Защо се нуждаем от постоянна преквалификация
Публикувано от: Zaplata.bg
14 Май, 2019 г.
Защо се нуждаем от постоянна преквалификация
Снимка: Shutterstock

Неотдавна, системата беше такава, че получавахме образование веднъж, а след това прилагахме знанията си на практика в продължение на няколко десетилетия. В ежедневието обаче навлязоха нови машини, нови методи за диагностициране на доброкачествени тумори, ново оборудване или нови методи за изчисляване на застрахователната сума ... Но да се връщаме отново и отново в училище, да учим, да разбираме, да учим основите на новата дисциплина и да държим изпити - това не се случи. Затова се смяташе, че научаването на чужд език е по-лесно да се постигне в по-млада възраст, защото след това паметта на човека изглежда „закостеняла“.

И тогава се случи една история - в живота ни навлязоха елементите на информационното, пост-индустриално общество и те фундаментално промениха както трудоустройството и намирането на работа, така и комуникацията с другите хора. За общността на независимите държави ОНД, това също така означаваше навлизане на пазара на услугите, които досега не бяха известни на съветските и постсъветските хора.

Появиха се нови професии не само в IT-сферата. Да, това породи търсене на програмисти от всички места, интернет-маркетолози, SEO-оптимизатори, проджект-мениджъри и т.н., работата на тези хора е свързана с информационните технологии и не винаги е лесно да се отгатне от името на професията с какво се занимава нейният представител. Но фактът, че новите професии се появяват само в IT - това е заблуда.

5 професии, които се появиха у нас през последните 10 години

  • кредитен посредник - специалист по оформяне на кредити във финансовите институции;
  • колектор - специалист по легално връщане на дълговете;
  • барист - лице, което приготвя кафе и кафе напитки;
  • сомелиер - специалист по подбиране на вината в заведенията за хранене;
  • мениджър - организатор на бизнес-мероприятия.

Опитайте се да намерите в регистъра на професиите и дейностите нещо, което съответства поне на изброения по-горе списък - ще бъдете изненадани.

50 от най-търсените професии на пазара - не съществуваха преди 20 години

Много родители от поколението на 90-те не знаят или не могат да обяснят какво правят техните деца. За много хора е открит не само пътят към новите и неизследвани специалности, но и свободата от професионални династии.

Подходът към търсенето на работа се промени

Разпределение и запознанства, реклама във вестника - изборът на работни места беше ограничен от географията, кръга на познанствата, позицията в обществото. Хората се задържаха дълго време на своята работа и работеха на едно място в продължение на много години и това поражда деспотизъм от страна на началството и ненавист към работата.

Как е сега?

  • професионалните изкривявания се появяват в рамките на 5 години работа в една компания;
  • човек, който е работил някъде повече от 5 години, е вече ветеран;
  • работещ повече от 7 години е управляващ партньор или съсобственик на компания;
  • компаниите вече не живеят по 5 години.

Честата смяна на работното място е както вредна, така и полезна. На запад, отдавна се е превърнала в стандарт на пазара на труда. Служителите се конкурират за заплатата и интересните задачи в компанията, а човек, който не се интересува от тази работа, лесно може да намери друга, по-подходяща за целите и способностите си.

Можете да намерите интересна работа в интернет, а ако тя е в друг град - можете да се преместите на по-изгодни за Вас условия. Можете да отидете на професионална конференция и там да се срещнете с бъдещ работодател, а най-интересните места се появяват във Facebook или в сайтовете на компаниите, които търсят специалисти.

Хоризонтален и вертикален кариерен ръст

Компании, които са наясно с първия пункт, използват една хитрост и поощряват промяната на специалностите в рамките на компанията. В по-голямата, управлявана по западните закони, компания можете да се преквалифицирате от организатор на събития към анализатор и от тестер към програмист, ако придобиете необходимите умения, опит и знания.

Висшето образование не означава нищо

Младите хора почти не работят по своята специалност: мнозина получават висше образование за родителите си, а след това отиват на работа като асистенти и фризьори, защото това предпочитат.

През 90-е значително се коригира картината на света и съответствието на висшето образование с потребностите на пазара. Мнозина отиват ​​там, където плащат пари и започват работа, или чрез използване на връзки и приятелски отношения, или с леки познания в областта.

Обвързването с висшето образование - работа в медицината, правото и науката. Но един счетоводител или университетски преподавател всъщност може да бъде човек с всякаква специалност.

Университетите отговарят на тази тенденция, създавайки множество „мениджъри”, „икономисти” и „инженери” с невероятно общ набор от умения, задачи и абстрактни предмети.

Постоянна преквалификация

“Неграмотни през 21-ви век няма да бъдат тези, които не могат да четат и пишат, а тези, които не умеят да се научат, да се отучат и отново да се научат” Елвин Тофлер

Преквалификацията и самообразованието са ключов тренд в нашата съвременност. Съвременния човек сменя основната си професия със съседна средно веднъж на всеки 5 години. Всички от тези 5 години, той учи и практикува това не на работа, а в свободното си време след работа. През нощта, през почивните дни, на почивка.

Моят колега - експерт по икономика, който учи онлайн, преди това да стане модерно, направи едно просто проучване: той е преброил тези, които са се интересували от особеностите на обучението с него преди няколко години и в средата на 2015 година. Цифрата се е увеличила 5 пъти.

Проактивна позиция на пазара на труда

Преквалификацията - това е проактивна позиция на пазара на труда, което означава, че не само следите трендовете в професията си, но и ако сте готови да я смените с по-популярна или с по-интересна лично за Вас.

Способностите за обучение отслабват, ако постоянно не научавате нещо ново. Мозъкът работи като мускул, колкото повече мислиш, толкова по-добре се получава, а колкото повече тренираш паметта си - толкова повече помниш.

В момента, непрекъснатото усвояване на нови неща е по-важно от всякога. Ако в професията си знаете всичко (или мислите, че знаете), преминете към чуждите езици или хобитата. Научете се как да програмирате на Java, да шиете или да изучавате италиански. Първо, не се знае къде ще Ви отведе животът след следващата икономическа криза и второ, мозъкът Ви ще бъде готов да научава нови неща и лесно ще можете да се адаптирате и усвоявате необходимата в променящата се среда информация.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »