Защо е важно да постигнете стабилна работна психика
Публикувано от: Zaplata.bg
24 Октомври, 2019 г.
Защо е важно да постигнете стабилна работна психика
Снимка: Shutterstock

Лесно е да се поддържа спокойствието, когато всичко в живота ни е наред, но само неблагополучието и трудностите развиват в нас истинската сила на ума.

Загубата на любим човек, здравословни проблеми, разпад във взаимоотношенията, финансови затруднения - това е само малка част от неприятностите, с които човек така или иначе се сблъсква. Как се отнасяте към жизнените бариери извън вашия контрол, в крайна сметка се отразява на способността ви да преодолявате трудните моменти. Правилно изграденият вътрешен диалог е един от най-ефективните начини за укрепване на психологическата стабилност. Позитивните, но реалистични утвърждения помагат за заглушаването на негативните мисли, които ви пречат да продължите напред и да се развивате.

По-долу са описани 9 неща, които трябва да имате предвид, когато преминавате през трудни времена.

1. Имам всичко, за да се справя с това

Мислите в стил „няма да успея“ и „това не е честно“ ще Ви накарат да се почувствате претоварени. Вместо да акцентирате над това, че ви липсва нещо, помислете какво вече имате.

Ако сте станали това, което сте сега, то вече имате определени умения, ресурси и инструменти.

2. Животът според вашите ценности е това, което наистина има значение

Винаги ще има хора, които няма да харесвате и ще има моменти, когато другите няма да одобрят вашите решения. Но въпросът не е да се угоди на всички. Имайте смелостта да живеете според своите ценности и принципи, дори ако понякога това води до решения, които някои хора не харесват.

3. Провалът е част от пътя към успеха

Неуспехът далеч не е забавен, но самоунижението няма да помогне. Всяко падение - свидетелство за факта, че наближавате нови граници на вашите възможности. Помнете това

Всеки неуспех е възможност да станем по-силни и по-добри.

4. Всичко, което мога да направя, е това, на което съм способен

Перфекционизмът и завишените изисквания към себе си ще Ви донесат повече вреда, отколкото полза. Ако сте на важно интервю за работа, от което наистина се нуждаете, или се вкопчвате в последния си шанс да получите дългоочакваното повишение, ако сте решени, че нямате право да направите грешка, нивото на тревожност ще скочи бързо. Отнасяйте се снизходително и бъдете в състояние да осъществите плана си на най-високо ниво.

5. След пет години това няма да е толкова важно, колкото го възприемам сега

Не придавайте голямо значение на временните проблеми, напомняйки си, че емоционалните преживявания, тревожността и объркването рано или късно ще преминат. Повечето днешни проблеми и решения, които изглеждат много важни, ще престанат да имат такова глобално значение след няколко години.

6. Аз съм по-силен отколкото си мисля

Вероятно е много трудно да се справите със сериозен здравословен проблем или загубата на любим човек. Но такива фатални прогнози: „Никога няма да се възстановя“, „Никога няма да бъда щастлив“, просто ще те смачкат. Често трудностите разкриват нашата вътрешна сила, за която дори не подозираме.

7. Ще се справя с дискомфорта

Престоят в зоната на комфорт изглежда много привлекателна перспектива, но за да оцелеете в трудни времена, често е необходимо да се действа различно. Въпреки факта, че такива преживявания като страх, объркване и безсилие ни пречат да живеем, те все още не ни убиват. Стремете се да посрещнете тези емоции лице в лице и ще станете уверени в способността си да се справяте с тревогите. Помнете, че именно вие контролирате мислите и действията си.

8. Контролирам своите мисли, чувства и действия

Няма да решите проблемите си, като обвинявате другите за това, което се случва в живота ви. Осъзнаването, че владеете мислите, емоциите и действията си, ще ви даде сила, за да използвате тази ситуация възможно най-много за ваше добро или да промените живота си към по-добро.

9. И преди съм падал, но мога да стана на крака отново и отново

Дълго време не можете да намерите работа, но в никакъв случай не се отчайвайте. Погледнете назад в периодите, когато упорито сте търсили пътя си. Спомняйки си колко трудно сте се придвижвали напред и упорито сте се борили с неприятностите, вие получавате сили да се справите и с настоящите и бъдещите си проблеми.

Само с положителните потвърждения е малко вероятно да промените живота си; правилният начин на мислене е само един от трите основни елемента на психологическата стабилност. Независимо от това, честното общуване със себе си ще ви помогне да се почувствате много по-добре и ще ви вдъхнови да предприемете активни действия, които са ключът към преодоляването на трудните периоди в живота.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »