Защо е необходима постоянна преквалификация
Публикувано от: Zaplata.bg
21 Октомври, 2019 г.
Защо е необходима постоянна преквалификация
Снимка: shutterstock

Не толкова отдавна ние и нашите родители живеехме в условия, при които човек веднъж в началото на живота си получил дълъг период на образование, след това в продължение на няколко десетилетия прилага своите знания на практика. Не, разбира се, вече в употреба влязоха нови машини, нови методи за диагностициране на доброкачествени тумори, ново оборудване или нови методи за изчисляване на застрахователната сума ... Но да се връщаме отново и отново на училищната скамейка, да зубрим, разбираме и усвояваме основите на новите дисциплини и да полагаме изпити - такава практика все още липсва. Затова се смяташе, че овладяването на чужд език е по-лесно в по-млада възраст, защото тогава паметта на човека „костенее“.

И тогава се случи една история - в живота ни избухнаха елементите на информационното и индустриалното общество и те коренно промениха както трудоустройството и търсенето на работа, така и комуникацията с останалите хора. За нашата страна това означаваше и проникване на пазара на услуги, които до момента не бяха известни на българите.

Появиха се нови професии не само в областта на информационните технологии. Да, те се породиха с търсенето на програмисти от всякакви места, интернет маркетолози, SEO-оптимизатори, проджект-мениджъри и др. Работата на тези хора е свързана с информационните технологии и не винаги е лесно да се отгатне от името на професията какво точно прави нейният представител. Но фактът, че новите професии се появяват само в IT - това е заблуда.

5 професии, които се появиха у нас преди не повече от 10 години

Кредитен брокер - специалист по организиране на заемите във финансовите институции, колектор - специалист по легално връщане на дълговете, барист - лице, което приготвя кафе и кафе напитки, сомелиер - специалист по избора на вино в заведенията за обществено хранене, ивент-мениджър - организатор на бизнес-мероприятия.

Опитайте се да откриете в регистъра на професиите и видовете дейности нещо, което съответства поне на горния списък - ще се изненадате.

50 от най-търсените професии на пазара - не са съществували преди 20 години

Много родители от поколението на 90-00 не знаят или не могат да обяснят с какво се занимават децата им. Всички хора не само отварят пътя към нови и неизследвани специалности, но и свобода от професионални династии.

Какво е метранпаж?

Метранпаж - това е старши словослагател в докомпютърна типография. Огромен брой професии са остарели или са се видоизменили до неузнаваемост и не говорим само за древните професии, като тапицер или иконом. Баналните машинописни машини все още могат да намерят своето приложение при секретарите, а някога това беше популярна и търсена професия сред младите момичета.

Промени се самият подход към търсенето на работа

Изборът на места за работа беше ограничен от географията, кръга от познанства и позицията в обществото. Беше обичайно да се работи на едно място в продължение на много години и това пораждаше деспотизъм от страна на началниците и омраза към работата.

Как е сега? Професионалните изкривявания се появяват след 5 години работа в една компания - човек, който работи някъде повече от 5 години, е ветеран, а повече от 7 - управляващ съдружник или съсобственик на компанията. Сега и компаниите не живеят повече от 5 години.

Job-hopping - честата смяна на работата - това е не само вредно, но и полезно, а на Запад отдавна се е превърнало в стандарт на пазара на труда. Служителите се конкурират за заплатите и интересните задачи вътре в компанията, а човек, който не се интересува от тази работа, лесно може да намери друга, която е по-подходяща за неговите цели и способности.

Можете да намерите интересно свободно работно място в интернет, а ако е в друг град, можете да се преместите на по-благоприятни за вас условия. Можете да отидете на професионална конференция и там да се срещнете с бъдещия си работодател, а най-интересните свободни работни места се появяват във Facebook или на сайтовете на компании, които търсят специалисти.

Хоризонтален и вертикален кариерен ръст

Компаниите, които са наясно с първата точка, прибягват към хитростта, поощрявайки промяната в специалността в рамките на компанията. При по-напредналите, управлявани по западните закони компании, можете да се преквалифицирате от организатор на събития в анализатор и от тестер към програмист, ако придобиете необходимите умения, опит и знания.

Вертикалният растеж на кариерата също се ускорява - сега няма нужда да извървите 35-годишния път от обикновен работник до ръководител на цеха. Прозрачният растеж на заплатите и кариерното развитие - това е всичко, за което претендират професионалистите.

Висшето образование не означава нищо

Младите хора почти не работят по специалността си: мнозина получават висше образование за родителите си и след това отиват да работят като продавачи и фризьори, защото това им харесва.

90-те съществено промениха картината на света и значението на висшето образование за нуждите на пазара. Мнозина отидоха там, където плащат повече пари, учейки се малко помалко или възползвайки се от специални връзки.

Връзката с висшето образование - то е валидно при работата в медицината, юриспруденцията и науката. А счетоводител или университетски учител, всъщност, може да бъде човек от всякаква специалност.

И университетите реагират на този тренд, създавайки многобройни „мениджъри“, „икономисти“, „инженери“ с невероятно общ набор от умения, задачи и абстрактен набор от предмети.

Непрекъсната преквалификация

„Неграмотни в 21 век няма да бъдат тези, които не умеят да четат и пишат, а тези, които не могат да се учат, отучват и пренаучават“ Алвин Тофлър

Преквалификацията и самообразованието - това е ключов тренд в нашето съвремие. Съвременният човек променя основната си професия средно веднъж на 5 години. Всички тези 5 години той се учи и прави това не на работа, а в свободното от неговата работа време. През нощта, през почивните дни, на почивка. Онлайн или вечер, в задочен формат.

Колегата ми - той е експерт в областта на икономиката, който се учи онлайн, още преди това да стане модерно. Той проведе просто проучване: преброи онези, които се интересуваха от особеностите на изучаваното от тях преди няколко години, и в средата на 2015 г - цифрата се бе увеличила 5 пъти.

Проактивна позиция на пазара на труда

Преквалификацията - това е проактивна позиция на пазара на труда, което означава, че не само следите тенденциите на вашата професия, но и ако сте готови, да я смените с по-популярна към момента или по-интересна за вас лично.

Способността за учене отслабва, ако постоянно не научавате нещо ново. Мозъкът работи като мускул и колкото повече мислите, толкова по-добри ставате и толкова повече тренирате паметта си - толкова повече помните.

Днес, постоянното овладяване на нови неща е по-важно от всякога. Ако знаете всичко в професията (или мислите, че знаете), преминете към чужди езици или хобита. Научете се да програмирате на Java, да шиете или да научите италиански. Първо, не се знае къде животът ще ви отведе след следващата икономическа криза, и второ - мозъкът ви ще бъде готов да научи нови неща и лесно ще можете да се адаптирате и усвоявате необходимата информация в променящата се среда.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »