате големи заплати, но в личния „актив” ще получите натрупан безценен трудов опит и не по-малко безценно вписване на стажа в трудовата книжка. Можете да изберете да работите в област, близка до бъдещата Ви специалност, а след това в края на обучението си ще имате нещо, което да напишете в резюмето. Не се страхувайте от големите компании и държавни агенции Попитайте някой випускник къде иска да работи? Навярно в голяма престижна компания. Но защо тогава повечето млади хора дори се страхуват да се обърнат към престижен, крупен работодател? В края на краищата, много големи компании провеждат политика - по-добре да наемат млад и неопитен специалист, но целенасочен, отколкото да преквалифицират „вкоренения“ опит. И не е тайна, че на по-малко опитния специалист биха платили по-малко. Друга възможност за наемане на работа без трудов стаж - в държавни институции! Въпреки, че в пенсионните, банковите и данъчните институции обявяват конкурс за заетост, младият специалист има шанс да бъде приет. Да, заплатите в държавните учреждения не са толкова високи, но това все пак е училището на живота! Стажът - това е началото на дълъг път Ако не можете да си намерите работа на желаната позиция, не казвайте сбогом толкова скоро на компанията, която Ви харесва. Опитайте се да си договорите работа на по-ниска позиция или да се споразумеете за стаж. Има доста голям шанс, след работата Ви в компанията за определен период от време, да получите повишение или да се отправите в търсене на нова работа, но не като „млад човек без трудов стаж”, а като специалист с опит в солидна компания. Заплатата ще нарасне с опита Помнете, че вчерашният ученик, който изисква висока заплата още от самото начало, не се възприема сериозно от работодателите: те не виждат обещаващ специалист, а човек без опит с прекалена самооценка. Така, че смекчете финансовия си апетит. В началния етап на кариерата, трябва да се интересувате от професионалното си развитие, а не от високата заплата. Тогава, професионалният, кариерният и, разбира се, финансов растеж няма да закъснеят!
Още »
Всички статии