Търсене  

Не си намирате работа? Подобрете уменията си!

Публикувано от: Zaplata.bg
10 Февруари, 2019 г.
Не си намирате работа? Подобрете уменията си!
Снимка: shutterstock

Намирането на работа не е трудна задача, но ако имате образование и квалификация, в областта на които желаете да намерите свободна позиция, тогава вече може да се наложи да потърсите по-сериозно.

Проблемът произлиза от несъответствието между потребностите на бизнеса и завършилите като брой и специалност висшисти, които се появяват ежегодно на трудовия пазар.

Какви може би са причините да не си намирате работа

Най-честата причина, която стои зад възможността да се намери доходна и стабилна работа е липсата на умения. Тук не става дума за това, че хората не притежават качества, а по-скоро, че не притежават онези качества, които се търсят към настоящия момент.

Има ясно изразена безработица, но тя е свързана с определени сфери. В същото време, в много области има недостиг на кадри. Такъв пример може да се даде с IT сектора.

Постоянно има недостиг на програмисти и други висококвалифицирани специалисти, но всичко това е по-скоро непосилна мечта за мнозина. С нагласата, че това е временно явление, много хора подтикват децата си да изучават “класически” специалности, считайки информационните технологии за нещо, чийто край скоро ще дойде.

Така най-доходоносните сфери, в които трудещите се биха могли да получат повече от добър доход, остават с цял куп свободни и незаети места.

Как да бъдете по уверени

Макар че много работодатели определят образованието като второстепенен фактор при наемането на работа, трябва да се отбележи, че то всъщност има доста голямо влияние в изработването на увереност в самия кандидат. То ни дава:

Как да изберете правилната среда за вас

За да намерите правилната работа, първото и най-важно нещо е да отговорите честно пред себе си на въпроса какво ви влече. Помислете какво искате да правите и започнете да се развивате в тази област.

Запишете се на курс, в университет или колеж, с което да се насочите към правилната професия. Ако пък вече сте го направили и сте завършили специалност, която е по вкуса ви, можете да започнете търсенето.

Трябва да се постигне баланс между интересите ви и нуждите на пазара. Важно е да адаптирате уменията и интересите си към това, което бизнесът търси и което е по-добре заплатено.

Какви обяви в Zaplata.bg можем да открием

Zaplata.bg ви дава точно тази възможност да се свържете с цял куп работодатели от най-различни сфери. Ще намерите подходящото място, стига да имате малко търпение. Тук можете да откриете хиляди обяви, сред които да попаднете на онова, което ви вълнува.

Още полезни статии
Плюсове на дистанционната работа
Знаем, че няма нищо по-хубаво от това да работим от вкъщи. Не се налага да ставаме рано сутрин, да бързаме, да попадаме в ежедневни задръствания, не се съобразяваме с колегите и избягваме всекидневния шум в офиса. Плюсовете на дистанционната работа са много. Най-големият плюс е, че имате възможност да се концентрирате върху работата си вкъщи, вместо в офис. В някои от случаите работата с много хора на едно място ни разконцентрира- съответно не можем да свършим нищо полезно. Друг плюс е, че винаги ще остане време да излезете навън, да свършите някоя друга странична задача или нещо ползотворно за вас самите, тъй като работното време не е фиксирано. Няма как да не споменем и факта, че работата от вкъщи е по-доходоносна, защото така спестявате средства за транспорт, обяд, кафета или цигари. Работното облекло също е от ключов фактор, защото много компании държат на изряден външен вид.  Да, именно това е хубавото на дистанционната работа- може да работите по пижама, докато пиете сутрешното си кафе или обядвате, без да има проблем, че сте по неофициално облекло.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да се избавим от стреса на работното място?
Справянето със стреса на работното място е важно както за кариерата ви в дългосрочен план, така и за вашето здраве. Живеем във време, в което той е навсякъде около нас. Причините за него са много- забързан делник, нерви, недостиг на време при много задачи, мобилни телефони и какво ли още не. Ето няколко метода за успешно справяне със стреса на работното място: Обърнете внимание на някои от задачите, които може да се отразяват върху вашето ниво на стрес. Шофирате ли до работното си място по един час всеки ден или повече, чувствате ли се като "пребити" само докато стигнете до там? Има ли начин, по който бихте могли да облекчите работните си ангажименти? Имате ли нужда да се научите как отвреме навреме да казвате „Не” на определени изисквания, отправени към вас? Потърсете начини да промените начина, по който вършите нещата, особено онези, над които имате контрол. Потърсете начини да разпределяте по-добре времето си   Често пъти, стресът е резултат от факта, че нямате достатъчно време да свършите всичко, което трябва. Спрете да си губите времето в разговори с колегите или лични телефонни обаждания, изолирайте се от постоянното „сърфиране” в интернет по лични причини. И най-важното- елиминирайте всички дейности, които „изяждат” от времето ви.  Намери си някакво физическо разтоварване, което да стане част от работното ви ежедневие Можете да ходите на фитнес, йога или друг спорт. Опитайте да откъснете съзнанието си от работата като се концентрирате върху някаква дейност. А защо не започнете да правите кратки разходки през обедната си почивка – самото излизане от офиса ще ви накара да изпуснете въздишка на облекчение и за момент да се „гмурнете” в динамичния живот навън – далеч от компютъра и другите рутинни неща.  
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии