Какво да правите през лятото в полза на вашата кариера
Публикувано от: Zaplata.bg
01 Септември, 2019 г.
Какво да правите през лятото в полза на вашата кариера
Снимка: shutterstock

До края на лятото остава около месец, но това не е причина да се натъжавате. Имате още цели 30 дни, които можете да отделите за самообразование и работа върху себе си. В статията сме събрали варианти за полезни дейности, които определено ще повлияят положително върху кариерата Ви.

Научете полезни програми

Докато има време преди есента, научете някои нови програми, за да обогатите раздела с уменията си в резюмето. Ето и нашите варианти за инструменти, които могат да бъдат научени за месец:

Photoshop

За месец, тази програма може да бъде усвоена, дори и от тези, които не познават изобщо редактора. Photoshop ще е необходим за интернет маркетинг, PR мениджърите, мениджърите на съдържание, SMM, таргетолози и разбира се, дизайнерите. За да овладеете ефективно програмата, прочетете за всяка функция и веднага се опитайте да я приложите, не отлагайте. Препоръчваме ви да изучите туториала на официалния уебсайт на Adobe.

Word

Да, на всички изглежда, че познават тази програма, но всъщност познанията са ограничени до простото редактиране на текст. Но програмата има много полезни функции, за които малко хора знаят. Изучете ги, за да се откроявате на фона на служителите или съучениците, които могат да променят само размера на шрифта.

Excel

Изискването за познаване на Excel може да се намери в различни свободни работни места - маркетинг, SMM, копирайтинг, анализи, секретар, персонален асистент, проджект-мениджър, счетоводител. Следователно, изучаването на програмата, определено ще бъде полезно за всички. Как да направите това, зависи от вас. Можете да прегледате учебните видеоклипове в YouTube, да преминете онлайн-курс или да прочетете ръководството по Excel.

PowerPoint

Всеки може лесно да създаде презентация на PowerPoint, но трябва да работите усилено върху наистина впечатляващата презентация. Изненадайте еднокурсниците или колегите си с необичайни шаблони и ефекти - никой няма да повярва, че сте направили презентация в PowerPoint. Ние вече събрахме някои стилни шаблони в една селекция, а за възможностите на програмата, прочетете на официалния сайт на инструмента.

Яндекс.Метрика

Теорията на програмата може да се изучава дори не месец, а седмица. Например, след като сте изучили безплатния курс от Яндекс. Яндекс.Метрика - това е услуга за уеб-анализи, но в момента без анализи. По-добре е веднага да тествате всичко научено на практика, но ако нямате достъп до някой сайт, запознайте се поне с теорията. Ще бъде по-добре от нищо.

Google analytics

Аналог на предишната услуга е тази на Google. Всеки избира удобния за него инструмент, така че изборът е ваш. По Google Analytics има официален туториал за първоначално запознаване с услугата и множество статии. Все още можете да преминете безплатните въвеждащи курсове, които не са малко.

Поработете над soft skills

Неведнъж сме казвали, че soft skills са също толкова важни, колкото и hard skills, а изследванията на LinkedIn само потвърдиха нашите мисли. Дори и да сте супер профилирани, без уменията да общувате с хората, няма да стигнете далеч по кариерния си път. Какви soft skills се ценят: преговори, говорене пред публика, управление на екип, критично и креативно мислене, търсене на нестандартни решения. Всичко това ще можете да научите от курсовете, книгите и успешните хора. Четете изказвания от изтъкнати лектори и се учете.

Стажувайте

Започването на кариерата си със стаж - отлична идея: отговорността е по-малка, можете да изберете удобен график и да опитате силите си на практика. По правило, изборът за стаж не е толкова труден, колкото за работа, така че ще имате повече шансове да попаднете в интересна компания. Ако се докажете, през есента вече ще можете да се похвалите на приятелите си с трудова книжка. Имаме селекция от отлични стажове, но Ви предупреждаваме - може би някои вече са закрити поради бързите кандидати.

Четете книги, за които сте нямали достатъчно време

Кога за последен път четохте книга? Бил Гейтс чете по една на седмица и смята четенето за най-добрата инвестиция на своето време. Ако не искате да изостанете зад милиардера, прочетете накрая книгите, които не сте успели да прочетете по време на горещата сесия.

Стартирайте свой собствен проект

Да, нито повече нито по-малко Ви предлагаме да опитате да пуснете стартъп. Имате свободно време и идея - защо да не опитате?

Повишете нивото си на чужд език

Спрете да отлагате изучаването на език, когато има толкова много възможности. Гледайте видеоклипове в YouTube, четете книги на английски, общувайте с чужденци или поне включете английските субтитри, когато гледате любимите си сериали.

Подобрете автобиографията си

Сега имате време за задълбочена работа по автобиографията си, използвайте го. Пренапишете раздела „за себе си“, правилно опишете уменията и личните си качества, обновете шаблона на резюмето си и информацията.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »