Ново търсене  

Защо служителите Ви напускат компанията

Публикувано от: Zaplata.bg
24 Април, 2019 г.
Защо служителите Ви напускат компанията
Снимка: shutterstock

Защо служителите напускат компанията? В момент, когато на пазара на труда все по-често и по-често се говори, че набирането на персонал за много позиции е трудно, защото няма хора, с които да се работи, трябва да си припомним, че текучеството на служители продължава. Хората идват в компанията и напускат, а всеки, който се бори с проблема относно напускането на специалисти от други компании, трябва да знае за него. Запознайте се с 10-те гряха на главните шефове, благодарение на които служителите напускат компанията!

Лоша атмосфера

Това е една от най-очевидните, макар и често трудни за откриване (особено от шефовете!) причини за уволнението на служителите. Ако следвате правилото „разделяй и владей”, не се учудвайте, че служителите, въпреки достатъчно добрата и здравословна атмосфера в компанията, си тръгват. Пренебрегвате ли конфликти, които възникват между отделите служители, надявайки се, че те ще се решат сами или смятате, че така трябва да бъде? Ако е така, Вие правите грешка и рискувате да загубите ценни служители.

Липса на перспективи и еднообразие

Ако един служител години наред е заемал една и съща позиция и все още изпълнява същите задачи, без да има шанс за повишение, единствената перспектива за промяна, която той вижда, е смяна на работата. Не давайки на служителите си възможност да се издигат, разширяват или променят отговорностите си, Вие ги молите да Ви оставят. Всеки специалист знае, че при стоенето на едно място, той наистина изостава, давайки път на онези, които имат шанс да се докопат до длъжността.

Липса на възможности за самостоятелно развитие

Това е много подобно на предишната причина, поради която експертите решават да напуснат компанията. Ако компанията не инвестира в служителите си, без да им предоставя специализирани тренировки или обучение, което наистина носи нещо ново и им позволява да разширят своите знания и умения, те с радост ще се преместят в компания, която се грижи за развитието на своите служители. Е, да, но защо да инвестираме в обучението им, след като служителите имат постоянен кръг от задачи? Ако си задавате този въпрос, прочетете го сега, върнете се към предишния параграф и ... ще разберете защо специалистите напускат компанията Ви.

Претоварвате ги

Всеки шеф обича да наема професионалисти с широка квалификация, богат опит и ценни умения. За съжаление, често е изкушаващо да ги използвате в максимална степен. Ако възлагате на служителите си да изпълняват редица задачи, които не могат да извършат през работния ден, или ги принуждавате да работят извънредно, не се учудвайте, че в крайна сметка ще Ви бъдат благодарни за сътрудничеството. По-добре е да се замислите дали е необходимо да правите всичко това, или просто да не наемете допълнителен персонал.

Липса на похвали

Когато нещо е лошо направено, Вие ще говорите за него, но защо да казвате нещо, когато всичко е наред? Ако не мислите така, тогава току-що намерихте отговора на въпроса, защо служителите напускат компанията Ви. Въпросът не е да се изсипват бонуси от ръкава (макар, че си струва да ги наградим за изключително важните за компанията трудни задачи, които изпълняват служителите!), Но за всички са важни простите думи на признание, че нещо е направено добре. Понякога простото „благодаря, добра работа” може да замести хиляди бонуси и платени уикенди. Нищо не отслабва мотивацията повече от липсата на признателност след упорита работа. Сякаш никой не забелязва какво е направено. И ако е така, добре ... може би в друга компания ще обърнат внимание на това.

Неравно обръщение

А какво ще кажете за това, че някой ще работи усилено, но цялата награда ще бъде дадена на най-големия мързеливец в компанията, защото той има добри отношения с шефа на частно ниво? По същия начин, ако се раздават интересните или допълнително платени проекти не на най-компетентните, а на най-любимите ръководители на служителите, то това няма да остане незабелязано. Ако действате по този начин в компанията, очаквайте специалистите да започнат да Ви напускат и да отиват там, където се очакват и се ценят уменията и целенасочеността, а не симпатиите и антипатиите.

Не забравяйте също, че служителите ще забележат неравенството в заплащането на труда в компанията. Ако служител, заемащ длъжност, която изисква специални познания или голяма отговорност, се заплаща по-малко от човек, който не се нуждае от специална квалификация, той вероятно няма да бъде щастлив от това. По същия начин, когато новоназначен човек печели повече, отколкото Вашия дългогодишен служител на същата позиция, не приемайте, че ще бъдете представени като модел за справедливост и честност.

Заплатата

Можем да убеждаваме себе си в различните неща, но факт е, че една от основните причини, поради която идваме на работа са парите, които можем да спечелим. Дори ако смятате, че насърчавате служителите си добре, не се учудвайте, че те напускат, ако предлаганото от Вас заплащане е много по-ниско от стандартната заплата за специалисти със техните знания и опит.

Липсата на повишение е друга причина, поради която служителите напускат компанията. Ако след няколко години заплатата на служителя Ви внезапно стане опасно близка до обществения минимум, тъй като той расте всяка година, а тя не се е покачвала през годините, не се учудвайте, когато реши да напусне компанията Ви. Не се заблуждавайте, че 5 или 10 процента са увеличение.

Обещанията - това са добри неща

Ако винаги обещавате нещо на служителите си, но нищо не се случва, търпението им ще се изчерпа и ще останете без специалисти. Серията от обучения, обявени по време на интервюто за работа, все още ли не са реализирани, а старата проблемна техника, която трябваше да смените още преди шест месеца още ли не е пристигнала? Датата на стартирането на новия амбициозен проект все още ли се променя, така че никой не вярва, че той някога ще започне? Обещаното повишение на служителя през следващото тримесечие все още ли не сте го дали за последните две години?

Всяко следващо обещание без застраховка от Ваша страна намалява доверието в очите на служителите и никой специалист никога няма да храни мечти. Той просто ще отиде там, където това е реално.

Недостъпност

Като ръководител имате много отговорности: следвате много неща, присъствате на срещи, а извън компанията също искате да имате малко личен живот. Ние всички знаем за това, но ако сте постоянно недостъпни за служителите си, може да се случи така, че първият момент, когато почувствате, че те Ви липсват, да е този, в който вече Ви напускат. Не е нужно да прекарвате целия ден в компанията, ако не можете, но когато сте там, трябва постоянно да се срещате със служителите си, когато те искат да говорят с Вас, но ако не Ви пука за срещите и обсъжданията на различни въпроси веднъж месечно или на тримесечие, те ще се почувстват маловажни и ненужни. И ако е така, защо да останат във Вашата компания?

Липса на съгласуваност

Отменяте клаузи в договорите, които сключвате със служителите си, до момента, в който съгласно Кодекса на труда ще трябва да сключите договор за неопределен срок. В допълнение, компанията е финансово нестабилна и Вие сте в просрочие при изплащането на заплатите. Е, в тази ситуация, не се изненадвайте, че при първа възможност, специалистите ще ви благодарят за сътрудничеството и ще побягнат от потъващия кораб. Всеки иска да се чувства уверен в работата си и да може да се съсредоточи върху своите отговорности и да не се тревожи за критичните ситуации в компанията.

Още полезни обяви
Още полезни статии
Как се избират уеб разработчиците
С какви проекти работят програмистите? В 90% от случаите, това са често срещани SEO задачи: ускорение на скоростта на сайта; затваряне на дубликати или разработване на функционалност, която позволява затварянето на дубликати; настройка на формата за обратна връзка; финализиране на мобилната версия (обикновено я има, но някои елементи трябва да бъдат увеличени, някои трябва да се намалят, а други да бъдат премахнати напълно); корекция на оформлението (така, че всичко да се показва правилно на най-популярните устройства); добавяне на функционалност за указване на мета тагове; почистване на вируси; преместване на сайт от един хостинг в друг; превод на сайт на https; 10% от задачите са разработка на сайт. Най-вече клиентите се нуждаят от сайтове за продажба на скъпи сложни продукти, като например услуги на адвокати, строителни фирми. Над 80% от сайтовете, с които се занимават програмистите са ресурси базирани на WordPress. Има и проекти на Bitrix, Joomla, Open Cart и в чист HTML Какви трудности възникват при решаването на задачи Вероятно по-точно е да се каже „възникнали“. Сега всичко е много по-добре. Въпреки това, искаме да Ви информираме за често срещаните проблеми: правят се опити всеки уебсайт на WP да бъде поправен, като се инсталира WP Super Cache или по-малкия му брат W3 Total Cache. Ако специалистът предлага нещо различно от тези плъгини, а още по-добре дори ако ускори сайта без тях и всякакви други приставки, то той е достоен. Може би подценяваме тези решения, може би са ги настройвали недотам толкова големи специалисти. Експертите, които базират ускорението на сайта си на Super Cache, ги наричаме „инсталатори на плъгини“. Те не са разработчици, не са програмисти, а просто инсталатори; корекциите не се проверяват. Например, трябва да се настрои редирект. Човекът там прави нещо, казва, че всичко е наред. Поглеждаме: не прави пренасочването. Пишем му отново, той отново „прави нещо“, а резултатът е същия - нулев. Знаем защо се случва това: човекът се опитва да направи редиректа по най-лесния начин. Може би методът му не работи на този хостинг или с тази .htaccess конфигурация? Него това не го интересува; внася промени, които при актуализиране на темата или ядрото, CMS ​​излита; провежда се продължителна работа, резултатът от която е нищо. Загубили сме си времето, но не сме постигнали нищо. Когато намерим човек, който: ускорява сайта без използването на 100500 безплатни плъгини; умее да създава сайтове на WP с помощта на теми. В същото време, той прави това правилно, така че след обновлението и темата, самият „енджин“ не се бъгва; не го мързи да провери работата си и, ако е необходимо, незабавно да я оправи; може да каже след време, че не може да изпълни тази задача. Да, живее в реалния свят; прехвърля сайта на https, но не забравя да промени и пътищата в базата данни. Повечето хора са готови да плащат дълго време на такъв човек. Добре - колко? Сега ще Ви кажем. Плащането за услугите на програмисти и други професионалисти в мрежата: субективното мнение на един Project Manager Вече споменахме, че проектите са различни и задачите също. Трудно е да се назове някаква средна цена. Но може да се каже следното. Когато имаме нужда от услугите на програмист, плащаме поне 70-80 лева за услугата, освен ако специалистът не посочи по-ниска сума. Понякога това се случва, ако работим дълго време. Сумата е актуална, дори и да става дума за дреболия, като настройка на редиректи. Реален случай: След като цял ден Иван се е измъчил с редиректи, тогава програмистът поправил грешката му за около 10 мин. Попитал го е как го е направил. Човекът отговорил, че е пренесъл кода ми (тоест, кодът е правилен!) до самия низ на .htaccess. Иван прочел преди това дозина ръководства за 301 пренасочвания: никъде не било казано къде точно трябва да се добави самия код. Платил 50-60 лева за работата.  Трябва да разберете, че често плащате за опита на специалиста, за неговите знания, а не за неговото време. Смятаме, че е глупаво да се пазарите, опитвайки се да получите отстъпка на принципа „Вие работихте 10 минути и аз ще Ви платя за 10 минути“. Как уеб-специалист може да докаже, че отговаря на изискванията? И така, вие създавате бързи WordPress сайтове, използвайки теми и с минимум плъгини. Ако е необходимо, бързо настройвате формата за обратна връзка и добавяте функционалност, за затварянето на всички дубли от индексирането. Как да докажете това на клиента и да получите адекватно заплащане за поръчката? Ето моментите, които играят роля, когато за първи път се свържете с програмист: ако специалистът е бил препоръчан, то това веднага е +100500 за шансовете му да получи проекта. Затова дори се съгласявайте да изпълнявате малки задачи. Можете да получите препоръка от уста на уста. В областта на уеб разработката, наистина добрите специалисти никога не остават без поръчки. Необходимо е само да потърпите месец-два; добре е, когато кандидатът има свой сайт с портфолио. Лошо е, когато има портфолио, но няма сайт. Вашият сайт е не само добър пример за работата и отражение на квалификациите Ви, но е и знак, че човек инвестира ресурси в промотирането си, което означава, че съществува много по-голяма вероятност да е сериозен; Чудесно е, когато кандидатът е искрен. Защото може да няма достатъчно технически умения, а защото не е психологически подготвен. Понякога изглежда, че задачата е проста и тогава се разкриват проблеми, които удължават работата за дълги дни / седмици / месеци. Необученият изпълнител често зарязва тази тежест и търси нещо по-простичко. Жалко е, че много експерти, дори с повече или по-малко сериозен опит, се страхуват да поемат проектите, тъй като не отговарят на всички изисквания. Мислим, че що се отнася до разработването на уебсайт, в 99 от 100 проекта винаги изведнъж „изскача“ нещо ново: когато няма достатъчно умения и трябва да се търси в Гугъл. Вместо заключение За да работи над някои уеб-проекти, специалистът не се нуждае от огромен набор от умения, знания и опит. Често са достатъчни доста практика и много искрено желание и усилия. И ако също имате опит и активно се учите, е възможно да печелите прилични парични средства!
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
5 причини да станете програмист и 3, за да се откажете завинаги
Нека Ви представим кратка бележка относно петте радости на един програмист и трите му мъки. Първа причина: money-money Вероятно е да не знаете, че програмистите печелят прилични пари. И това все още е джуниър. И къде - в провинциален български град! Тези сведения ги получихме моментално. Ако искате малко повече подробности относно заплатите на програмистите, разгледайте в обявите за работа за програмисти в Zaplata.bg. Втора причина: всеки има нужда от вас Технологичните компании, болниците, правителствените агенции, училищата и в детските градини се нуждаят от разработчици на софтуер. Научете поне един от списъка: Python, C ++, 1C, Android, iOS, PHP, JavaScript. Дори Delphi! Или станете „полиглот“ и HR-ите ще ловуват за Вас, като дивеч в деня на откриване на ловния сезон. И сега, малко по-сериозно: според миналогодишното изследване на Stack Overflow, 60% от анкетираните фронтенд-разработчици, 20% се занимават с мобилна разработка, а най-популярната технология е JavaScript. Трета причина: мозъкът Ви се напомпва като тялото на Шварценегер през 1970 година Невъзможно е да бъдете добър програмист, без да можете да мислите логично и просто. Малко вероятно е някоя друга област на дейност да бъде толкова строго подчинена на логиката. Да, не трябва да се отрича творческият принцип в работата на кодовите работници: те винаги са в парадигмата на алгоритмите и синтаксиса на езиците. Не е правилно езикът на програмирането да се дефинира като формален език, който се използва в компютърните науки и математическата логика. По някаква причина ни се струва, че именно от тук растат корените на лошите коментари, поставяйки от двете страни на барикадите хуманитаристите и техничарите. И първите и вторите няма да е лошо да научат как програмирането влияе на мозъка и мисленето. Четвърта причина: Вие сте визионер за пет секунди Нито един космически апарат не може да лети до Марс без внимателно проектиран софтуер. Естествено, в света има и доста други самолети с ядрена енергия за полети извън земната орбита. Петата причина: световна слава и успех, жени и алкохол, бъгове и патчове Не се шегуваме. Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Павел Дуров - всички са кодили и са преуспели в това! Просто не казвайте, че не искате да достигнете същите висоти. Кой кодещ войник не мечтае да стане диджитал-дженерал!? Your fifth point in danger, или се нуждаете от феноменално постоянство Никой да седи толкова много време и да си гледа работата, колкото седят програмистите. Нито мениджърите, нито дизайнерите, нито чистачката Лилия Антоновна, нито шеф на SEO отдела. Да, те биха искали да отидат в парка и да нахранят гълъбите с натрошен хляб. Но работата е преди всичко! Скромно ще си премълчим за честата необходимост от преработка или редакция на други програмисти. Това е малък филиал от ада на земята и черната дупка, в която летят кодинг войници на своите космически кораби. Your body in trouble, или още една година без физкултура Погледнете вашия работен плот: всичко ли е обсипано с шоколади и бисквитки? Да, Вашият шахматен мозък се нуждае от постоянен приток на глюкоза. Но тялото, седейки с часове неподвижно, се превръща в нещо с излишни килограми и Ви отговаря със зли болки. Съжалявам, може и да греша, но не съм виждал програмисти-културисти или поне фитнес-богове. Е, добре виждал съм. Просто намерете време за сутрешна гимнастика и бягане, както и за пластмасова купа с броколи и маруля. Капка сериозност в крайна сметка Знаем поне два примера, в които хора се присъединиха към програмистите и не съжалиха - те правят това, което обичат и имат стабилни високи доходи. Успех с работата!
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии