Какво представлява професията “IT специалист”
Публикувано от: Zaplata.bg
19 Септември, 2019 г.
Какво представлява професията “IT специалист”
Снимка: shutterstock

През XXI век, информационните технологии са здраво вкоренени в живота на съвременния човек и постепенно излизат на преден план. Достъпът до информация, комуникацията с хората, контролът на производството и много други са резултат от усилената работа на хиляди програмисти. Работата им е необходима и безценна. Но какво е програмиране? Какво дава на новото поколение знания в областта на информационните технологии?

Сферата IT и програмиране в съвременния свят

Програмирането - когато обясните на компютъра от какво имате нужда и той го прави вместо вас. Но малко хора знаят, че писането на програма е доста просто и увлекателно, просто трябва да го разберете.

Въпреки преобладаващото мнение за трудностите в IT-сферата, програмирането е нещо, което можете да научите. За да създавате програми, не е нужно да сте гений, а е въпрос на внимание и практика, особено ако правите това от най-ранна възраст.

Заедно с IT-образованието, децата придобиват и способността да преодоляват трудностите. Сред учениците се развива критичното мислене, придобиват знания в областта на IT, а също се научават и да решават нестандартни проблеми и да мислят логично.

Благодарение на IT-специалността, Вашето дете ще получи умението да работи в екип. Всички отлични решения са създадени в екип: можете да превърнете идея от диамант в брилянт само като работите с други умни хора. Това не е просто огнище на гения на даден човек, който програмира 24 часа на ден в продължение на 3 последователни седмици. Магията се случва, когато няколко души общуват на една и съща вълната, сътрудничат си и създават нещо заедно.

Перспективи пред IT-образованието

Компютрите са навсякъде, във всяка област на дейност. Земеделие, производство, развлечения - навсякъде се нуждаете от висококачествена информационна поддръжка и съответно имате нужда от добър IT-специалист. Но това не е само работа с компютър, а цял свят от специализации, където всеки ще намери работа по свой вкус. А IT - това е търсена и високо платена индустрия, с добри перспективи за образование, стажове и работа по целия свят. Няма значение къде живеете в България или по-конкретно, търсите работа в София, в IT-сферата има много свободни работни места. Трябва обаче да ги търсите в големите специализирани сайтове.

В света на програмистите съществува голяма нужда от хора, които могат да пишат програмен код. Затова, големите компании се опитват да осигурят най-удобните условия на труд, за да получат най-добрите хора, а заплатата на IT-специалиста зависи пряко от нивото на професионалните му познания.

В професията IT-специалист съществува и възможността за кариерно израстване. Ако начинаещият специалист си постави конкретна цел, тогава той съвсем реално ще може да заеме по-висока позиция в тази сфера.

Компютърните технологии са нещо, без което вече е невъзможно да си представим живота. Технологиите определят нашето бъдеще и хората, занимаващи се с информационни технологии, днес изграждат това бъдеще. Следователно, светът се нуждае от висококвалифицирани специалисти, които могат да мислят. Вече е важно да се научите да разбирате компютрите, да станете пълноценни граждани на тази планета и да изберете правилния път.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »