Ново търсене  

Липса на квалификация за мечтаната работа? Бъдете по-уверени!


03 Май, 2019 г.
Липса на квалификация за мечтаната работа? Бъдете по-уверени!
Снимка: shutterstock

„Млад специалист с 3 дипломи, 4 езика и поне 5 години опит“ – струва ви се, че всички обяви звучат по този начин? Избрали сте сфера, в която желаете да се развивате, но се опасявате, че не сте достатъчно квалифициран, за да се преборите с конкуренцията? Ние пък ще ви обясним защо трябва да кандидатствате, въпреки неувереността си.

Какво затруднява търсенето на кадри

Оказва се, че повечето компании, не само в България, а и по света, срещат затруднения при откриването на правилните служители за нужните позиции. Съвременният пазар на труда е доста динамичен, свободните места се променят, а с тях – и компетенциите и спецификите на различните длъжности. Образованието не винаги успява да настигне бизнеса и да се развива с неговите темпове.

Това, че от биографията ви отсъства някоя подробност, не означава, че не можете да наваксате в движение.

Защо компаниите предпочитат сами да обучават персонала си

Всеки бизнес има своите правила и особености. Лидерите в сферата са такива, защото са изградили свои формули за успех. Точно тези формули обаче рядко се учат в университета. Топ фирмите сами подготвят персонала си по своите правила, защото:

Мотивацията е от първостепенно значение

Неслучайно реномираните фирми разчитат на психолози за длъжността „човешки ресурси“. Тези специалисти не просто анализират опита и CV-то на кандидатите. По-важното е, че те преценяват личността на заявилия желание за работа. Неговата мотивация, неговия характер: дали ще се впише в екипа, дали ще е подходящ за съответната дейност… Това е главната цел на всяко интервю – да прецени човека, неговия потенциал и неговото желание да се развива в конкретната сфера. Ако тези фактори са на лице, те могат да са по-силен двигател от доста дипломи.

Какво ни съветват от Zaplata.bg

Още полезни обяви
Още полезни статии
Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии