Първо интервю? Подгответе се!
Публикувано от: Zaplata.bg
06 Юли, 2019 г.
Първо интервю? Подгответе се!
Снимка: Shutterstock

Първото интервю - това е първата стъпка в кариерата Ви. И ще е добре, ако направите тази стъпка твърдо и уверено. Но за целта е необходимо към подготовката да се подходи с пълна отговорност. Работодателят търси не само специалист, а той търси добър специалист в екипа си. Трябва да проучите полето, на което ще трябва да воювате, и да сразите всички с професионалните си умения, лични качества и способност да ги прилагате.

Спазвайте дрес-кода

Колкото и неактуална към момента да е фразата: „Хората се посрещат по дрехите, а по ума се изпращат“, не трябва да я пренебрегвате. В много компании дрес-кодът като такъв не съществува, но в други, той е неделима част от корпоративната култура. Във всеки един случай изключете протеста, изключете модата и включете деловия човек. Не е нужно да се обличате като за среща с президента, а е напълно достатъчно спазването на всекидневният бизнес стил. Все пак, трябва да съответствате на мястото, на което сте дошъл(а). Вашият костюм трябва да бъде чист, дискретен и удобен.

Помнете: точно от първия поглед започва сформирането на мнението за вас, като човек и специалист. И този първи изглед се случва в момента, в който влезете в офиса. Не пропускайте този шанс, защото това е видът, който може да остави неприятно петно и развали общото мнение. Начинът, по който сте работили върху образа си, ще бъде видян и се брои като голям плюс.

Запознайте се с информацията за компанията

Много е важно да уловите духа на компанията. Работодателят трябва да види във Вас част от колектива си. Трябва да откриете колкото е възможно повече информация за мястото, където отивате на интервю. Историята на компанията, корпоративната култура, традициите, философията, принципите на работа и пазарната позиция. Вижте как изглеждат служителите, прочетете интервю с ръководителя, вероятно ще намерите такива някъде в интернет, потърсете корпоративни издания (големите компании често публикуват корпоративни списания и вестници).

Никога не забравяйте, че искате да получите точно тази работа! Не е същата, на друго място, а именно тук. Не трябва да показвате, че не Ви е грижа какъв ще бъде изходът от интервюто, и няма да бъдете много разстроени, ако Ви кажат “не”.

На интервюто винаги се задава въпроса: „Какво знаете за нас?”, - разбира се, не трябва да казвате веднага пълната информация, която сте събрали. Изчакайте въпроса: "Защо искате да работите с нас?". И тук можете да покажете знанията си за компанията.

Говорете истината

Никога не лъжете на интервю. По-добре е да разкажете за реалното състояние на нещата, за това, което наистина знаете, отколкото да украсявате постиженията си. Не си приписвайте умения и опит, не измисляйте позиции и компании, в които преди сте работили. Който Ви интервюира: специалист по персонала, ръководител на отдела или ръководител на компанията, тези хора винаги ще разберат кога казвате истината и кога лъжете. Една малка лъжа може да Ви отдалечи от желаната работа. Никой не иска да си има работа с лъжец, защото честността е незаменима черта в живота и в работата.

Дръжте се естествено

Много хора просто се боят от интервюта, дори и от тези, които неведнъж са посещавали. Но страхът - това е най-голямата грешка. Настройте се за интервюто, като за бизнес среща. Дори и да сте малко нервен (само малко), това няма да ви попречи да покажете специалиста, когото сте сформирали във вътрешния си светоглед.

Изхвърлете от главата си цялото знание за езика на тялото, което сте научили от статии, като “как да сложите крак на крака, за да подпишете договор за един милион.” Не трябва да правите ненужни неестествени движения, а напротив, има смисъл да не ги правите. Опитайте се да наблюдавате как седите, дръжте гърба си изправен, не отклонявайте погледа си по периметъра на стаята. Трябва да изглеждате концентрирани и естествени. Покажете умение да се държите. Следете речта. Говорете ясно и точно, не мърморете, не използвайте думи паразити и жаргон. Не се опитвайте неестествено да се шегувате, да прекъсвате или да ласкаете интервюиращия. Бъдете отворени и уверени, бъдете себе си - вашата задача е да оставите приятно впечатление.

Не използвайте определени фрази

Всичко, което кажете на интервюто, може да бъде използвано срещу вас. Не защото интервюиращият иска умишлено да ви залее с трудни въпроси. Нищо лично, той има задачата да намери идеалния специалист за свободната позиция в неговата компания. Затова мислете за това, което казвате и как ще бъде възприето. Не говорете прекалено много, не се отвличайте от темата, не говорете за това как сте пътували, или как обичате животните.

Избягвайте опасни фрази. Именно те ще ви превърнат в несериозен, случаен тук човек, а на Вас това изобщо не Ви е нужно.

Фрази, от които трябва да се откажете:

  • Не знам
  • Не искам
  • Никога не съм правил това
  • Не ме интересува
  • Тук съм случайно
  • Никога не съм планирал да работя в тази област
  • Толкова съм нервен

Също така, не трябва да задавате лични въпроси и в никакъв случай не бива да говорите лошо за вашите предишни колеги, ръководители или учители. Ако сте имали трудности в училище, не бива да говорите и за тях.

Самият формат на интервюто - това е стандартна процедура, а въпросите, които ще ви бъдат зададени, не са тайна. Не бъдете мързеливи, за да прочетете HR-материалите, да попитате запознати, които имат опит в интервюирането, и да си съставите списък с предполагаеми въпроси. След това внимателно подгответе истинните си отговори на тези въпроси. И тази част от подготовката е най-важната.

Именно вашите отговори ще дадат положителния резултат от интервюто. Ако ги подготвите предварително, ще можете да избегнете препятствия, допълнителни нерви, срам, объркани мисли и неясни фрази. В действителност, в екстремни ситуации не всеки може правилно да превърне мислите си в хармонична реч.

Ето най-често срещаните въпроси на интервютата:

  1. Разкажете ни за себе си.
  2. Какви са вашите силни и слаби страни?
  3. Защо искате да работите при нас, какво знаете за нашата компания?
  4. Какво очаквате от тази работа?

Подготвените отговори на тях са основното Ви оръжие по пътя към победата.

Създайте образа си на специалист и се настройте към него

За да може работодателят да види специалиста във Вас, трябва да оформите този образ, преди всичко в себе си. Кои сте Вие? Какво можете да направите? Какво искате? Задайте си тези въпроси. И ги повтаряйте като мантра: Вие сте специалист, който има умения и инструменти. Вие искате да получите работата, можете да бъдете полезни, готови сте да се развивате и работите в екип.

Разкажете кои сте сега и какви работни задачи можете да решите, разкажете за предишния си опит и споделете плановете си, перспективите и работните си амбиции. Съберете цялата си воля и пресъздайте образа на уверен обещаващ човек, който се интересува от професионални победи, може да работи в екип и да бъде ефективен.

Всеки обича уверените хора, които знаят къде отиват и какво искат от живота и работата. Ако се чувствате по този начин, и двамата ще изглеждате отлично и впечатлението от вас ще бъде най-изгодното.

И на финала нека Ви дадем още един малък лайфхак. Когато виждаме актьорите на сцената, ние се възхищаваме на тяхната игра, а това е в резултатът на репетиции и много презаснети дубли. Репетирайте събеседника си, както актьорите репетират ролята си, подгответе се за него и обезателно ще бъдете възнаградени за труда си.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »