5 причини, поради които хората с висше образование си намират трудно работа
Публикувано от: Zaplata.bg
06 Януари, 2020 г.
5 причини, поради които хората с висше образование си намират трудно работа
Снимка: shutterstock

Уви, отминаха времената, когато висшето образование беше гарант за успешна заетост. Днес милиони млади квалифицирани специалисти не могат да намерят желаната работа. Какви са причините? По-долу ще приведем списък с първите 5 причини за висока безработица сред специалистите с висше образование. 

Страхотни апетити на дипломираните специалисти 

Една от причините за високата безработица сред хората с висше образование може да се нарече високият им апетит. За пет-седем години, много хора в университетите или институтите искат да получат висше образование за парите, които са дали и след това бързо да си ги възстановят. Човек с висше образование не бърза да се устрой, като оператор на Call-център или мениджър продажби в електронен хипермаркет. Той иска да получи добре платена интересна работа по специалността си. За съжаление, малко хора получават това, което искат. Някои се съгласяват на достъпна работа с по-малко преимущества, докато други се присъединяват към редиците на безработните.

Пренасищане на много сектори в икономиката 

Специалисти в кадровите агенции обясняват високата безработица сред висшистите с пренасищането на отделните сектори на икономиката. Учениците избират бъдещата професия, като се позовават на детските си мечти, талант и желание, а не на насищането на пазара на труда. Често се оказва, че специалистите в определена сфера са твърде много и че предлагането в пъти превишава търсенето. В резултат на това страдат всички играчи в тази сфера. Някои въобще не успяват да си намерят работа, а други се устройват в неблагоприятни за тях условия. 

Работодателят не предлага най-добрите възможности, познавайки ситуацията на пазара. В този случай трябва или да станете най-добрият специалист в своята област, или да получите допълнително образование и частично или драстично да смените сферата на своята дейността.

Коренни промени в много области на икономиката

Реалната ситуация в обществото се променя много по-бързо от образователните стандарти. Автоматизацията на производството драстично намалява нуждата от някои специалисти, но има все по-голяма нужда от инженери за обслужване на машините. Развитието на интернет и социалните мрежи води до недостиг на квалифицирани контент-мениджъри, администратори на групи и SEO-специалисти. Никой от университетите често не успяват да предадат необходимите за реалния живот умения. Първо трябва да получите стандартно образование, а след това да преминете курсове по новата специалност или на принципа опит и грешка, за да придобиете независими умения, знания и опит. Много преподаватели казват, че системата на висшето образование е безпощадно остаряла, че не предоставя ненужна информация и не предлага това, което е наистина необходимо.

Нарастващите изисквания на работодателите

Образователните стандарти и изискванията на работодателите непрекъснато растат. Днес много компании търсят специалисти не с едно, а с две или три висши образования, научна степен, владеене на чужди езици и някои други бонуси към университетската диплома. За съжаление, днес не е достатъчно само да си завършил, трябва да предложиш нещо повече. Това очевидно е свързано с общата безработица в света. Колкото повече хора търсят работа, толкова по-големи са изискванията на работодателите. Хората със силна воля и стабилно намерение да постигнат това, което искат, повишават квалификацията си и придобиват нови знания и умения. Други неуспешно се предлагат на работодателите и се оплакват от безполезността на университетските корички.

Желанието за преминаване към мегаполисите

Безработицата сред младите специалисти също е свързана с нарастващата урбанизация на населението. Младите хора от селата и провинциалните градове отиват да учат в столицата и градовете и искат там да останат. Но както обичат да казват жителите на славната ни столица, София не е гумена и няма достатъчно място за всички. Регионите се оплакват от липса на квалифицирани специалисти, а висшистите се оплакват от безработица. Разбира се, работата в столицата е престижна и печеливша, но далеч не е достъпна за всички.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »