Ново търсене  

Неуспех на работното ви място? Задайте си тези въпроси


01 Май, 2019 г.
Неуспех на работното ви място? Задайте си тези въпроси
Снимка: shutterstock

Всеки в кариерата си има лоши дни. Проектът може да се провали, потенциалният работодател да се откаже, а шефът да Ви уволни. Основното нещо е да се научите да се справяте с негативните емоции и да разберете какво да правите след това.

Професорът по психология и маркетинг Арт Маркман дава пет съвета, как да направим това в зависимост от ситуацията.

Не се срамувайте от негативните емоции. Няма нищо неестествено, когато се чувствате тъжни, разстроени, ядосани или засрамени от провала. Не трябва да утежнявате състоянието си, упреквайки себе си за емоциите. По-добре си отговорете на следните въпроси.

Изпитвате ли гняв

Обикновено гневът показва, че някой или нещо Ви е попречило да изпълните важна цел и не можете да контролирате ситуацията. Не сте постигнали нещо и не можете да направите нищо по въпроса.

Когато човек изпитва гняв, той инстинктивно иска да устои на бариерата. Например, ако се надявате да бъдете повишен, а шефът е повишил някой друг, първата Ви реакция е да се скарате с шефа.

Наистина ли трябва да се борите с проблема

Всичко зависи от това какво точно се е случило. Например, ако сте имали случай на сексуален тормоз, трябва да намерите съюзници и да се справите със ситуацията.

Но не със всички препятствия за успех си струва да се борим. Например, ако не успеете да привлечете желания клиент, тогава това може да се случи просто защото е избрал друга компания. Не го е направил от злоба. Или шефът не е повишил Вас, а Вашият колега само защото този човек има подходящите умения.

Ако се съпротивлявате в такива ситуации, тогава ще покажете, че не сте ги разбрали. По-добре приемете случилото се. Отнасяйте се с уважение към участниците в ситуацията. Кой знае, може би те ще Ви направят по-изгодно предложение.

Няма нужда незабавно да насочвате гнева си върху виновника - дайте си един ден, за да съберете мислите си и да се успокоите. Понякога просто искате да изпратите възмутително писмо, но повярвайте ми, би било по-добре да се въздържате от тази идея. Острата, емоционална реакция много рядко може да повлияе на решението на събеседника.

Разочаровани сте

Има моменти, когато наистина искате нещо, но не го получавате. И колкото повече го желаете, толкова по-трудно е да приемете провала. В такива ситуации, обикновено се чувствате тъжни или разочаровани.

Не позволявайте разочарованието да Ви отклонява от възможните перспективи на работното място. Неуспехът може да подкопае доверието Ви. Разберете, че сте разочаровани само защото сте постигнали много напредък и остава много малко до успеха. Използвайте тази енергия, за да се съсредоточите върху положителните промени, които можете да направите.

Под стрес ли сте

Ако, след като сте научили за провала си, сте почувствали стрес, най-вероятно Ви се струва, че се приближава предстояща катастрофа.

Първо, трябва да разберете дали това наистина е така. Може би трябва да се справите с много по-сериозен проблем - например, работата Ви в компанията е изложена на риск. Ако можете да го решите по някакъв начин, направете го, за да намалите негативните ефекти.

Но не забравяйте, че стресът може да бъде причинен и от факта, че постоянно имате отрицателни мисли. Може би наистина не се сблъсквате с нищо, но заради малките неуспехи, Вие сега и след това мислите за страховете си. В този случай си струва да запишете всичко, което Ви притеснява - този метод помага да се намали стреса.

Срамувате ли се

Лошите новини на работното място могат да предизвикат чувство на срам, поради факта, че Ви е грижа за това как изглеждате в очите на другите. Може да Ви се стори, че колегите могат ще Ви обвинят и репутацията Ви в компанията ще спадне.

Срамът вреди на производителността. Заради него можете да започнете да общувате по-рядко с другите, което означава, че ще бъдете по-малко ангажирани в колективната работа.

Всъщност, в случай на провал, колегите Ви по-скоро ще се отнасят със съчувствие. Помислете как бихте третирали колега, който е бил в същата ситуация като Вас?

Приемете факта, че сте се провалили и продължете напред. Бъдете пример за устойчивост в трудни ситуации за всички, дори ако Ви се струва, че няма да издържите дори един ден на работа.

Още полезни статии
Как да си осигурите добри препоръки
Кой може да ви даде препоръки Този въпрос все повече се задава на интервютата. Често пъти покорителите на кариерни висоти посочват служители и колеги, като хора, които да дадат препоръки за тях, избирайки ги според принципа „Имам добри отношения с него, той няма да каже нищо лошо”. И това разбира се е грешка, защото „човек с когото имате добри отношения“ може да Ви препоръча по-скоро като „човек, с когото вие можете да изграждате добри отношения“, но останалото е непредсказуемо. Например, препоръчителят - това е бившият Ви шеф, който е бил много доволен от вашето представяне и отговорност. Вие знаете за това и давате неговия контакт за препоръки. А новият потенциален работодател го пита един прост въпрос: 'Ще може ли Иван Петров самостоятелно да води проекти и да предлага нови идеи?'. - “Не знам” - отговоря вицепрезидентът - Той нямаше такива задължения, но това, което му дадох, беше направено перфектно и в срок”. Имате ли нужда от такава препоръка? На кои въпроси трябва да имате отговори Трябва да се разбере, че при поискване на препоръка, рекрутерът едва ли ще се ограничи до въпроса 'какво сте работил?'. Често, на даващият препоръката ще му бъдат зададени много конкретни въпроси: в кои проекти сте участвали; за какво сте отговаряли; какви конкретни резултати постигнахте; какви са най-слабите Ви страни. Ето защо, преди да дадете контактите на конкретно лице за даване на препоръки, си задайте 3 въпроса: Какви са вашите качества, които са важни за новата Ви работа? Кога в професионалния си живот, най-добре показахте тези си качества? Кой по това време беше вашият ръководител (колега, партньор) и напълно ли е можел да оцени тези качества? По подразбиране, новият работодател иска да получи препоръка от ръководителя, който именно е задал задачите и е видял резултатите от работата Ви. Ако все още работите, и по разбираеми причини, не можете да предоставите препоръката на настоящия си ръководител, помислете кой може да Ви охарактеризира. Дайте контактите на ръководителя от предишното Ви работно място, на колеги, партньори, но не отказвайте нейното предоставяне. По отношение на препоръките е много важно да се покаже откритост и готовност за помощ при тяхната проверка. Бъдете откровени и честни Ако напускането на миналата Ви работа е свързано с неприятна ситуация, опитайте се да го кажете веднага - нека разберат по-добре вашата интерпретация, отколкото да научат за това от други хора. Преди да дадете контакти на човека, който ще даде препоръка за Вас, бъдете коректни и първо поискайте тяхното разрешение и се опитайте да разберете точно какви ще бъдат препоръките. И още нещо: за препоръки могат да се обърнат дори и без Вашето знание - в края на краищата, опитът Ви е известен, а на определен пазар, всеки ръководител има познат, който е работил в една и съща компания с Вас. Затова се опитайте да бъдете продуктивен служител, поддържайте конструктивни отношения с всички и винаги напускайте подходящо. Защото с времето печелим не само опит, но и репутация.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да си намерим работа без опит
За трудоустройство е необходим опит, но от къде да го вземе младият специалист, ако не го наемат на работа без опит? Омагьосан кръг? Не всичко е толкова тъжно! И без опит можете да си намерите работа. И така, как става това без трудов стаж? Грешките на търсещите работа, когато нямат опит завишени амбиции - повечето хора, които търсят работа, оценяват високо възможностите си. Но дори и да сте завършили Харвардския университет, не трябва да завишавате исканията си - заплатата, условията и работния график! Престижният университет - това е прекрасно, но работодателят не се нуждае от притежател на диплома, а от специалист-практик; настройте се към позитивизъм - търсенето на работа не е причина за негативи, така че се възползвайте. Мислете предварително Много студенти още втори или трети курс започват работа на непълен работен ден. По време на обучението е много важно да си намерите работа по специалността. Първоначално не трябва да очаквате големи заплати, но в личния „актив” ще получите натрупан безценен трудов опит и не по-малко безценно вписване на стажа в трудовата книжка. Можете да изберете да работите в област, близка до бъдещата Ви специалност, а след това в края на обучението си ще имате нещо, което да напишете в резюмето. Не се страхувайте от големите компании и държавни агенции Попитайте някой випускник къде иска да работи? Навярно в голяма престижна компания. Но защо тогава повечето млади хора дори се страхуват да се обърнат към престижен, крупен работодател? В края на краищата, много големи компании провеждат политика - по-добре да наемат млад и неопитен специалист, но целенасочен, отколкото да преквалифицират „вкоренения“ опит. И не е тайна, че на по-малко опитния специалист биха платили по-малко. Друга възможност за наемане на работа без трудов стаж - в държавни институции! Въпреки, че в пенсионните, банковите и данъчните институции обявяват конкурс за заетост, младият специалист има шанс да бъде приет. Да, заплатите в държавните учреждения не са толкова високи, но това все пак е училището на живота! Стажът - това е началото на дълъг път Ако не можете да си намерите работа на желаната позиция, не казвайте сбогом толкова скоро на компанията, която Ви харесва. Опитайте се да си договорите работа на по-ниска позиция или да се споразумеете за стаж. Има доста голям шанс, след работата Ви в компанията за определен период от време, да получите повишение или да се отправите в търсене на нова работа, но не като „млад човек без трудов стаж”, а като специалист с опит в солидна компания. Заплатата ще нарасне с опита Помнете, че вчерашният ученик, който изисква висока заплата още от самото начало, не се възприема сериозно от работодателите: те не виждат обещаващ специалист, а човек без опит с прекалена самооценка. Така, че смекчете финансовия си апетит. В началния етап на кариерата, трябва да се интересувате от професионалното си развитие, а не от високата заплата. Тогава, професионалният, кариерният и, разбира се, финансов растеж няма да закъснеят!
Още »
Всички статии