Има ли опасности в професията на свободна практика
Публикувано от: Zaplata.bg
30 Декември, 2019 г.
Има ли опасности в професията на свободна практика
Снимка: shutterstock

Фрийлансът привлича мнозина с явната си простота на печелене на пари, свобода във времето и независимост от който и да било, както и способността за работа навсякъде по света. Кой не иска да започне да печели пари в Интернет и да отиде в Тайланд или Бали? Кой не мечтае да се отърве от досадните шефове и да работи само за себе си? Да, положителната страна на фрийланса те привлича, но по някаква причина голяма част от хората, опитали сладостта на свободата, скоро се връщат към обичайната наемна работа. Очевидно, да си на свободна практика не е толкова добре.

Защо и какви са 7-те минуса на професията фрийлансър: 

Какво очаква този, който е решил да напусне работата си и да започне собствена дейност на свободна практика? Уви, не само свободата: има доста клопки, които развалят романтиката в живота на „свободния работник“.

1. Нямате шеф, но ще трябва да се адаптирате към изискванията на клиентите. 

Ако на обичайната наемна работа винаги сте знаели какво искат от вас, то на свободна практика ще трябва да вземете предвид желанията на много хора, не всички от които са разбираеми. Освен това, понякога клиентите изискват невъзможното, което ще трябва да се направи, ако искате да печелите пари. Съответно, няма да слушате критики от един човек, а от мнозина. Такива моменти значително охлаждат страстта на онези, които са очаквали свобода от кавгите на началниците си.

2. Изпълнение на работата в срок. 

Не всеки знае как правилно да управлява времето си за изпълнение на възложената му работа. Такива хора нямат място във фрийланса. Повечето от тези, които преминават на работа от вкъщи, бързо се отпускат - искат да стоят в социалните мрежи, да си пият бавно кафето, да разговарят с приятели в Skype или по телефона. Изглежда, че “работят” по цял ден, но по някаква причина няма резултати. Всъщност всичко е много просто: от 8-те часа, които бяха посветени на работата, чистото работно време е не повече от два часа.

3. Готовност за усилена работа 

Някои офис работници трябва да се реорганизират по нов начин. В много офиси работата е спокойна, без бързане и суетене, защото се плаща за работния ден, а не за резултата. Ако ще работите като фрийлансър, ще трябва да се пренастроите, защото тук ще Ви се плаща за количество свършена работа. Защо му е на клиента изпълнител, който върши работата си бавно? Той ще избере по-бързия фрийлансър.

4. Привързаността към работата се съхранява. 

Мнозина мечтаят, че ще започнат да печелят пари от Интернет и след това ще могат да пътуват свободно, защото вече няма нужда да са обвързани с едно работно място и няма да има нужда да ходят на работа всеки ден. Тези хора ще могат да пътуват, но какво ще видят, ако все пак прекарват работния си ден зад монитора? По-лесно е да работите, а след това си починете и да отидете някъде за седмица-две - ще се получи пълноценна почивка и ще видите друга държава. 

5. Ще губите време в търсене на поръчки 

Фрилансерите трябва да си търсят работа: ако искате да печелите пари - ще трябва да търсите поръчки. Само след като спечелите известна слава и създадете своя собствена база от редовни клиенти, можете да разчитате на факта, че ще ви бъде осигурена работа без прилагане на сили за нейното намиране.  

6. Умение за договаряне с клиентите 

Ако сте конфликтна личност, която не търпи критики или не обича да преговаря с хора, тогава ще ви бъде трудно в областта на фрийланса. Клиентите са ваши клиенти и трябва да можете да преговаряте с тях, вдъхновявайки им доверие.

7. Необходимостта самостоятелно да плащате данъци и да бъдете готови за факта, че трябва да загубите част от честно спечелените си пари, поради таксите за теглене на средства 

Ако не искате проблеми с данъчните, тогава трябва да откриете фирма. Ще трябва самостоятелно да вникнете във всички нюанси и да се уверите, че данъците се плащат своевременно. Не трябва да пропускате и момента, че при получаване на пари, банките ще Ви вземат комисионна. И тук става дума за 1-8%, в зависимост от условията за теглене на средства. Готови ли сте за това?

Фрийлансът има огромно количество предимства, но не е лишен и от недостатъци и то много съществени. Ако сте независим човек, който е в състояние да решава различни въпроси, да търси поръчки и да контролира работното си време, то фрийлансът ще бъде чудесен начин да печелите пари. Ако сънувате свободния живот, когато не е нужно да ставате в 7 сутринта и да ходите на работа, но в същото време да си затваряте очите за нуждата от упорита и постоянна работа, то тогава по-добре не се захващайте с фрийланс - разочарованието ще бъде твърде горчиво.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »