Съвети как да бъдем по-мотивирани на работа
Публикувано от: Zaplata.bg
06 Февруари, 2019 г.
Съвети как да бъдем по-мотивирани на работа
Снимка: shutterstock

Почти всеки човек поне веднъж в живота си е бил в период, в който няма стимул и желание за каквото и да е било. Днешният забързан начин на живот лесно успява да ни вкара в рутина, която съсипва настроението ни и ни прави апатично настроени към случващото се около нас. Липсата на мотивация и мързелът, обаче, мога да ни изиграят много лоша шега. Животът е твърде кратък, за да си пропиляваме възможностите, които имаме.

 

Ако в последно време ви липсва мотивация за работа, е време да се вземете в ръце и да се промените

Ето няколко лесни трика, които ще ви направят по-мотивирани и организирани:

Правете си списъци – за да бъдете наистина добре организиран, трябва да си записвате нещата, които искате и трябва да свършите. Списъкът може да включва нещата, които трябва да направите през деня или да е по-обширен и да обхваща цялата седмица. Със сигурност ще се почувствате много добре, когато видите, че в края на деня/седмицата сте свършили всичките задачи, които са ви били поставени.

Премахнете негативизма от себе си

Бъдете позитивно настроени – хората, които постоянно са в лошо настроение, никога не са мотивирани. Затова трябва да се научите да виждате хубавото във всяка една ситуация, колкото и лоша да е тя. Не забравяйте, че винаги гледните точки са няколко и от вас зависи, дали ще изберете най-лошата или най-хубавата.

Обградете се от мотивирани хора – няма как около вас да има само мотивирани и амбициозни хора, а на вас да не ви се иска да бъдете такъв. Когато сме поставени в конкурентна среда, искаме сами да се развиваме и да бъдем по-добри от другите.

Бъдете приятел с колегите

Когато имаш приятели в работния колектив, работата става по-забавна и по-приятна. А когато е по-забавно, мотивацията да допринасяш за колективния успех също нараства. Чувстваш се заредена с енергия и с желание да си равностойна с околните. Само се увери, че този приятел ти влияе положително, а не е настроен саркастично към всичко, което правиш – че е някой, който споделя мотивацията ти да държиш под контрол професионалното си развитие и някой, с когото да споделяте взаимния си триумф. Когато се сближиш с някого в офиса, опитай се да се поучиш от неговия опит и да потърсиш съдействието му за онези свои задължениш, в които се чувстваш несигурна. Никой не ти казва да го караш да върши твоята работа. Просто потърси съвета на някой по-опитен и го използвай за вдъхновение.

 

Zaplata.bg e ваш безценен партньор

Zaplata.bg може да се окаже ваш безценен партньор в търсенето и намирането на желаната длъжност. Тук можете да добиете добра представа за това, което се търси и предлага на пазара на труда в страната.

 Създай CV 


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »