Ново търсене  

Лидер в работата. Как да го постигнете?


04 Май, 2019 г.
Лидер в работата. Как да го постигнете?
Снимка: shutterstock

Да си водещ фактор в екип върви в пакет с финансови стимули, престижна титла и лично удовлетворение. Но е и изключително отговорна задача. Готови ли сте за нея?

Какви отговорности трябва да поема един истински лидер

Да, той получава по-голяма заплата, но и именно той е човекът, на чиито плещи лежи товарът на желания успех. Имайте предвид, че ако в момента заемате дадена длъжност и планирате да кандидатствате за повишение в същата или в друга компания, това неминуемо означава, че отговорностите ви ще се променят. Именно лидерът е този, на когото често се разчита за:

Как да развиете вашите качества

Ако фирмата ви не предлага допълнителни тренинги, инвестирайте сами в себе си. Възползвайте се в програми за личностно развитие и от курсове за квалификация, за които имате препоръки. Преди да си запазите място за различните обучения обаче, дайте си малко време да анализирате ситуацията. Наблюдавайте харесвани от вас лидери. Помислете кои умения са нужни за желаната от вас и заемана от тях позиция. После си дайте реална сметка кои от тези качества и способности вие вече притежавате и за кои имате нужда от още работа. Успехът не идва случайно и без да полагате усилия.

Какви позиции може да открием в Zaplata.bg

Стотици реномирани компании се доверяват на нас за откриването на своите ценни служители. Сред обявите на нашите страници ще забележите търсене на мениджъри, управители, мотиватори. Сферите са разностранни, а позициите - много. Конкретните качества, нужни за заемането на всяка от тях са различни. Професионализмът и отдадеността обаче се изискват при всички. Ако сте готови да ги предложите, не се бавете с изпращането на кандидатурата си!

Още полезни обяви
Още полезни статии
Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии