Защо е важно да се развиват талантите на вашите служители?
Публикувано от: Zaplata.bg
11 Май, 2019 г.
Защо е важно да се развиват талантите на вашите служители?
Снимка: shutterstock

Професионалният мотивиран екип е едно от необходимите и задължителни условия за успех. Вие знаете ли как да изградите своя перфектен тим? Инвестицията в служителите е един от ключовете.

Как да подберем правилните хора

На обявите откликват стотици кандидати, но как да селектирате най-подходящите? Ето няколко стъпки:

  • квалификация - някои специфики няма как да бъдат познавани, без съответното образование. Но то е само основата. Допълнителните квалификации са също плюс, но не и гаранция, че това е точният кандидат;
  • опит - понякога не е задължителен. Кадрите с натрупан стаж и рутина са ценни, но младите таланти не са обременени с „модели“ от други компании и могат по-лесно да бъдат обучени според вашите стандарти;
  • качества - тук опитният мениджър трябва да разчита на интуицията си. За уменията на кандидата може да съдите по изпълняваните от него задачи, както и по препоръки от бивши шефове;
  • мотивация - отново на ход е вашият инстинкт. От събеседването може да добиете представа за желанието на човек да работи, да поема инициатива и да се учи. Предразположете го да говори открито. Обсъдете амбициите му, дискутирайте различни казуси.

Как да разберете в какво е добър всеки от вашия екип

Работодателят трябва да е едновременно мениджър, психолог и стратег. Някои от качествата на персонала проличават веднага, но в процеса на работа проличават детайлите. Давайте различни задачи на хората си, проверявайте ги в различни ситуации. Правете брейн сторминги. Създайте креативна среда, в която да могат да разгърнат талантите и потенциала си. Така ще видите къде е силата на всеки от тях и ще прецизирате задачите за постигане на оптимални резултати.

Съвети от Zaplata.bg за добра комуникация служител - работодател

Взаимното доверие е в основата на всеки успешен тандем. А вие искате такъв, нали? Само така общите задачи ще вървят с лекота.

За да комуникирате ефективно, се абстрахирайте от понятията „началник“ и „служител“, без обаче да стопявате напълно дистанцията. Това е най-сложната част от процеса на мотивация. Да си достатъчно добър психолог, за заличиш границата помежду ви, но и деликатно да покажеш кой е „водачът на глутницата“, за да не се губи мярката.

Следва опознаване на индивидуалните умения и личните особености. Важно е да се подхожда към персонала с разбиране, но в допустими граници. Всеки може да има труден ден и ако проявите разбиране, ще получите обратно по-висока лоялност. Не бива обаче да позволите „трудните дни“ да станат прекалено много и човешкото ви отношение да доведе до анархия.

Най-важното от взаимното общуване е чрез различни предизвикателства да стимулирате и развиете силните страни на служителите си. Поставяйте ги в различни ситуации, които ги вадят от зоната на комфорт и ги провокират да дават идеи и да вземат решения. И най-важното: при добри постижения мотивирайте отличилите се. Вербално, финансово или с други стимули.
Превръщането на екипа в една общност е в основата на всеки успех. Ще се справите ли?


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »