Как работодателите трябва да придават на служителите си добри маниери

30 Април, 2019 г.
Как работодателите трябва да придават на служителите си добри маниери
Снимка: shutterstock

Да свикнеш с работната обстановка

Скот Джонсън, президентът на технологичната компания Certified Retail Solutions, която доставя оборудване на различни търговци, няма нищо против служителите да се учат на работното място. Но сега, за негово учудване, това обучение вече включва и техника по ръкостискане. “Дори трябва да ги научиш, че когато стиснат ръката, трябва да гледат в очите”, обяснява Джонсън.

Когато Кайл Уит на 17 години, започва да работи като стажант в Certified Retail Solutions, той се ужасявал от всякакво общуване. Един цял ден той се опитвал да разбере как да разглоби принтера, защото се страхувал да помоли шефа си за помощ. „Наистина не знаех как да общувам професионално с хората. Това не се преподава в училище” - казва Уит. Сега Уит се е научил да се ръкува уверено със своя събеседник, потвърждава Джонсън.

Социалните навици днес

Новите позиции, оцеляващи в процеса на автоматизацията, изискват значително повече социални навици от работните места във фабриките, като бивша движеща сила на икономиката. Роботите не знаят как да бъдат приятелски настроени, да говорят за едно и за друго, да успокояват недоволните клиенти, така че в хората все още има перспектива. Оказва се обаче, че много хора не са силни в горното.

Bank of America е разработила за своите служители национална програма за обучение по емпатия. Касовите транзакции отстъпват място на онлайн-банкирането, а от банковите служители сега се изисква да предлагат на клиентите по-широк спектър от услуги, казва Джон Джордан, ръководещ развитието на служителите в банковото обслужване. “Опитваме се да помагаме на хората във важните от живота им моменти”, обяснява той. Банковата програма за етапите от живота, помага на служителите да разберат какво е да си родител, настойник или пенсионер. Около 17 800 служители на Bank of America са се присъединили към програмата.

Клиниката Carilion във Вирджиния използва онлайн-курсове, обучение и ситуационни симулации, за да помогне на служителите си да развият необходимите умения, като провеждане на трудни разговори с пациенти, казва вицепрезидентът на клиниката Джин Арментру. „Пишем много текстови съобщения и говорим по мобилни телефони в ущърб на живото общуване. Затова нямаме много практика по вербална комуникация и бизнес умения за писане”, обяснява тя.

Развитието на технологиите създава потребност от социални навици и лични качества, като търпение и междуличностни умения, които са още по-неотложни, според старши медицинската сестра на Carilion Лиша Осбърн. „Когато за първи път започнах да работя като медицинска сестра, хората не задаваха много въпроси. Те просто приемаха лекарските предписания и ги изпълняваха. Сега възможността да помогнем на пациентите и техните близки да разберат какво се случва с тях, е може би една от основните ни задачи” - казва Осбърн, работеща като медицинска сестра от 18 години.

Изискванията са повече

От 1980 г. до 2012 г., дялът на работните места, изискващи добре развити умения за социално взаимодействие на пазара на труда в САЩ, е нараснал с 12 процентни пункта, показва проучването на професора от Harvard Kennedy School Дейвид Деминг. Дялът на позициите, изискващите много изчисления, а не социално взаимодействие, през същия период е намалял с 3.3 процентни пункта.

Акцентът на пазара на труда се прехвърля към функциите, които машините не умеят да изпълняват. Невъзможно е да програмирате робота така, че той да разбира, кога клиентът е имал труден ден” - казва професорът.

Компаниите в отговор на това, увеличават разходите за обучение на служителите, което също им помага да ги задържат в днешните трудни условия на пазара на труда, каза в скорошно интервю Джон Уилямс, президент на Федералната резервна банка на Ню Йорк. “Работодателите трябва да бъдат проактивни” - казва той.

Завършилите колеж не са силни в критичното мислене, комуникацията и професионалните нагласи към работата, показва проучване проведеното през 2017 г. от Националната асоциация на колежите и работодателите. „Образованието не успява да отговаря на търсенето на уменията, наложени от икономиката. Можете да научите човек да поправя компютри или да тества програми, но ключово значение има способността да се изпълняват тези задачи в корпоративна среда” - казва Джералд Чертавян, основател на неправителствената организация „Year Up”, занимаваща се с развитието на работната сила.

Subaru of America, която наскоро отвори нова щаб-квартира в САЩ, през 2016 г. е инвестирала повече от 1 милион долара в програми за развитие на персонала, съобщава говорител на компанията. В рамките на програмата Respond, например, служителите са научени да не закъсняват за срещи и да се обличат правилно, казва Рон О'Нийл, член на управителния съвет на компанията.

42-годишният Фреди Алфорд бе приет на практика в Subaru, при условие, че вече е преминал обучение в Respond. Когато завършва образованието си, компанията му предлага работа на пълен работен ден в склад, а през март Алфорд получава паметна табелка, посветена на годишнината му от работата в Subaru.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »