Не си намирате работа? Подобрете уменията си!
Публикувано от: Zaplata.bg
10 Февруари, 2019 г.
Не си намирате работа? Подобрете уменията си!
Снимка: shutterstock

Намирането на работа не е трудна задача, но ако имате образование и квалификация, в областта на които желаете да намерите свободна позиция, тогава вече може да се наложи да потърсите по-сериозно.

Проблемът произлиза от несъответствието между потребностите на бизнеса и завършилите като брой и специалност висшисти, които се появяват ежегодно на трудовия пазар.

Какви може би са причините да не си намирате работа

Най-честата причина, която стои зад възможността да се намери доходна и стабилна работа е липсата на умения. Тук не става дума за това, че хората не притежават качества, а по-скоро, че не притежават онези качества, които се търсят към настоящия момент.

Има ясно изразена безработица, но тя е свързана с определени сфери. В същото време, в много области има недостиг на кадри. Такъв пример може да се даде с IT сектора.

Постоянно има недостиг на програмисти и други висококвалифицирани специалисти, но всичко това е по-скоро непосилна мечта за мнозина. С нагласата, че това е временно явление, много хора подтикват децата си да изучават “класически” специалности, считайки информационните технологии за нещо, чийто край скоро ще дойде.

Така най-доходоносните сфери, в които трудещите се биха могли да получат повече от добър доход, остават с цял куп свободни и незаети места.

Как да бъдете по уверени

Макар че много работодатели определят образованието като второстепенен фактор при наемането на работа, трябва да се отбележи, че то всъщност има доста голямо влияние в изработването на увереност в самия кандидат. То ни дава:

  • самочувствие;
  • обща култура;
  • развива нашите умения за общуване;
  • създава контакти;
  • дава ни възможност да се изясним със самите себе си.

Как да изберете правилната среда за вас

За да намерите правилната работа, първото и най-важно нещо е да отговорите честно пред себе си на въпроса какво ви влече. Помислете какво искате да правите и започнете да се развивате в тази област.

Запишете се на курс, в университет или колеж, с което да се насочите към правилната професия. Ако пък вече сте го направили и сте завършили специалност, която е по вкуса ви, можете да започнете търсенето.

Трябва да се постигне баланс между интересите ви и нуждите на пазара. Важно е да адаптирате уменията и интересите си към това, което бизнесът търси и което е по-добре заплатено.

Какви обяви в Zaplata.bg можем да открием

Zaplata.bg ви дава точно тази възможност да се свържете с цял куп работодатели от най-различни сфери. Ще намерите подходящото място, стига да имате малко търпение. Тук можете да откриете хиляди обяви, сред които да попаднете на онова, което ви вълнува.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »