Как да търсите работа без опит: съвети за начинаещи
Публикувано от: Zaplata.bg
29 Юли, 2019 г.
Как да търсите работа без опит: съвети за начинаещи
Снимка: shutterstock

Директор по продажбите, мениджър логистика, вътрешен треньор, ръководител на отдел по снабдяването ... Колко интересни свободни работни места предлагат сайтовете за търсене на работа. Изпращате автобиография, 1 път, 2, 3 ... 154 пъти ... и с нетърпение очаквате някой да отговори на молбата Ви. Но уви! Няма отговор, нито дори писмо за това, че автобиографията Ви е получена. Нулева конверсия!

Познато? 

Всеки има нужда от опит - т.е. опит на подобна позиция, готови умения и способности, подкрепени от реални постижения в дадена област. Ами ако сте студент или завършил висше образование и никога преди не сте работили? Какво да покажете на потенциалния работодател, като доказателство за изпълнение на поставените задачи?

Изход има!

Никой не се е родил мениджър продажби или финансов директор. Всеки от нас е търсил работа за първи път. Първият път винаги е различен от всички следващи. И тук, заедно с известен късмет, е важно да знаем ключовите фактори за успешното намиране на работа без опит. 

Има три:

  1. Правилно определете целите си в кариерата.
  2. Изберете подходящия работодател.
  3. Представете се така, че да бъдете наети. 

Ще Ви разкажем подробно за всяка от тези стъпки, за да можете успешно да ги приложите на практика. Плюс малко късмет... И ще бъдете наети за първи път! Бинго!

Стъпка номер 1. Определете правилно целите си в кариерата 

Най-важното е, че първата работа отразява Вашите кариерни стремежи. Представете си ситуация: искате да сте готвач, харесвате процеса на приготвяне на различни ястия. Доволни сте, когато резултатите от творчеството Ви доставят удоволствие на другите. Можете да бъдете високо платен готвач в най-добрия ресторант в града или страната. Или може би ще отворите мрежа от собствени ресторанти и ще напишете десетки книги, ще оглавите някоя класация. 

След това трябва да започнете да действате: да се научите от майсторите да готвите, да практикувате в ресторанти с отлична кухня. Но ако баща Ви е лекар, а майка Ви е инженер, и двамата мечтаят да станете програмист и да заемете достойно място в обещаващата ИТ индустрия, то тогава “няма да Ви огрее” мястото в луксозен ресторант и перспективата да се занимавате с любимия си занаят, освен ако не положите огромен труд. 

Ако станете програмист, няма да можете напълно да разкриете таланта си, ще бъдете заети със своята работа и ще чакате уикенда, когато ще можете да се съберете с приятели на собственоръчно приготвения пикник. И няма да имате собствени ресторанти, авторски рецепти и многобройни фенове. Дом-работа-компютър в опен-спейс-кодинг. И никакви перспективи и желания за постигане на нови висоти в професията? И ако към това добавим и стабилния доход, заема за апартамента и семейството, което трябва да издържате... Няма повече да имате шанс да отидете дори и за малка сума да се поучите от опита на световно известния шеф.

СЕГА е подходящото време в живота Ви, да решите кой искате да станете и да направите първата стъпка.

Стъпка номер 2. Избери подходящия работодател 

Първата работа е необходима само за да получите търсените за избраната професия умения, първото вписване в автобиографията и да представите съответния опит следващия път! Следователно, първият работодател трябва да бъде избран според този принцип. 

Многобройни изследвания и проучвания показват, че съвременните висшисти търсят предимно предложения от работодателите, които обещават бърз кариерен растеж. Но ключът към успеха при търсенето на първа работа е да приемете, че не търсите работа за бърза кариера или пари. Имате нужда от компания, която може да Ви научи на всичко, което е необходимо в професията, така че по-късно да можете смело да представите своите умения, знания и опит на следващия работодател. А за да се “продадете” по-скъпо, трябва да имате какво да продавате. Именно това е времето за набиране на съответния “опит” и това трябва да се направи на първо място на работа. Разбира се, може да имате достатъчно късмет и да се представите по най-добрия начин и първият работодател да Ви предложи придвижване нагоре по кариерната стълбица след година. Но не разчитайте на това.

Следователно, критериите за първия работодател трябва да бъдат следните: 

  • Известна компания - колкото по-разпознаваемо е името или марката на Вашия първи работодател, толкова по-ценен е Вашият професионален опит в очите на следващия работодател. Като правило, опитът, натрупан в международни компании, е най-ценен 
  • Компанията с развита система за обучение за начинаещи, където наистина ще бъдете научени на всичко, от което се нуждаете - като правило световно известните компании често набират новаци без опит за стаж. 
  • Длъжността, отдела или областта на дейност на компанията, трябва да отговарят на Вашите кариерни стремежи.

Ако тези критерии са изпълнени, останалото е незначително. Дори ако Ви плащат малко и не посочват никакви перспективи за кариера, но можете да овладеете професията на Вашата мечта за една година, не се нуждаете от нищо друго. След като придобиете ценните знания, умения и страхотен запис в автобиографията, лесно можете да намерите работа с по-висока заплата. Ще имате подходящ опит, който повечето работодатели се стремят да намерят в кандидатите за работа.

Стъпка номер 3. Представете се така, че да бъдете наети 

Разбира се, без опит е трудно да си намерите работа и да се представите пред потенциалния работодател. Ето защо, по-долу ние предлагаме препоръки, които ще ви помогнат да получите първата си работа.

Как да намерите първата работа

  • Търсете предложения за работа без трудов стаж и изпращане на автобиографии;
  • Търсете стажове в известни компании и подайте заявка;
  • Търсете възможности за стаж в сайтовете на международните компании в секция „Работни места” или „Кариера” и кандидатствайте;
  • Търсете курсове за обучение с възможност за по-нататъшна работа в компаниите;
  • Търсете оферти за лагери с последваща заетост за най-добрите кандидати;
  • Търсете запознанства (можете първо да разгледате социалните мрежи) с хора, които работят в компании, от които се интересувате и можете да изпратете автобиографията си в отдел кадри (в много компании такива препоръки са добре дошли и дори възнаградени, а това се наричат 'програми за препращане');
  • Срещайте се с хора, които са успешни във Вашия професионален интерес, които потенциално могат да Ви наемат или препоръчат на колеги (в компаниите от време на време може да има нужда от начинаещи, които бързо могат да се учат и да работят) - за това можете да посещавате събития и места, където има потенциално успешни мениджъри.

Как да изготвите атрактивна автобиография

Основната задача на всяка автобиография е да покаже не само силните Ви страни, но и тези, които са важни за потенциалния работодател. Като правило, компаниите, които разглеждат кандидатите без опит, очакват от вас да дойдете и бързо да научите всичко. Затова е необходимо в автобиографията да се посочи, че можете да направите това и се интересувате колкото се може по-бързо от овладяването на професията. Освен това е важно да споделяте техните корпоративни ценности и да притежавате важни качества в техния бизнес. Като правило, ценностите и изискванията за служителите са подробно описани на сайтовете на успешните компании. Обикновено, тази информация се публикува в раздела “За нас” и ”Кариера”.

Често от новодошлите се очаква да имат активна житейска позиция, способност да работят в екип, постоянство в постигането на целите (фокусиране върху резултатите) и способност за бързо учене. Оценяват се лидерството, аналитичните умения и уменията за организация на работата, както и способностите за убеждение и ефективна комуникативност. В самото начало на автобиографията, след името и контактите, можете да поставите раздел “Силни страни” и да посочите 4-5 качества и умения, които наистина притежавате. Най-добре е в следващите раздели да потвърдите тези качества с примери за участие в конкретни проекти или дейности.

В резюмето няма да имате подробна секция „Опит“, но вместо това можете да създадете секции „Проекти“ или „Участие в проекти“. Там можете да изброите различни прояви, свързани с Вашата социална дейност в университета или младежки организации (може би сте били ръководител на група, или доброволец в някой важен социален проект, или ръководител на екип в бизнес-игри, капитан на спортен отбор и др.). Основното е, че имате биографични факти, потвърждаващи активна позиция. За потенциалния работодател, това ще означава, че имате добре развити лидерски и организационни умения.

Много хора препоръчват да започнете автобиографията си от секция „Цели“. Но не трябва да пишете общи фрази в нея - „да си намеря работа, където мога най-добре да приложа таланта си“. Това не работи, защото работодателите не знаят какви таланти имате и освен това не могат да поемат отговорност за Вашата самореализация. Напротив - по-добре е да напишете нещо много специфично, например „да започна кариера в отдел доставки и да се изкача до успешен мениджър по доставките за една година”. Ще изглеждате като целенасочен човек, който знае точно какво иска и е готов да даде най-доброто, за да постигне целта си.

Много информативен може да бъде разделът “Умения”, където да изброите всичко, което умеете. Освен стандартните компютърни умения е важно да се уточни нещо, което да ви отличава от останалите кандидати. Възможно е да умеете да фотографирате или обработвате снимки, да монтирате видеоклипове, да рисувате в 3D, да настройвате рекламите в социалните мрежи, да шофирате автомобил или да организирате празници. Тези умения ще бъдат полезни, за да Ви отличат, а може би някой ще поиска и да Ви покани в екипа си.

Как да преминете интервюто

Обикновено, по време на интервю, работодателят се интересува не само от фактите за Вас, които вече са станали известни от автобиографията, но и от Вас като личност. Успехът на интервюто зависи до голяма степен от това, колко уверен ще се почувствате и ще водите разговора. 

Освен това, работодателят ще се поинтересува от подробностите за онези Ваши качества, които са важни за компанията. Ако там ценят аналитичните умения, разкажете за ситуации, когато е било необходимо да се намери и анализира голямо количество информация по време на подготовката на дипломната работа. Опишете го така, че задачата да не изглежда много проста и ролята Ви в решаването й да е ключова. Погрижете се да запазите примери от живот, когато сте показали силните си страни. Може да имате нужда от 4-7 такива примера, за да изглеждате убедителни.

И така, ако сте определили правилно целите си в кариерата и сте избрали подходящия работодател, и сте успели с помощта на нашите препоръки да се представите така, че да сте наети... Поздравления! Получихте първата си работа. Следващия път ще бъде много по-лесно да „продадете” себе си, защото можете да представите реални постижения и опит във вид на доказателство за Вашия професионализъм. А някои от нашите препоръки ще Ви помогнат и в бъдеще.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »