Неуспех на работното ви място? Задайте си тези въпроси

01 Май, 2019 г.
Неуспех на работното ви място? Задайте си тези въпроси
Снимка: shutterstock

Всеки в кариерата си има лоши дни. Проектът може да се провали, потенциалният работодател да се откаже, а шефът да Ви уволни. Основното нещо е да се научите да се справяте с негативните емоции и да разберете какво да правите след това.

Професорът по психология и маркетинг Арт Маркман дава пет съвета, как да направим това в зависимост от ситуацията.

Не се срамувайте от негативните емоции. Няма нищо неестествено, когато се чувствате тъжни, разстроени, ядосани или засрамени от провала. Не трябва да утежнявате състоянието си, упреквайки себе си за емоциите. По-добре си отговорете на следните въпроси.

Изпитвате ли гняв

Обикновено гневът показва, че някой или нещо Ви е попречило да изпълните важна цел и не можете да контролирате ситуацията. Не сте постигнали нещо и не можете да направите нищо по въпроса.

Когато човек изпитва гняв, той инстинктивно иска да устои на бариерата. Например, ако се надявате да бъдете повишен, а шефът е повишил някой друг, първата Ви реакция е да се скарате с шефа.

Наистина ли трябва да се борите с проблема

Всичко зависи от това какво точно се е случило. Например, ако сте имали случай на сексуален тормоз, трябва да намерите съюзници и да се справите със ситуацията.

Но не със всички препятствия за успех си струва да се борим. Например, ако не успеете да привлечете желания клиент, тогава това може да се случи просто защото е избрал друга компания. Не го е направил от злоба. Или шефът не е повишил Вас, а Вашият колега само защото този човек има подходящите умения.

Ако се съпротивлявате в такива ситуации, тогава ще покажете, че не сте ги разбрали. По-добре приемете случилото се. Отнасяйте се с уважение към участниците в ситуацията. Кой знае, може би те ще Ви направят по-изгодно предложение.

Няма нужда незабавно да насочвате гнева си върху виновника - дайте си един ден, за да съберете мислите си и да се успокоите. Понякога просто искате да изпратите възмутително писмо, но повярвайте ми, би било по-добре да се въздържате от тази идея. Острата, емоционална реакция много рядко може да повлияе на решението на събеседника.

Разочаровани сте

Има моменти, когато наистина искате нещо, но не го получавате. И колкото повече го желаете, толкова по-трудно е да приемете провала. В такива ситуации, обикновено се чувствате тъжни или разочаровани.

Не позволявайте разочарованието да Ви отклонява от възможните перспективи на работното място. Неуспехът може да подкопае доверието Ви. Разберете, че сте разочаровани само защото сте постигнали много напредък и остава много малко до успеха. Използвайте тази енергия, за да се съсредоточите върху положителните промени, които можете да направите.

Под стрес ли сте

Ако, след като сте научили за провала си, сте почувствали стрес, най-вероятно Ви се струва, че се приближава предстояща катастрофа.

Първо, трябва да разберете дали това наистина е така. Може би трябва да се справите с много по-сериозен проблем - например, работата Ви в компанията е изложена на риск. Ако можете да го решите по някакъв начин, направете го, за да намалите негативните ефекти.

Но не забравяйте, че стресът може да бъде причинен и от факта, че постоянно имате отрицателни мисли. Може би наистина не се сблъсквате с нищо, но заради малките неуспехи, Вие сега и след това мислите за страховете си. В този случай си струва да запишете всичко, което Ви притеснява - този метод помага да се намали стреса.

Срамувате ли се

Лошите новини на работното място могат да предизвикат чувство на срам, поради факта, че Ви е грижа за това как изглеждате в очите на другите. Може да Ви се стори, че колегите могат ще Ви обвинят и репутацията Ви в компанията ще спадне.

Срамът вреди на производителността. Заради него можете да започнете да общувате по-рядко с другите, което означава, че ще бъдете по-малко ангажирани в колективната работа.

Всъщност, в случай на провал, колегите Ви по-скоро ще се отнасят със съчувствие. Помислете как бихте третирали колега, който е бил в същата ситуация като Вас?

Приемете факта, че сте се провалили и продължете напред. Бъдете пример за устойчивост в трудни ситуации за всички, дори ако Ви се струва, че няма да издържите дори един ден на работа.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »