Защо е толкова трудно да постигнем целта си
Публикувано от: Zaplata.bg
26 Ноември, 2019 г.
Защо е толкова трудно да постигнем целта си
Снимка: shutterstock

През годините на директния управленски и консултантски труд ни направи впечатление, че хората, които се намират в едни и същи условия и имат еднакви стартови данни, след 5-10 години получават съвсем различни резултати: някои стават успешни в кариерата си, а други, като чели изглежда, имат всичко необходимо, но нещо не се получава, нещо не сработва както трябва и резултатът е или повърхностен и не постоянен или не е стабилен и силен. Къде е проблемът?

Съществуват няколко причини за това и ще се опитаме да анализираме всяка от тях.

Нека започнем с това, че хората по природа са предразположени към всичко, което:

  • не ги измества от зоната им на комфорт, защото там е топло, уютно, стабилно, познато и безопасно;
  • искат да получат всичко и то бързо;
  • без прилагане или с прилагане на минимални усилия;
  • и ако е възможно, да го купят.

Нека обърнем внимание на това, как средният човек в нашето общество изразява своите желания:

Овладяването на чужд език. Добрият учител би ни научил. „Добрият“ учител би бил този, при който ние ще седим и той ще ни научи. Но всички са нетърпеливи да намерят този учител, да плащат по 200 лева на месец и да знаят английски. Учителят учи, а човек не се учи сам;

Отслабване, загуба на тегло. Сигурни сме, че и вие сте забелязали, че през есенните месеци и началото на зимата, спортните зали са празни. Всички са в социалните мрежи и основно споделят снимки и едва в началото на февруари хората започват да ходят във фитнес центровете. От февруари е невъзможно из залите да се видят много хора в дебели спортни униформи, които не разбират, че шоковите тренировки нанасят щети върху тялото им. От март, след като видят безполезността на опитите си и липсата на незабавен ефект, всички започват да споделят рецепти за различни чайове и билки за отслабване, без да осъзнават, че всичко това са просто различни форми на пречистване на червата. И всичко това, за да са във форма на плажа през лятото. В същото време, всички са наясно, че веднага след края на плажния сезон и до февруари следващата година, „хеш-хингалния“ период ще започне отново;

Кариерно и професионално израстване. Сред огромния брой недоволни от кариерата си хора, рядко може да се срещнат тези, които имат дългосрочни цели за кариерния си растеж и планове, които съответстват на техните цели. В тази област витаят голям брой различни митове и легенди, вярата в които създава условия хората да се отпуснат и да добият увереност, че успехът е въпрос на шанс и късмет. Основните оплаквания, в допълнение към благоразположението на съдбата и волята на случайността - тази компания не ме развива, не ме изпраща на обучения, така че не мога да се усъвършенствам и да изградя кариера.

Овладяването на всякакви качества, като например лидерски или комуникационни. Основните въпроси, които получаваме по тази тема, са:

- Моля, посочете една книга, след прочита на която ще стана лидер?

- Има ли такава книга, която да помогне за развитието на силата на волята?

- Какво обучение трябва да премина, за да науча напълно как да управлявам времето?

Обърнете внимание на няколко общи особености от желанията в напълно различните области. 

Всички те са желания:

- Пасивност. Човек по някакъв начин е участник в процеса, но пасивен: преподава се английски, но той седи и слуша; Той губи килограми, но лежи - други над него говорят, правят му „масаж за отслабване“; Той изглежда работи, но професионалното му развитие - това е работа на компанията, която трябва да инвестира в него;

- Краткост във времето. Хората искат да постигнат резултатите много бързо, без да губят особена енергия;

- Търсенето на един-единствен, 'магически' начин или средства. Това е или книга, но една; Това е чай за отслабване; Това е един учител, който само той ще преподава и не са нужни никакви учебници и аудио-книги за пълноценно и всеобхватно изучаване на чужд език.

Във всички сфери на нашия живот, независимо дали са професионални или лични, трябва да изясним за себе си някои много важни истини:

  1. В живота, за всеки успех и за всяко постижение, трябва да платите: или предварително, или по-късно. Всички плащаме за бъдещите си успехи или с нашия днешен труд, усилия, време и енергия и успяваме, или днес не правим „нищо“ и тогава, не постигайки успех, плащаме до края на живота си за своята пасивност.
  2. Нашият живот се състои изцяло от избори. Успехите ни са резултат от ежедневните ни и почасови решения, които взимаме. Всеки човек, който пуши 10 цигари на ден и губи за това по един час от времето си и човек, който е решил да НЕ пуши тези цигари и да прекарва същия час за спорт, прави своя избор. И всеки от тях в края ще получи наказание или награда за своя избор: първият под формата на разклатено здраве, проблеми с белите дробове, сърдечно-съдовата система, а вторият под формата на отличен външен вид, страхотно самочувствие и добро здраве.
  3. Успехът - това е дълъг път. Ако изучавате английски, това означава да знаете 5000 думи, но никой добър учител не може да ги запише на флашка и да Ви ги постави в мозъка. Всяка дума трябва да бъде научена от самия човек. А за външния спортен, уверен и атлетичен вид, трябва редовно да се занимавате със спорт и да превърнете тези дейности в неразделна част от живота си.
  4. Успехът - това е труд. Големият успех - това е непрестанна, ежедневна и ежеседмична работа, която е пълна с неуспехи и периоди на несигурност. Ако успехът беше резултат от 3-4 опита, тогава нямаше да има сладост от нашите големи постижения.
  5. За всичко трябва да се плати. И плащането е пълно. Време, енергия, онези малки удобства, които ни привличат толкова много днес. Това не означава да не живеете и да не се забавлявате - това означава да живеете пълноценно, да помните целите си и да планирате времето и енергията си за тези цели и да не се движите през живота като с лодка без платно.
  6. Успехът е голяма цел. Не само желания, а Конкретни цели. Такива цели, които биха ни събудили в тъмната ранна сутрин, да ни вдъхват енергия, дори и в най-уморените ни периоди, да ни дават мощна вътрешна сила в моментите, когато губим и изглежда, че целият свят е против нас. Голямата ни цел би наляла в душата ни енергията да продължим това, което сме започнали, дори и в периодите на остра несигурност, когато започваме да си казваме, че тъпчем на едно място, работим и всичко това е безрезултатно.

Какво е характерно за тези, които са постигнали успеха?

Те си поставят големи цели, правят своя избор, отказват се от моментните удоволствия в полза на големите и дългосрочни цели, заемат активна житейска позиция и разбира се, плащат цената за успеха си - времето и енергията.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »