Защо е по-трудно да се намери работа след 35 години
Публикувано от: Zaplata.bg
02 Декември, 2019 г.
Защо е по-трудно да се намери работа след 35 години
Снимка: shutterstock

Четири грешки в професията, убиващи кариерата. Как да ги преодолеем, за да можем във всяка възраст да победим младите си конкуренти?

Икономическата криза, промените в потребителските пазари, новите технологии, които изискват нови знания, усложняват намирането на работа. А това е най-трудно за хората на средна възраст. Първо, понякога те дори не могат да останат без стабилен доход за няколко месеца, защото трябва да издържат финансово семейството си. Второ, не е тайна, че повечето компании предпочитат да не наемат хора над 35 години. Самото разбиране, че човек трябва да се състезава с млади амбициозни кандидати, които са готови да вземат по-ниска заплата, може да предизвика стрес и усещане за вътрешен дискомфорт. Но лично аз съм уверен, че в зряла възраст има добри шансове на пазара на труда, ако следвате определени правила и принципи в кариерата си, не се отпускайте и не забравяйте, че вече постигнатият статус и заплатата не са гаранция, че утре всичко ще бъде същото.

1. Отпускате се в зоната на комфорт

Какви са основните аргументи на компаниите срещу възрастните специалисти? Сложен характер, пълна или частична липса на физическа и психическа енергия, липса на амбиции, слаба мотивация, гъвкавост, нежелание за развитие, липса на отвореност за приемане на нова информация, особено техническа или технологична. Съществува риск, кандидатът на по-голяма възраст да не се вписва в по-младия колектив. Често това са съвсем обективни недостатъци и рискове. И най-удивителното е това, че получаващите отказ хора, преди пет-осем години доста успешно са работили в съответната област, и дори са се издигнали в нея. Какво точно са пропуснали? Какви грешки са допуснали в кариерата си? В един момент човек преминава през тази невидима черта, за която е трудно да се намери работа? Това е момента, в който той е навлязъл в зоната си на комфорт.

В интервютата, възрастните кандидати често заявяват на рекрутера: 'Аз съм опитен', – което означава значителен брой години, отдадени на своята професионална сфера. Но има едно малко 'но'. Броят на годините не е показател за опит. И най-важното, не забравяйте, че опитът – това е понятие, което е много разтегливо.

Намирайки работа и поставяйки изпълнението на ежедневните задължения върху стандартните релси, някои хора несъзнателно се отпускат. От този момент нататък, когато най-силното желание е човек да се почувства в безопасност и в зона на комфорт започват проблемите. Често срещам млади хора, които са щастливи, че приключват работа в пет или шест вечерта, че през деня винаги имат няколко часа свободно време, за да седят в социалните мрежи. Наричат ​​това „добра работа“. Но всъщност това ги води в зоната на риска.

Какво да правя? Осъзнайте, че 10-15 години в зоната на комфорт ще повлияят значително върху бъдещата Ви кариера. Елиминирайте всяко безделие в ума си през работно време. Именно това желание за безделие през годините на престой в комфортната „пещера“ ще доведе до факта, че нейните сводове ще се разрушат.

2. Преставате да се развивате

Светът на бизнеса се движи напред с такава огромна скорост, че дори половин година пасивност в професионалното развитие може да бъде изоставане. Едно основно образование, получено преди 20 години, очевидно не е достатъчно, за да поддържате себе си в професионална форма.

В същото време, професионалното развитие включва не само технически знания, но и голям брой хуманитарни умения, които понякога засягат кариерата повече от конкретните специфични умения. Например, способността за установяване на умения за комуникация, представяне и самоизразяване, способността за контрол на стреса и познанията относно техниките за лична ефективност служат като мощен катализатор за кариерата. Можете да научите всичко това. И е необходимо.

Какво да правя? На първо място, планирайте развитието си. Плановете трябва да се правят за всеки месец и година и периодично да се обобщава тяхното изпълнение, за да не се застоите в зоната на комфорт. Редовният анализ на Вашите постижения ще Ви позволи да задържите пръста си върху пулса на кариерата Ви и да го коригирате в зависимост от външните условия.

Четете специализирани списания и статии. В Интернет има много от тях. Прост пример: ако отделяте по 20 минути на ден, за да се запознавате само с две статии, през годините ще добавите 400-500 статии към умствения си багаж и заедно с тях много нова информация, мнения, критика, знания, техники и инструменти. И ако слушате аудио-книги по време на път, ще получавате поне по една книга на месец. А сега си спомнете колко книги прочетохте? И колко време прекарахте на път?

Направете професионалното си развитие приоритет за всеки ден. Ако не е възможно да се запишете за обучения и семинари, тогава гледайте всичко това в Интернет. В края на всяка седмица се запитайте: какво направих през последните дни за бъдещето си? И след известно време ще Ви стане навик - да поставяте по една тухла всеки ден. И не забравяйте един важен момент: това, което е изглеждало непоклатимо вярно преди няколко години, днес може да няма никакво значение.

3. Губите баланса между работата и личния живот

Друг аргумент против по-възрастните кандидати е намаляването на активността им във всички области, както и психологическата и емоционална умора. Какво означава това?

С възрастта, делата и притесненията се добавят както в професионалния, така и в личния живот: семейство, живот, деца, работа. Човек, който не знае как да управлява времето си и не притежава техники за лична ефективност, се уморява всеки месец. И това се отразява на всичко: лице, интонация, темперамент и поведение както в ежедневието, така и по време на интервюто в качеството на човек, който търси работа.

С годините, човек не обръщайки внимание на качеството на храната и диетата си, насърчава лошите си навици и спира да отделя време за спорт, което подкопава здравето. Първите призиви за здравословни проблеми започват едва на средна възраст, тоест в най-решаващия момент, когато активността е изключително важна. И ако към това прибавим и възможна психологическа умора, тогава такъв кандидат е малко вероятно да даде на работодателя си гаранция за активност, динамичност и ефективност. Напротив, по силата на всичко гореизброено, такива хора ще се стремят към по-премерена работа, ще обръщат малко по-малко внимание на клиентите, ще са малко по-малко търпеливи с колегите си. И проблемите в организацията ще започнат със сбора на всички тези „малко“.

Какво да правя? Първо, от младини започнете да се грижете за здравето си, водете здравословен начин на живот, храните се правилно, научете се да почивате ефективно. Второ, всеки ден поне половин час посветете на физическа активност, така че останалите 23,5 часа да ги прекарате по-ярко и цветно. Няма време за спорт? И кой Ви спира да правите само по 20 клякания на всеки час? За ден ще правите 150-200 такива упражнения, кръвообращението Ви ще се подобри, ще загубите калории и ще направите краката си по-оформени, ще помогнете за разтягането на гръбнака, който Ви боли от седене в продължение на много часове. Дори такива прости действия могат да направят магически промени във външния вид и психологическото Ви състояние.

4. Забравяте за нетуъркинга

Базата от връзки и контакти, заедно със знанията и опита, са един от най-важните капитали на професионалиста във всяка област. Какво се случва с някои хора? От години работят в една и съща компания и не общуват с никого извън нея. Никой не знае за тях. А те самите не се откриват. Дори най-добрият, но неизвестен специалист ще се затрудни с намирането на работа, ако никой не знае за него и неговите знания.

Какво да правя? Посещавайте семинари, бизнес-събития, конференции. Създайте си правило: поне едно събитие на месец. Срещайте се с интересни хора на тези събития, обменяйте визитни картички и не забравяйте да поддържате връзка. За да напомните за себе си, на следващия ден след първата среща пишете на новите си приятели, благодарете им, изразявайки желание да се срещнете отново на чаша кафе. Не забравяйте да участвате в различни отраслови общности, за да можете да споделяте идеи и новини. Връзките - това е най-важният капитал, който редовно трябва да се увеличава, инвестирайки времето си.

На кого е отговорността?

Едно от основните оплаквания на хората, които изостават в професионалното си развитие: компанията не обърна внимание на моя растеж. Да, възможно е компанията да няма бюджет за обучение на служителите. И какво? Не може да оставите бъдещето си, финансовото си благополучие и кариерата си в грижите на компанията. Вашата фирма, без да има съвест, ще се раздели със специалист, който вече е на път да изхаби ресурса си, заменяйки го с по-млад и обещаващ кадър. Много лесно е да се разделиш с човек, който не отговаря на съвременните изисквания и реалности.

Кариерата е като сърфинга. Това, че днес сте на гребена на вълната, не означава, че това ще е завинаги. Нови големи вълни редовно ще се сблъскват във вас: задачи, проекти, дела, кризи. И за да се справяте с тях, ще са необходими свежи умения и знания. Поради тази причина, докато все още сте на текущата вълна, е важно да помислите за следващата и да се подготвите за нея. И ако се отпуснете в момента на най-високия полет, новата вълна ще Ви хвърли на дъното, от където е значително по-трудно да се издигнете нагоре.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »