Ново търсене  

Работа свързана с образованието? Спечелете ги с умения!

Публикувано от: Zaplata.bg
10 Февруари, 2019 г.
Работа свързана с образованието? Спечелете ги с умения!
Снимка: shutterstock

Ниската безработица и високото търсене на работна ръка в България не решава проблема с това, че много висококвалифицирани специалисти се реализират в област, която не е свързана с тяхното образование.

Макар да е трудно постижимо обаче, това не е невъзможно. С развитието на мрежата от полезни контакти и с подобряване на професионалните и личностни умения, възможността да наклоним везните в наша полза нараства.

Защо е трудно да се намери работа спрямо образованието

Винаги е сложно да откриете нещо, което да е свързано с образованието, което сте завършили. Проблемът е в това, че университетите понякога подготвят твърде много кадри в дадена област, без да се отчита факта, че страната не се нуждае от толкова много професионалисти в съответната сфера.

Ако трябва да се даде конкретен пример, това може да се направи с инженерните специалности. Всяка година хиляди нови кадри завършват, но това е твърде много за страна, в която има по-слабо развито производство.

Как да докажем, че сме готови за тази работа

За да докажем, че сме готови за реализация на дадена позиция, обикновено се иска просто да демонстрираме своите умения, без да се притесняваме от това. Нормално е да ни липсват някои познания, особено ако никога досега не сме работили в областта. Ето защо, за да спечелим своите потенциални работодатели, трябва да направим следното:

Как можем да подобрим практическите си качества

Много често се случва да получим отказ за дадена позиция, само защото ни липсва необходимата практика. Стажовете са един от начините да докажем себе си като професионалисти и да подобрим своите умения.

Този начин на обучение има две основни предимства. От една страна, той ни дава практически умения, каквито няма как да натрупаме в училище и ни среща с реалния бизнес.

Другият плюс е, че така можем да се срещнем с потенциални работодатели. Факт е, че много хора започват работа там, където са стажували преди това. Ако се представите добре, вие ще можете да получите ценни препоръки за пред друг работодател в тази сфера.

Как Zaplata.bg помага в избора ни

В търсене на място, на което да се реализираме по завършената от нас специалност, Zaplata.bg ни предлага достъп до най-голямата база от обяви за работа. Това е от голяма полза за нас, тъй като по този начин ще получим шанс да се срещнем с подходящите хора, които да убедим, че се нуждаят точно от нас.

Още полезни обяви
Още полезни статии
Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии