Успешно интервю за работа по телефон
Публикувано от: Zaplata.bg
12 Април, 2019 г.
Успешно интервю за работа по телефон
Снимка: shutterstock

Интервюто за работа по телефона е често срещан метод за интервюиране на кандидати. Много чуждестранни работодатели и не само, които нямат възможност да проведат интервю на живо, предпочитат този вариант, но има и такива, които искат да проведат интервюто по телефона, след което да ви поканят на среща очи в очи.

Ето какво е необходимо да знаете, ако ви предстои телефонно интервю:

Повечето интервюта включват стандартни въпроси, които са свързани с вашата автобиография, професионални компетенции, умения и др. Има работодатели, които биха задали по-сложен въпрос, като например как бихте се справили в проблемна ситуация. Необходимо е да бъдете подготвени и да покажете най-доброто от вас, за да не се почувствате неловко и да си "глътнете" граматиката.

Бъдете подготвени

Работодателят ще се свърже с вас, за да насрочите ден и час за интервюто, но е възможно да започне с въпросите веднага. Не трябва да изключвате и вероятността, че може да бъдете потърсени от непознат номер, а именно това да е вашият бъдещ работодател. Ако се намирате на шумно място, разговорът няма да бъде приятен и за двете страни. В такъв случай пропуснете обаждането, но при първа възможност се обадете.

Трябва да подбирате думите си

Независимо, че водите интервю по телефона, впечатление прави начинът на изразяване. Трябва да говорите на книжовен български език, а да не използвате жаргони или чуждици.

Задавайте повече въпроси

Когато имате интерес към дадена позиция, на която искате да кандидатствате, трябва да проявите заинтересованост, защото тя показва вашия интерес, а това прави добро впечатление на работодателя.

 

 


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »