Ново търсене  

Защо работодателят Ви не се обажда

Публикувано от: Zaplata.bg
30 Юни, 2019 г.
Защо работодателят Ви не се обажда
Снимка: shutterstock

Странно, но повечето кандидати за работа абсолютно не се подготвят за интервюто си.

 

Дори и при много активно търсене на работа, мнозина не си правят труда да отделят време, за да се подготвят за интервюто, надявайки се, че по време на беседата ще се приспособяват. Понякога обаче ориентирането по време на интервюто е по-трудно от сядането за първи път зад волана на кола. Много е трудно в разговор с непознат да се поддържа фокуса към това, което искаш да кажеш за себе си, какви въпроси да зададеш и какви акценти да направиш.

 

По-долу искаме да дадем най-типичните грешки на кандидатите при първото интервю:

Липсва събрана информация за човека, с когото ще беседвате, а също и за компанията, в която евентуално ще работите

Информацията за човека и фирмата е ключов етап от подготовката. Познаването на опита на човека, с когото ще се срещнете, ще Ви помогне да се съсредоточите върху правилните неща, а общите познания ще направят разговора по-приятелски настроен.

 

Разбирането на позицията, компанията и пазара, ще спести много време и ще Ви помогне да поставите правилните акценти в разговора.

Фокусът в разговора е за собствените изгоди, а не за ползите на втората страна

Работодателят много повече е заинтересован какво може да получи от вас, отколкото това, което можете да получите Вие от работата с него. Продължителното разказване на това, каква компания търсите - това е непродуктивно. Вие сте поканен на тази среща, с цел разрешаване на конкретен проблем на работодателя.

Описване на своя опит във вид на незавършени действия

Това се отнася както за самото резюме, така и за самия разговор. „Сключих договори, водих преговори, координирах работата си, разработвах проекти”, но тази информация не дава отговор на въпроса, дали всички тези действия са били от полза за компанията. Работодателят не се интересува от хора, които са участвали в нещо. Според Вашия опит само едно нещо е интересно за него: какви реални ползи са получили предишните работодатели от работата Ви.

Отсъствие на измерими критерии за продуктивността Ви

Всяка дейност може да бъде оценена по показателите (брой нови клиенти на месец, % от дълга, текучество на персонала, размера на договорите). За работодателя е много важно да разбере, по какви показатели сте оценен. И също така - по какви показатели сами оценявате работата си.

Малко въпроси

Задаването на въпроси не е нищо друго, освен проявление на интерес. Не за нищо казват, че по въпросите, които човек задава, може да се направят повече заключения, отколкото по отговорите му. Разговорът винаги е по-продуктивен, когато събеседниците в по-голяма или по-малка равна степен задават и отговарят на въпроси. Те трябва да бъдат предварително обмислени и подготвени.

Разказваме всичко, което умеем

Времето за срещи е ограничено. Ще кажете всичко в автобиографията си, а на интервюто трябва да кажете най-важното. Съсредоточете се върху това, в коя компания сте дошли на срещата и с кого я провеждате. Важно е да покажете какво можете да правите най-добре, а това са 1-2 критерия, в които сте особено добри. Как можете да се опишете от професионална гледна точка в едно изречение? Това е една фраза, която ще остане в паметта на събеседника 3 дни след срещата. Каква бихте искали да бъде тя?

Ниско ниво на енергичност

Няма нужда да идвате на срещата изморени и депресирани. Погрижете се да сте в добро настроение по време на срещата. В противен случай, рискувате след три дни, фразата, която ще бъде запомнена за вас: "Заспах малко по време на срещата с него."

 

Дадохме примери, които са от една страна очевидни - въпреки това, всеки ден повече от 60% от кандидатите (включително и продуктивните и опитните) правят тези грешки.

Още полезни обяви
Още полезни статии
Етапи при изграждането на бизнес кариера
Кариерата - това е съзнателна траектория на движението на човек в рамките на дадена професия или организация. Видове делови кариери Разграничават се такива типове, като вътрешноорганизационна и междуорганизационна кариера. Първият тип предполага, че човек се развива и усъвършенства като специалист и професионалист в рамките на дадена компания, докато вторият е кариера в една област, но в различни компании. И първият, и вторият тип кариера се реализират в 3 направления: Вертикална посока на кариерата - това е издигането до по-високо структурно ниво в йерархията. Хоризонтална - преместване на служителя в друга функционална област на дейност. Хоризонталната кариера - това е кариерата на специалиста. Центростремителна - придвижването на служителя към ръководството на организацията. Човек в процеса на трудовата си дейност съзнателно се придвижва по тази траектория в рамките на избраната от него професия или организация и съответства на неговите умения, способности, възможности за квалификация, амбиции и очаквани възнаграждения. Типове кариери Съществуват 7 вида професионални кариери: Суперавантюристична кариера предполага много висока скорост на напредване с пропускането на определени етапи от кариерното развитие или рязка промяна в областта на дейност. Случайна - като основа с течение на обстоятелствата. Съвместна - придвижване с лидера. Традиционна кариера - това е постепенния напредък, когато всичко зависи от управленските качества на човека, с малка степен на протекция и връзки. Последователна кариера - това е кризисен тип, характерен за периодите на промяна, които включват приспособяване на ръководителя. Прагматична кариера - промяна в сферата на дейност във връзка с промените във външната среда. Отблъскващ тип кариера - характерна за лидера, чиято основна цел е задържането на заеманата в момента позиция. Преобразуващ тип кариера - бърза и динамична смяна на сферата на дейност, придружена с голяма решителност. Еволюционен тип кариера - растежът на организацията се дължи на растежа на работните места. В зависимост от социално-икономическата ситуация, формата на собственост и сферата на дейност се сформират чрез преобладаващите типове кариера. Етапи на кариерите По време на деловата кариера, човек обикновено преминава през 5 от нейните етапи: Предварителен етап - ако сте под 25 години и се подготвяте за трудова дейност, а също така сте заети с избора на район, тогава определено сте на този етап. Етап на формиране - ако сте под 30 години, усвоявате работата и развивате професионални умения. Етап на придвижване - на възраст сте до 45 години, професионално сте развити и се самореализирате. Етап на завършване - вече сте на възраст над 60 години, подготвяте се за прехода към пенсиониране, загрижени сте за намирането и обучението на собствения си заместник. Пенсионен етап - след 65 години се занимавате със съвсем различна дейност, а не непременно с трудова.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Тайната на успешните лидери
Много от нас мечтаят да изградят успешна кариера. Но какво е необходимо за това? Нека да разберем какъв съвет ни дадоха хората, постигнали успеха. Откъде да започнем? Като за начало, помислете какво обичате? Какво бихте искали да правите? Ако не знаете отговора, тогава има курсове за кариерно консултиране. Те могат да Ви помогнат за правилния избор. „Единственият начин да вършите превъзходно работата си - да обичате това, което правите.“ (Стив Джобс) Златното правило. Четейки книги и интервюта на успели хора, ние винаги попадаме на думите за това, че тези хора харесват това, което правят. Работата се е превърнала в тяхна до живот. Какво може да бъде по-красиво? 'От онези хвърляния, които не сте направили, 100% - са минали през целта.' (Уейн Грецки) Дайте всичко от себе си. Никога не си тръгвайте от работа по-рано от всички останали, не оставяйте нещата недовършени. Ако искате да изградите успешна кариера, тогава работете върху нея. Ако все още нямате работа, потърсете я. Не стойте с кръстени ръце. Създайте перфектната автобиография. Намерете компаниите, за които искате да работите. Намерете имейл адрес на лидерите на тези компании. Свържете се с агенция за набиране на персонал. Разберете как можете да получите желаната позиция. Стремете се да постигнете повече и не спирайте. Това е единственият начин да постигнете нещо. Успехът не „пада“ върху хората от небето. Те го завоюват. Всеки е длъжен да се грижи за интелектуалното си развитие. Това е негово задължение към обществото '...' и към себе си. '(Дмитрий Лихачов) Постоянно се развивайте. Висшето образование не е границата на растежа. Посещавайте допълнителни курсове, четете професионална литература. Разширете хоризонтите си! Не се страхувайте, че ще изглеждате глупави - задавайте въпроси. Вашите умения и знания винаги ще работят 'за вас'. „Работата може да достави много повече удоволствие от парите. Парите в крайна сметка се превръщат в символ на независимостта. ”(Коко Шанел) Не работете за пари. Ако получавате удоволствие и дори Ви плащат за това - кой няма да ви завиди? „Когато е очевидно, че целта е непостижима, не променяйте целта - променете плана си за действие.“ (Конфуций) Потърсете нестандартни методи, ако стандартните не работят. Не се страхувайте да сте оригинални. За да успееш, трябва да си смел.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии