Какво да правите след интервюто
Публикувано от: Zaplata.bg
18 Септември, 2019 г.
Какво да правите след интервюто
Снимка: shutterstock

След интервюто изглежда, че най-трудното е зад гърба ни. В действителност обаче, предстои най-нервният период - очакването на решението. За да засилите очакванията и дори да промените мнението за себе си (към по-добро, разбира се), трябва да извършите определени действия след интервюто. В тази статия ще ви кажем какви да бъдат те.

Дори на интервюто е важно да се изяснят няколко въпроса с рекрутера:

  • кои са следващите етапи на подбора;
  • дали рекрутерът ще Ви каже, ако не Ви приемат в екипа?
  • ако сте подходящ, след колко време ще се свържат с Вас;
  • кой е най-удобният начин да се свържете с рекрутера в случай на въпроси.

Ако сте отправили тези запитвания в интервюто - добре, но имате още един коз и сега ще ви кажем как да се държите след интервюто.

Успокойте се

Някои отиват твърде далеч с активността си: заливат рекрутера с писма, съдържащи въпроси или благодарности, обаждат им се по телефона, добавят ги към приятели във всички социални мрежи. Усмирете вълнението си и преди да напишете още едно писмо на рекрутера, помислете какво да бъде то.

Благодарете на рекрутера

Няколко часа след интервюто, можете да напишете кратко съобщение или имейл до рекрутера. Благодарете му за отделеното време, възможността и приятната комуникация. Основните принципи са - искреност, сбитост и без излишна помпозност.

За да ви убедя, че благодарственото писмо - то е наистина важно нещо, ето някои цифри. Порталът CareerBuilder установи, че 56% от работодателите възприемат липсата на благодарствено писмо като незаинтересованост към свободните работни места, а 22% от анкетираните ръководители признават, че е малко вероятно да наемат някой, който не е изпратил такова писмо.

Напишете follow-up писмо

Follow-up писмата обикновено се пишат за рекрутерите няколко дни след интервюто. Това са такива допълнени благодарствени писма. Във Follow-up писмото можете да напомните отново за себе си, да кажете какво сте забравили да споменете на интервюто.

Направете пауза

Необходимо е време, за вземането на решение дали даден кандидат да бъде нает. Може би ще Ви разкрием тайна, но много често окончателното решение не е от рекрутера - по-голяма тежест в решението идва от мнението на ръководителя на отдела или други специалисти. Следователно, не се притеснявайте, ако новините от рекрутера се забавят няколко дни. Колкото по-голяма е компанията, толкова повече време може да отнеме, за да се отговори на новия кандидат. Ако сте направили всичко, което сте могли, изчакайте около 7-10 дни и след това отново пишете на рекрутера.

Отбележете важните моменти от разговора

Може би рекрутерът Ви е казал, че следващата стъпка ще бъде друго интервю - с директора, ръководителя на отдела или с непосредствения Ви началник. Опитайте се да се подготвите за това на базата на първото си интервю. Спомнете си какво Ви е казал рекрутерът и на какво е наблегнал в разговора, по коя тема е задавал по-често въпроси - най-вероятно това е най-важното за компанията.

Попитайте за датата за обратна връзка

Ако не сте преминали подбора и рекрутерът е събрал смелостта да ви информира за това, не се отказвайте и попитайте накрая за обратна връзка. Поинтересувайте се рекрутерът да ви каже кои Ваши страни е харесал и да Ви посъветва какво да работите - важно е да разберете слабостите си. Ако рекрутерът дава разумни съвети и честно говори за причините за отказа, вземете безценна информация за по-нататъшната работа върху себе си. И в никакъв случай не се разстройвайте, защото провалът не е краят на света, а просто трябва да го преживеете.

Редактирайте автобиографията си, поработете над грешките си по време на интервюто и продължете напред - покорете друга компания!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »