Първи ден на нова работа? Станете приятели бързо

05 Май, 2019 г.
Първи ден на нова работа? Станете приятели бързо
Снимка: shutterstock

Винаги е трудно да свикнете с новото обкръжение и новите вътрешни правила. Отивайки на нова работа, много хора изпитват най-голям стрес не от страха, че няма да се справят със задълженията си, а от безпокойството, как ще ги възприемат колегите им. Как да се държите на новата си работа, за да можете бързо да свикнете с работните задачи, да направите добро впечатление на колегите и да се представите така, че да започнат да Ви възприемат на сериозно?

Първи ден

По традиция, новият служител се представя пред колегите от съответния ръководител. Добре би било, ако компанията е малка или се провеждат редовни общи срещи. Тогава, опознаването с останалите ще се случи по-бързо. Ако отидете на работа в корпорация, бъдете готови да научите за новите си колеги в рамките на няколко седмици, не само чрез ръководителя, но и в процеса на решаване на служебните задачи.

На първия ден - важно е да се запознаете с най-близките колеги, с които ще трябва да работите в тясно сътрудничество. Опитайте се да ги запомните. Още по-добре - да си запишете накратко към кой да се обръщате и кой за какво е отговорен.

Ако сте забравили името на някого, попитайте отново в същия ден. Абсолютно нормално е да забравите някого, ако в рамките на няколко часа се запознаете с двадесет души. Попитайте за това и ръководителя. Поискайте да Ви покаже документи, регламентиращи работата на отдела или лично Вашата, ако има такива. Например, в редакциите, обикновено има политика за реда, а в дизайн-студията - ясни стандарти и лайфхакове.

Попитайте колегите си, има ли в офиса столова или кухня и където обядват. Най-добре е, през първия ден да отидете на обяд в тяхната компания, дори ако не планирате да правите това в бъдеще. На обяд се обсъждат общи теми: кой къде живее, колко получава в работата и други странични въпроси.

Първата седмица

Вашата задача през първата седмица в общуването с колегите - да запомните всеки, да разберете кой, кой е и как взаимодействате с тях. Колегите също трябва да Ви запомнят и да разберат по какви въпроси могат да се свързват с Вас.

Не се хвалете и не се правете на умни. Не трябва да изпъквате с талантите си, ако смятате, че сте по-опитен от новите си колеги. Дори ако наистина искате да демонстрирате професионализма си, първо заемете позицията на наблюдател и изразявайте мнението си в разумни граници, особено ако никой не Ви го е търсил. Много по-важно е да докажете, че се интересувате от работните задачи, наблюдавате процесите и научавате нови неща - това са най-важните признаци на истинския професионалист на всяка длъжност.

Задавайте въпроси. Основното правило на комуникацията през първата седмица: 'Не знаете - питайте.' Питайте за всичко, което предизвиква във Вас и най-малкото съмнение. Питайте дори и ако Ви се струва, че това са глупави въпроси, не забравяйте, че трябва да изразявате снизхождение - Вие сте нов тук! По-добре е да разберете как се прави нещо, отколкото да го направите на случаен принцип. Всички наоколо са наясно, че сте нов служител и чакат тези въпроси от Вас.

Ако сте дошли да работите в нова за Вас област и все още не разбирате детайлите от бизнеса, помолете някой от колегите да Ви обясни процеса, стъпка по стъпка. Не е задължително той да е Вашият ръководител или някой, който да е на по-висок пост. Може да е по-полезно да говорите с подчинените или служителите, които са равни на Вас. След такива срещи, веднага ще разберете процесите: как всичко се случва, колко струва, колко време е необходимо за изпълнението. Ако сте мениджър, само такива разговори ще Ви помогнат да оптимизирате процесите, които водите.

Руслан Лобачев, контент-продуцент: “От телевизията дойдох да работя в онлайн-кинотеатъра. Сферата е аналогична с много от нейните детайли. През първата седмица не разбирах защо отнема толкова време да се публикува филмът в приложението. Оказа се, че това е едно от болезнените места в компанията, а отделът за маркетинг и разпространение на съдържанието не може да разбере, защо видеоинженерите непрекъснато преместваха сроковете. За да разбера производствения процес, помолих главния инженер да се срещнем и да ми обясни подробностите. След едночасова лекция разбрах, че един филм “тежи” стотици гигабайта, дълго време се изтегля от сървъра на собственика на компанията, след което се архивира на сървъра на киното, след което се кодира и преминава през последния етап на подготовката, като например налагането на субтитрите. Не е възможно всичко това да се направи в един ден. Още през първата седмица поставих приоритет в работата си за предварително планиране. Трябваше да променя времето за излизането на няколко филма и да обоснова това пред маркетинговия отдел. Но месец по-късно успяхме да коригираме процеса на издаване, да качим филмите навреме и да ги подготвим предсрочно”.

На срещите не се притеснявайте свободно да записвате подробно за какво се говори. Първоначално ще има много информация, разбираема за околните хора, но за Вас - тъмна гора. Това е нормално: отскоро сте тук, все още трябва да разберете много от нюансите и да си изясните вътрешните процеси. Това е особено вярно за големите компании със сложно устройство. Ако по време на срещата, нещо не е ясно и не искате да прекъсвате общата дискусия с въпросите си, отбележете си тези моменти и помолете колегите да Ви ги обяснят след срещата. В новия кръг винаги има някой, който ще Ви съчувства от първите дни и ще се съгласи да отдели време за подсказки. Ако изобщо не знаете от кого да поискате помощ, попитайте кой преди Вас е бил новият член на екипа - този колега все още има свежи спомени за това, колко трудно е било да се свикне с новата среда, и той най-добре може да разбере чувства Ви и няма да се отдръпне, ако поискате помощ. За да не отвличате вниманието на колегата си от работата, най-лесният начин е да го помолите да Ви прави компания на обяд и да му зададете натрупалите се въпроси в неформална обстановка.

Търсете обратна връзка. Не е необходимо обаче всеки ден да се обръщате към шефа си с молба да коментирате Вашата дейност. Отидете след първата седмица (можете да напишете писмо или да попитате в чата). Следващия път попитайте за обратна връзка след първия месец и след три месеца. Добре е, когато компанията организира такива срещи с всеки служител, например в края на изпитателния срок. Това обикновено се прави от отдел Човешки ресурси. На такива срещи, те обсъждат Вашите впечатления от работата, дават Ви обективна оценка и заедно очертавате възможните пътища за развитие и цели за следващата година. Но дори и да няма такива срещи, помолете ръководителя да се срещне с Вас. Адекватният шеф никога няма да отхвърли новодошлия и ще намери време за него.

Първият месец

Наблюдавайте колегите си. Следете как се държат помежду си, как решават работните задачи, какво се приема в колектива и кое не се приема.

Разберете отговорността и я разграничавайте. Не изпълнявайте задачи, които другите трябва да изпълняват. Има колективи, където служителите се опитват да прехвърлят задълженията си към новодошлия. Научете се да казвате „не“, ако сте сигурни, че това не е Ваша работа. И обратното, уточнявайте прекия въпрос, ако се съмнявате чия е задачата. В отдавна установените колективи, всеки е свикнали с това кой за какво отговаря и шефът може да постави задача “в пустотата”, знаейки, че правилният човек ще я поеме. Ако се окаже, че в конкретен случай трябва да станете такъв човек, защото Вашият предшественик винаги се е грижил за тези задачи, но никой не Ви е информирал за това, тогава, разбира се, няма да бъдете виновен за това. Но конфликтната ситуация се е появила.

Съвети

Не се опитвайте да се държите по различен начин, отколкото обикновено. Ако не пушите, не започвайте да ходите в стаята за пушачи на компанията с колеги. Ако Ви се струва, че се обсъждат работни въпроси, повдигнете тази тема в чата, по пощата или на среща. В здравия работен колектив, новините в стаята за пушачи няма да бъдат разпространявани.

Дръжте се естествено. Не се опитвайте да се шегувате, ако обикновено предпочитате да слушате шегите на другите хора.

Бъдете учтив. Спазвайте установените в екипа ритуали. Ако видите, че колегите събират пари за подарък на някого в отдела, предложете да вземете участие. Не измисляйте революционни идеи. Това се нарича „със своя устав в чужд манастир“ - и това не е добре дошло в нито един утвърден колектив.

По-малко емоции. Опитайте се на работа да мислите рационално, а не емоционално. Случило ли се е нещо? Изключете емоционалната реакция и помислете как да решите проблема. Запазете неутралитет. Най-вероятно, след известно време тук ще откриете приятели и съюзници, както и противници. Всичко има своето време, но първо запазете неутрална позиция. Не е изключено, в колектива да протичат конфликти и други сложни взаимоотношения, които все още не са видими за Вас, и да си имат свои интриганти, които да се опитат незабележимо да Ви въведат в тази напълно ненужна за Вас история.

При общуването с колегите, не се месете в личния им живот. За своя също не трябва да разказвате подробно. Не участвайте в интриги в офиса и не се интересувайте от клюки, особено ако работите в женски колектив. По-добре, предложете да обсъдите плановете за уикенда или предстоящия нов филм в киното.

Първите три месеца

Обикновено, само в края на пробния период разбирате кой, кой е в офиса. През първите три месеца, Вие сте нови. Същото работи и в обратната посока: колегите разбират какъв служител сте, могат ли да Ви се доверят за задачите и да разчитат на Вас. Обикновено, само след три месеца (а понякога и след половин година) вече ще Ви приемат на сериозно, особено ако сте млад специалист.

Не забравяйте, че останалите не могат да четат мисли и няма да Ви разбират веднага. Докато все още не сте на една вълната с колегите си, опитайте се да им предавате мислите си възможно най-внимателно и спокойно. Не забравяйте, че ако не са Ви разбрали - те не са глупаци, а Вие не сте обяснили достатъчно добре. Бъдете педантични и обяснете колкото се може по-разбираемо. Между другото, не всеки може да разбира шегите и чувството за хумор - това е субективно нещо.

Ефектът от фалшивия консенсус

Това е една от основните грешки, които могат да възникнат при новодошлия в колектива. Нашият мозък има склонност да проектира своя начин на мислене върху другите. Тоест, ние автоматично смятаме, че другите мислят по същия начин, като нас. За това възникват и недоразумения при предаването на информацията - както устно, така и писмено.

При общуването с колегите в новия колектив, обяснявайте контекста на посланията си. ”Сверете си часовника”, за да видите дали говорите за едно и също нещо. Всеки човек има свои собствени стандарти за качество, работни инструменти и навици.

Не забравяйте, че колегите Ви могат да мислят по много по-различен начин. Например, Вие смятате, че след всяко съвещание, провеждащият го мениджър трябва да напише кратко заключително писмо до всички, които са участвали в срещата. А в компанията никой не направи това за Вас. За да избегнете недоразумения, обсъдете с колегите ползите от подобни писма.

И най-важното. Вие сте отишли в тази компания, за да работите, а не да печелите нови приятели, да демонстрирате умението си да разказвате шеги и да угаждате на другите. Вашият ръководител оценява преди всичко резултатите от работата Ви. Не се опитвайте да бъдете тези, които не сте, а да бъдете естествени и спокойни, да се интересувате от това, което се случва, но не пресичайте личните граници. Това е най-добрият начин да се поставите на мястото си във всеки колектив.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »