Търсене  

Работа свързана с образованието? Спечелете ги с умения!

Публикувано от: Zaplata.bg
10 Февруари, 2019 г.
Работа свързана с образованието? Спечелете ги с умения!
Снимка: shutterstock

Ниската безработица и високото търсене на работна ръка в България не решава проблема с това, че много висококвалифицирани специалисти се реализират в област, която не е свързана с тяхното образование.

Макар да е трудно постижимо обаче, това не е невъзможно. С развитието на мрежата от полезни контакти и с подобряване на професионалните и личностни умения, възможността да наклоним везните в наша полза нараства.

Защо е трудно да се намери работа спрямо образованието

Винаги е сложно да откриете нещо, което да е свързано с образованието, което сте завършили. Проблемът е в това, че университетите понякога подготвят твърде много кадри в дадена област, без да се отчита факта, че страната не се нуждае от толкова много професионалисти в съответната сфера.

Ако трябва да се даде конкретен пример, това може да се направи с инженерните специалности. Всяка година хиляди нови кадри завършват, но това е твърде много за страна, в която има по-слабо развито производство.

Как да докажем, че сме готови за тази работа

За да докажем, че сме готови за реализация на дадена позиция, обикновено се иска просто да демонстрираме своите умения, без да се притесняваме от това. Нормално е да ни липсват някои познания, особено ако никога досега не сме работили в областта. Ето защо, за да спечелим своите потенциални работодатели, трябва да направим следното:

Как можем да подобрим практическите си качества

Много често се случва да получим отказ за дадена позиция, само защото ни липсва необходимата практика. Стажовете са един от начините да докажем себе си като професионалисти и да подобрим своите умения.

Този начин на обучение има две основни предимства. От една страна, той ни дава практически умения, каквито няма как да натрупаме в училище и ни среща с реалния бизнес.

Другият плюс е, че така можем да се срещнем с потенциални работодатели. Факт е, че много хора започват работа там, където са стажували преди това. Ако се представите добре, вие ще можете да получите ценни препоръки за пред друг работодател в тази сфера.

Как Zaplata.bg помага в избора ни

В търсене на място, на което да се реализираме по завършената от нас специалност, Zaplata.bg ни предлага достъп до най-голямата база от обяви за работа. Това е от голяма полза за нас, тъй като по този начин ще получим шанс да се срещнем с подходящите хора, които да убедим, че се нуждаят точно от нас.

Още полезни статии
Плюсове на дистанционната работа
Знаем, че няма нищо по-хубаво от това да работим от вкъщи. Не се налага да ставаме рано сутрин, да бързаме, да попадаме в ежедневни задръствания, не се съобразяваме с колегите и избягваме всекидневния шум в офиса. Плюсовете на дистанционната работа са много. Най-големият плюс е, че имате възможност да се концентрирате върху работата си вкъщи, вместо в офис. В някои от случаите работата с много хора на едно място ни разконцентрира- съответно не можем да свършим нищо полезно. Друг плюс е, че винаги ще остане време да излезете навън, да свършите някоя друга странична задача или нещо ползотворно за вас самите, тъй като работното време не е фиксирано. Няма как да не споменем и факта, че работата от вкъщи е по-доходоносна, защото така спестявате средства за транспорт, обяд, кафета или цигари. Работното облекло също е от ключов фактор, защото много компании държат на изряден външен вид.  Да, именно това е хубавото на дистанционната работа- може да работите по пижама, докато пиете сутрешното си кафе или обядвате, без да има проблем, че сте по неофициално облекло.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да се избавим от стреса на работното място?
Справянето със стреса на работното място е важно както за кариерата ви в дългосрочен план, така и за вашето здраве. Живеем във време, в което той е навсякъде около нас. Причините за него са много- забързан делник, нерви, недостиг на време при много задачи, мобилни телефони и какво ли още не. Ето няколко метода за успешно справяне със стреса на работното място: Обърнете внимание на някои от задачите, които може да се отразяват върху вашето ниво на стрес. Шофирате ли до работното си място по един час всеки ден или повече, чувствате ли се като "пребити" само докато стигнете до там? Има ли начин, по който бихте могли да облекчите работните си ангажименти? Имате ли нужда да се научите как отвреме навреме да казвате „Не” на определени изисквания, отправени към вас? Потърсете начини да промените начина, по който вършите нещата, особено онези, над които имате контрол. Потърсете начини да разпределяте по-добре времето си   Често пъти, стресът е резултат от факта, че нямате достатъчно време да свършите всичко, което трябва. Спрете да си губите времето в разговори с колегите или лични телефонни обаждания, изолирайте се от постоянното „сърфиране” в интернет по лични причини. И най-важното- елиминирайте всички дейности, които „изяждат” от времето ви.  Намери си някакво физическо разтоварване, което да стане част от работното ви ежедневие Можете да ходите на фитнес, йога или друг спорт. Опитайте да откъснете съзнанието си от работата като се концентрирате върху някаква дейност. А защо не започнете да правите кратки разходки през обедната си почивка – самото излизане от офиса ще ви накара да изпуснете въздишка на облекчение и за момент да се „гмурнете” в динамичния живот навън – далеч от компютъра и другите рутинни неща.  
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии