Работа от разстояние - плюсове и минуси
Публикувано от: Zaplata.bg
24 Септември, 2019 г.
Работа от разстояние - плюсове и минуси
Снимка: shutterstock

В последно време, при избора на работа, все повече хора предпочитат да станат фрийлансъри. Но, не знаят и не разбират, какво е дистанционна работа и че при фрийланса (Freelance - свободна практика) се изисква постоянство и търпение, лишаване от материална стабилност и има доста недостатъци. В повечето случаи обаче, поддавайки се на модната тенденция, хората бързат да напуснат сигурната си работа и да се впуснат в свободно плаване.

Тази статия е за тези, които все пак имат малка представа за това, какво е дистанционна работа, какви са нейните плюсове и минуси.

Обезателните качества за всеки, който иска да работи от дома си и тази работа да стане единственият му източник на доходи, са самостоятелност, дисциплина, целеустременост и професионализъм. А за да прецените силните си страни и да научите множество нюанси, най-добрият път до фрийланса е да започнете с непълно работно време.

Минуси и плюсове на дистанционната работа

+ Дистанционната работа Ви позволява да бъдете по-свободни. Вие сами си поставяте целите и задачите, нямате зъл и винаги недоволен от нещо шеф, а колегите Ви интриганти не слагат пръти в колелата Ви. Не е нужно, когато цялата работа за деня вече е свършена, да губите останалите часове, защото получавате пари за изпълнени поръчки.

+ Телеработата (това е друго име за отдалечена работа) също така дава свобода при определяне на цената на услугите, които предоставяте.

+ Вие сте си шеф и съставяте независимо работния си график. Не е нужно да ставате рано, набързо, страхувайки се да не закъснеете. Няма нужда да се возите в претъпканите автобуси или в метрото, да стоите в задръствания с часове. Изчислете колко време и пари изразходвате седмично (бензин, билет за метро), за да стигнете до работа. Разбира се, това може и да не са много пари (въпреки, че за тези, чиято работа е далеч от дома, сумата може да бъде и внушителна), но не и малко време (средно около 10 часа седмично).

+ Жените не е необходимо да седят с часове пред огледалото, за да си направят косата и грима. Работата в дома не изисква дрескод, можете да работите по тениска и чехли на боси крака.

+ Отдалечения служител няма опасност да бъде уволнен. Загубата на един клиент скоро ще бъде компенсирана от трима или четирима нови. Ако сте професионалист в своята област, или човек, който се стреми да усъвършенства уменията в работата си, няма да Ви липсват поръчки.

+ Дистанционната работа Ви позволява да прекарвате повече време с роднини и приятели. И ако сте млада майка, какво може да бъде по-хубаво от това?!

+ Ако сте работохолик, можете да работите през почивните дни и празниците, дори денонощно - тук няма никакви изисквания.

+ Голям плюс и големи възможности дава дистанционната работят на хората, живеещи в провинциите, където има безработица и където няма абсолютно никакво търсене на такива специалности, като уеб-дизайнер или програмист.

+ За някои фрийлансъри, именно дистанционната работа се превръща в стъпка към изграждането на собствен бизнес.

+ Телеработата може да бъде допълнителен доход. Например на Запад, където работата от разстояние е доста често срещана, повечето я използват именно като източник на допълнителна възможност за печелене на пари.

- За неорганизирани и невъзпитани хора, дистанционната работа е изпълнена с намалена производителност. Когато никой не стои над тях, не ги подтиква да работят, понякога е трудно такива хора да се принудят да работят, те са обезкуражени от липсата на ясен график.

- Отдалечената работа прави хората до известна степен самоуверени. Всеки човек се нуждае от редовна комуникация и независимо от това какви отношения (добри или лоши) имат, формират светоглед, влияят върху интелектуалното и духовното развитие. Общувайки, ние натрупваме житейски опит, създаваме си приятелства и врагове, получаваме необходимата подкрепа, закаляваме се в конфликтни ситуации и т.н.

- Работата от разстояние не дава материална стабилност (особено в ранните етапи). Не получавате заплата, работодателят няма да Ви плати отпуск или болничен и няма да прави вноски в пенсионния Ви фонд и ако решите да вземете кредит, може да възникнат трудности.

- Вие сами трябва да търсите поръчки, никой няма да Ви осигури работа. Търсенето на клиенти пада на вашите 'рамене' и в началото отнема много време. Следователно, през първите месеци (докато се създаде стабилна клиентска база), работният график ще бъде нестабилен.

- Натоварването по време на такава работа може да е неравномерно. В един период можете да седите без работа, а после, за да изпълните навреме няколко поръчки, трябва денонощно да работите усилено.

- Един от основните недостатъци на дистанционната работа е измамата, защото има вероятност да не получите и стотинка за дадена поръчка. Въпреки, че не всичко е толкова лошо! Мамят предимно малките клиенти, които не ценят репутацията  и дори тогава, винаги можете да погледнете в черния списък, преди да сключите сделка с тях. Можете обаче да настоявате за сключване на договор, как да не бъдете измамени при търсене на отдалечена работа, но това е тема за отделна статия.

- Ако обаче искате да направите кариера в определена голяма корпорация или бизнес структура, просто трябва да забравите за съществуването на този тип работа, като дистанционната. Няма да намерите свободни работни места за „директор“ в сайтовете за свободна практика.

Въпреки всички изброени по-горе недостатъци, фрийлансът с всяка година само ще се развива, привличайки все повече привърженици в редиците си.

Кои професии са подходящи за дистанционна работа от дома

Подходящи са творческите професии (и не само творческите, но могат да практикуват и юристите и икономистите. Те също могат да намерят отдалечена работа в Интернет), като този вид работа е точно подходящ.

Когато търсите дистанционна работа, не е достатъчно просто да прелиствате веднъж седмично вестника за местни обяви за работа. Трябва да действате в различни посоки.

Дори ако градът Ви не е голям, първо публикувайте обява за търсене на работа в местните вестници и тематични сайтове. Въпреки това, не възлагайте големи надежди за заетост в малките градове с помощта на местните сайтове и вестници. С тяхна помощ можете лесно да си намерите работа, но само ако тя не е дистанционна.

Най-лесният начин да си намерите отдалечена работа е да участвате в борсите за дистанционна работа. Тук можете да намерите не само място за своите произведения, но и потенциални клиенти. Във форумите винаги ще намерите много полезна информация и можете да задавате своите въпроси.

Чудесен начин за самопиар и самореклама на вашите професионални възможности може да бъде и собствения сайт. Създаването на индивидуален блог или сайт ще покаже вашите таланти в цялата им красота и многообразие.

За намирането на дистанционна работа ще Ви помогнат тематичните сайтове и блогове, форуми, общности в различни социални мрежи. Този, който търси, винаги ще намери!

Послепис. Ако работите дистанционно от дома, не забравяйте да ставате по-често от стола, защото заседналият начин на живот и заседналата работа се отразяват неблагоприятно върху здравето ви!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »