Работа от дома - предимства и недостатъци
Публикувано от: Zaplata.bg
08 Февруари, 2019 г.
Работа от дома - предимства и недостатъци
Снимка: shutterstock

Възможност за работа от дома предоставят голям брой професии. Те предоставят възможност за изпълняване на служебните задължения, без да е налице необходимост да се ходи в офис или да се излиза извън жилището. Това се отнася за много от професиите, които са свързани с областта на високите технологии.

По този начин работят много програмисти, графични и уеб дизайнери, счетоводители, преводачи, архитекти, юристи и други. Този начин на практикуване обаче не е запазен единствено за областта на най-високо квалифицираните специалисти, тъй като може да се упражнява и от хора с по-ниско образование.

Какви са предимствата и недостатъците

Работата от дома притежава редица предимства и недостатъци, като за различните типове хора натежават едните или другите. Така например, сред положителните страни са:

  • възможност сами да организираме времето си;
  • опция да разпределяме работата си в различни части от деня или седмицата;
  • можем да излезем по всяко време;
  • научаваме се на самодисциплина;
  • изложени сме на по-малко стрес.

Разбира се, не всичко е задължително хубаво. Работата от дома си има и своите отрицателни страни. Основните минуси са:

  • понякога сме по-натоварени от хората, които работят в офис;
  • не винаги успяваме да се организираме достатъчно добре;
  • възможно е да загубим част от комуникативните си умения;
  • може да усетим чувство за изолация.

Какви възможности за развитие има

В зависимост от професията и областта, в която се практикува, тя може да предлага по-големи или по-малки възможности. За надомната работа е характерно, че дава сравнително по-малки възможности за кариера и развитие, но за сметка на това дава свобода и често пъти е по-удовлетворяваща.

Това че хората с надомна работя рядко биват повишавани произлиза от естеството на работата. От друга страна обаче, този тип заетост може без проблем да се окаже дори по-доходоносна в сравнение с много други.

Какви обяви в Zaplata.bg можем да открием

Това, което можете да откриете в Zaplata.bg, трудно може да се намери на друго място. Тук ще попаднете на най-големия брой обяви за работа в родното интернет пространство.

Това дава възможност да добиете добра представа за тенденциите, за изискванията на работодателите, както и за онова, което можете да получите срещу труда си в дадена сфера.

Ако ви хареса дадено предложение, можете без проблем да потърсите контакт с работодателя. Ако ви интересува работата от дома, тук можете да откриете голям избор от предложения, които ще ви позволят да съчетаете професионалния и личния живот.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »