Как да търсим работа? Контролирайте кариерата си!

05 Май, 2019 г.
Как да търсим работа? Контролирайте кариерата си!
Снимка: shutterstock

Не сте удовлетворени от развитието си дотук? Не сте на подходяща за нивото ви позиция? Нужно ви е ново предизвикателство, което да ви помогне да използвате пълния си потенциал? Време е вие да определите посоката!

Защо е важно да не взимаме прибързани решения

Преди да предприемете каквито и да било действия, дайте си реална сметка за ситуацията. Кое би било по-добре за вас: да търсите ново място или да се борите за израстване в настоящата си компания? Важно е да планирате следващите стъпки в кариерата си, още преди да се е стигнало до синдрома на преждевременното изхабяване (“бърнаут”).

Направете реална оценка на ситуацията

Важно е да сте наясно доколко сте удовлетворени в момента. Запитайте се:

  • работата ви подобрява ли качеството ви на живот - случва ли се често да се оплаквате от служебните си задължения и да мислите с негативна окраска за тях или пък се прибирате удовлетворени и спокойни;
  • приятно ли ви е да работите - проектите провокират ли мисленето ви, или пък отивате с нежелание и досада сутрин;
  • заемате ли се със задълженията си с готовност - или пък си намирате извинения да отложите вършенето на една или друга задача;
  • доволни ли сте от начина по който се оценява трудът ви - ако смятате, че заплатата или условията на труд не отговарят на усилията, които полагате, това неминуемо понижава мотивацията.

Ако отговорите на тези въпроси ви подсказват, че нещо не е наред, следващата стъпка е да се запитате какво би ви накарало да се чувствате по-успешни и по-полезни: по-висока заплата, по-креативни задачи, повече контакти с хора, по-различна сфера на дейност? След като сте наясно и с това, остава да си дадете сметка за потенциала си за развитие към настоящия момент.

Как да направим правилна оценка на нашите качества

Всеки би желал високи приходи и вдъхновяваща позиция, но е важно реално да оцените себе си:

  • дайте си сметка доколко съвестно изпълнявате настоящите си задължения - може би, ако положите повече усилия, резултатите ви ще се подобрят, а с тях – заплащането и нивото на удовлетворение;
  • ако работа не ви мотивира достатъчно, помислете – може все пак и настоящата ви компания да има какво да ви предложи. Може би нова позиция, ново работно време или отговорности ще ви удовлетворят повече;
  • замислете се в каква сфера са силните ви страни - ако е нужно, огледайте се в напълно нова посока;
  • нужни ли са ви още допълнителни умения, за да се развивате в желаната сфера - непрестанно инвестирайте в себе си: курсове, обучения, тренинги. Изберете такива, които пасват на графика ви, и надграждайте квалификацията си.

Какви позиции можем да открием в Zaplata.bg

На нашите страници са отлично представени всички бизнес сфери. Удобното за навигация меню ще ви представи опциите. Разгледайте различни обяви, поинтересувайте се от характеристиките на различните позиции и проучете свободните места в компаниите, които харесвате. Информирайте се за отговорностите и изискванията, приложени към длъжностите, към които сте отправили поглед. Ако все още представляват интерес за вас, впуснете се в конкуренцията!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »