Какво представляват рекрутерите (recruiters)
Публикувано от: Zaplata.bg
09 Август, 2019 г.
Какво представляват рекрутерите (recruiters)
Снимка: shutterstock

Експертите говорят за специалностите, особеностите в условията на съвременния пазар и възможните кариерни пътища. Днес ще разкажем от какви качества се нуждае рекрутерът.

Днес ще поговорим за една от най-търсените професии в HR-сферата - рекрутмент. На пръв поглед, работата на рекрутера е разбираема за почти всички - рекрутерът подбира служителите. И вече тази ясна цел предполага целия процес - да помогне на мениджъра „красиво“ да опише вакантното място, да го помести във всички източници, да обработи отговорите и да направи самостоятелно търсене, да проведе милиони телефонни интервюта и малко по-малко - лично да координира всички следващи стъпки и срещи, събрани препоръки, да огласи и обсъди предложението за работа. 

И през цялото това време да остане във връзка с огромния брой хора вътре и извън компанията и паралелно с описаните по-горе стъпки да попълни различните отчети и таблици. И, разбира се, да запази позитивното настроение и доброжелателност. Какво може да бъде по-просто?

В съвременните реалности, когато хората - те са най-важната ценност и конкурентно предимство на компаниите, когато в някои индустрии има буквално “лов на глави”, влиянието на работата на рекрутера върху бизнеса не може да се подценява. 

И така, какъв трябва да бъде успешният рекрутер и какви са особеностите на тази работа?

Комуникация с голям брой хора 

Първата и много важна особеност на тази работа - това е постоянната комуникация с голям брой различни хора - както от компанията (с колеги, наемащи мениджъри), така и извън нея (кандидати, препоръчители, колеги от други компании). Следователно, способността за взаимодействие и намиране на обща основа с всички хора е ключовият фактор за успеха.

При общуването с наемащия мениджър, рекрутера е важно да може да установи контакт, да зададе правилните въпроси, да разбере профила на свободното вакантно място и тези особености, които са важни за мениджъра. При общуването с кандидатите за горепосочените качества се добавя и способността да се изслушва същността и „да се стигне” до важните моменти, да се сравнят уменията с профила на вакантното място, а „психологическия портрет” - с потребностите на мениджърите и особеностите на екипите. Като се има предвид всичко това, става ясно, че всеки рекрутер е и малко психолог.

Отговорността за бранда на компанията 

Рекрутерът - това е лицето на компанията. Именно то за първи път ще бъде видяно от кандидата / потенциалния служител. Оказва се, че рекрутерът по много начини формира имиджа на компанията на пазара. Дори ако кандидатът не бъде нает в компанията, в него ще остане известно впечатление за тази компания, което той ще сподели с другите.

Реален пример

В писмото си, кандидат написал, че свободната позиция, която е обсъждал с рекрутер, не е много интересна за него. Но той е бил толкова приятно впечатлен от разговора с него и целия предшестващ процес, че е готов да дойде на следващото интервю, за да поговори с мениджъра за бъдещето. В резултат на това - този кандидат е бил нает от компанията и се е изкачил до директорския пост.

Аналитични способности

Рекрутерът трябва да разбира бизнеса / индустрията, в която ръководи подбора. Звучи банално, но добрият рекрутер трябва наистина да разбира особеностите на бизнеса като цяло, конкретните позиции и дори ситуацията в екипа, в който се извършва търсенето. От това зависи успехът на подбора. 

Ако за рекрутерите в агенциите най-често става дума за една област, която трябва да бъде проучена задълбочено, то тогава in-house рекрутерите (в рамките на компаниите), като правило, трябва да разбират не само целия бизнес на компанията, но и по малко от работата на всеки отдел/функции, тъй като вътрешните рекрутери често водят подбора пряко в различни подразделения на компанията.

Коректност

Възможността за ориентация в ситуацията и работата с конфиденциалността - това е друга важна особеност. Понякога, рекрутерът се сблъсква със задачата за скрито търсене, когато вакантното място не може да бъде разкрито и е необходимо да се общува с кандидатите внимателно (например, когато се търси заместник на работещ служител, а професионалната сфера е тясна). В тази ситуация, рекрутерът става малко дипломат - в края на краищата е важно той да може точно и коректно да предаде информацията на кандидатите, да избегне конфликти и да изпълни целите на компанията, закривайки свободната позиция.

Умението бързо да се ориентира в ситуацията 

Друг важен момент, който се появява в работата на рекрутера - това са непредвидените ситуации и наслагвания, при които е важно да не се разваля имиджа на компанията. И тук виждаме, че находчивостта е важно качество за рекрутера. Един банален пример - кандидатът идва на интервю с мениджъра, а той ненадейно е извикан на съвещание. В тази ситуация, рекрутерът трябва бързо да намери изход, за да не развали впечатлението, отношението с кандидата, имиджа на компанията и т.н.

Умение за работа в режим на многозадачност 

Рекрутерът - това е истински супергерой. Бързината, внимателността, многозадачността и супер-паметта - това са основни атрибути на рекрутера. Често може да има 15 или повече свободни работни места едновременно. Представете си колко писма, обаждания, срещи и различни въпроси са това за единица време. И в това многообразие, изключително важно е да държите всичко в главата си и да не обърквате длъжността за секретарка и, например, за позицията маркетолог.

Умение за общуване с хората

В заключение бихме искали да отбележим може би най-важната особеност на тази работа - рекрутерът трябва наистина да обича хората. И въпреки, че разбира се, любовта на хората е незаменим атрибут на всяка професия в областта на HR, и не само в нея, това в рекрутмента е особено наложително. В края на краищата, трябва да обичате много различни хора. 

Но и възвръщането на инвестицията от тази любов няма да отнеме много време! Във вид на искрена благодарност от страна на мениджърите, които са намерили талантлив и успешен служител, както и от самите служители, на които, в много случаи, рекрутерът е помогнал да намерят мечтаната работа. Случва се дори, че кандидатите / наемните служители стават добри приятели с рекрутера. И след много години, Вашият приятел ще каже с усмивка - помниш ли преди 10 години как ме интервюира и взе на работа?


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »