Как и защо да не оставаш на работа до късно
Публикувано от: Zaplata.bg
17 Ноември, 2019 г.
Как и защо да не оставаш на работа до късно
Снимка: shutterstock

С работа не можете да изплашите българския народ. Много от тях се трудят с пот на челото, защото работят и се задържат на работното си място, но работната ефективност често остава ниска. От това страдат както работниците, така и работодателите: първите са хронично уморени и губят концентрация, а вторите получават винаги уморен и следователно неефективен служител. Сега ще обясним защо това е порочен кръг и как да го прекъснем.

Ужасна работа

Широко разпространено е мнението, че да си на работа до полунощ - това е трудов подвиг, с който да се гордееш. В някои области, особено в силовите структури, преработката всъщност се налага от подчинението: никой няма право да оставя работа си и да си тръгва преди шефа, а обикновено той не бърза за никъде.

В азиатските страни, преработката също е в реда на нещата: обичайно е да се демонстрира старание и дисциплина, като се остава до късно на работа. Отношението към подобна експлоатация бавно се променя и обикновено само поради резонансните случаи на смърт на работното място. В Япония например, смъртта от преработка се счита за сериозен проблем: всяка година по тази причина стотици хора умират поради стрес и сърдечни заболявания. През 2016 г., в страната бяха извършени над две хиляди самоубийства поради прекомерна натовареност.

Друг възглед на преработката

За разлика от азиатските страни, на Запад напълно не е прието да се преработва. Освен това, Европейският съюз е повече от 2 пъти по-напред от Русия по производителност на труда. Може би това не е въпрос само на технология, но и на правилна трудова организация: в Европа човек, който не е в състояние да си свърши работата в определеното за това работно време - той не е герой, а лош работник. Често в края на деня, просто ще спират да отговарят на Вашата  поща и телефон, тъй като хората започват личния си живот.

Зона на риск

Според заключенията на Международната организация на труда, вероятността от сериозни здравословни проблеми (включително и инсулт, инфаркт, диабет, артрит и някои видове рак) се повишава поради вечерната работа и нощния труд, през почивните дни, както и дългите работни смени. Рискувате, ако работите нощни смени или преработвате по 20 часа седмично или повече.

В същото време, проучванията показват, че работейки повече от 40 часа седмично, човек рязко намалява производителността си: работите все повече и повече, а успявате все по-малко. Вие също подкопавате и здравето си. Така, че преработването - това е нерационално и вредно.

Лайфхакове и прийоми на тайм-мениджмънта за навременно извършване на работата

1. Изгответе работен списък

Започнете работния си ден, като си напишете на лист какво трябва да правите днес. Просто не прекалявайте, като записвате плановете си за седмицата - бъдете реалисти и си поставяйте реални цели. И не забравяйте да оставите един или два реда празни за непредвидените неотложни задачи, ако има такива (а обикновено те се появяват непрекъснато).

2. Правилно зададени приоритети

Ако имате много работа, дайте предпочитание само на важните неща, които ще донесат повече ползи за Вашата  кариера и компания. И да, ако в списъка Ви всички неща се оказаха „важни“, то това означава, че не сте се занимавали сериозно с планирането.

Можете също така да използвате “матрицата с приоритети” или “Метода на Айзенхауер”. Това е еднаквото разпределение на задачите по степен на важност, но подробно. Разделете работата на 4 категории:

  • важни и неотложни задачи;
  • важни, но не много спешни задачи;
  • не много важни, но спешни задачи;
  • не спешни и не важни задачи.

Работете в съответствие с резултатите. Подобна категоризация Ви помага да планирате деня си и да се съсредоточите върху наистина ценните дела.

3. Първо важното, а после останалото

Някои хора обичат да се „настройват“ за важната работа, решавайки малките и ненужни задачи преди нея. Такъв частен случай на отлагане: изглежда, че сте зает с бизнеса, но не и с важните за него дела. Не правете това: започнете работния ден с най-важното, докато концентрацията е на високо ниво, а мозъкът не изисква възнаграждение за свършената работа.

4. Не губете концентрация

Не се разсейвайте от работата чрез социалните мрежи, кореспонденцията, телефонните разговори, четенето на новини и куп други забавни фактори. По-добре е да правите десетминутни почивки на всеки 1-2 часа работа и да преминете към нещо приятно или полезно за саморазвитие. Разбира се, можете да прегледате Facebook за тези 10 минути, но: ще можете ли да спрете навреме и да се върнете към работата си? Така, че по-добре не започвайте.

5. Разграничавайте личния живот и работата

С Интернет, електронните устройства, месинджърите и другите атрибути на глобалния свят, работата и личният живот вече не са ясно разграничени. Прибирате се вкъщи и проверявате пощата си, късно през нощта отговаряте на повикването на клиента и участвате в конферентна връзка през отпуската. Сякаш винаги сте на работа, губите мотивация и сте в стрес.

Знаем, че това е трудно, но се опитайте да разграничите работата и личния живот, в противен случай първото ще окаже надмощие над второто. Не се съгласявайте да работите през отпуската, не отговаряйте на електронната поща и на обажданията след края на работния ден. Ако това е невъзможно, задайте си определено време за „работа от дома“, през което да се обадите обратно или да проверите дали нещо важно е дошло на електронната поща. През останалите часове, забравете за работата.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »