Как да търсим работа в друг град
Публикувано от: Zaplata.bg
17 Септември, 2019 г.
Как да търсим работа в друг град
Снимка: Shutterstock

София привлича много хора, които са готови да поемат рискове и да търсят най-добрата реализация и възможности. В тази статия искаме да дадем препоръки на тези, които са решили да се преместят в столицата и да потърсят работа тук.

В началото съветваме всички да седнат и да помислят над темата: „Каква цел преследвам?“ Ясно определете тези задачи и ги анализирайте. Може би във Вашия град има възможности, но не сте се замислили над тях.

За получаването на пълната картина ще Ви помогне кариерен консултант. Но ако сте решили да се преместите, обърнете внимание на следните стъпки:

За финансите

Направете подробен предварителен анализ на пазара на заплатите, Вашите възможности, изискванията за професия в столицата. Големите работни сайтове ще Ви помогнат.

Сравнете данните за доходите с разходите в столицата. Те могат значително да се различават от разходите Ви в региона. Помислете къде ще живеете и колко ще струва, колко пари ще са Ви нужни за тези разходи.

Според статистиката, средно са необходими 3 месеца за намиране на работа. Ако сте дошли в столицата и сте започнали да търсите своя работодател - бъдете готови за факта, че в началото трябва да имате финансов буфер.

Полезна практика - да спестявате. Отворете депозит в банката и всяка допълнителна стотинка - там. В идеалния случай, половината от дохода. И не пестете 'за кола' или 'за апартамент', а просто спестявайте. За бодливия живот и където, когато възникне нужда от пари.

Основното правило - ако до края на отчетния месец са останали допълнителни пари преди заплатата, внесете ги на депозит и не ги харчете. Без значение дали трябва да се поглезите, във всякакъв случай забравете за - масаж, спорт, театър - каквото и да е.

Не забравяйте за хобито, което носи страст и страхопочитание на душата. Може би ще Ви даде възможност да си намерите работа или да намерите правилните връзки и съмишленици.

За работата

Когато определите с каква сума трябва да живеете в столицата, можете да публикувате автобиографията си и да се опитате да получите интервю по Скайп или да отидете направо на работното място за финално интервю с някоя компания. Това е идеално, но не всички компании са готови да общуват чрез интернет, защото предпочитат комуникацията да е на живо. Но ако сте търсен IT-специалист, тогава това е много често срещан сценарий, но, уви, не винаги за всички професии. Трябва да опитате.

Трябва да сте търпеливи. Т.е. Работата в началото може да не Ви донесе милиони. В идеалния случай, заплатата трябва да покрива жилищните и основните разходи. Това обаче не може да бъде оставено на случайността. От първия ден на работа, трябва да потърсите начин да станете уникални. Не незаменими, а именно уникални - да вникнете в онези въпроси и проекти, в които малцина рискуват да реализират поради сложността или специфичността им.

Основната задача - да излезете от общата маса. Можете да бъдете всеки готин програмист например, но ако сте сред около хиляда точно същите програмисти на същия език - тогава няма да е лесно. Необходимо е да се овладеят онези езици и технологии, с които малко хора се заемат - това е по-трудно, но - учиш по-бързо и най-важното - конкуренцията е много по-ниска.

Същото важи и за чуждите езици. Ако около 90% говорят английски - не е голяма заслуга ако общувате на него. Но е много разумно да започнете да изучавате друг език - например китайски.

Когато намерите връзки, ще се почувствате по-уверени, ще разберете своята ниша - работата трябва да бъде доведена до нивото, в което няма да е в тежест. Но в същото време, така че да покрива 2 пъти всички необходими обикновени разходи: жилище, храна, дрехи и т.н. В този случай можете да отидете и на забавление. Разбира се, по-добре е да не се отпускате. Вярно е и това, че всяка професия има определен таван на дохода и не си струва да изграждаме замъци във въздуха. По-добре е предварително да обмислите кариерния си план и да предприемете малки стъпки, за да постигнете планираната цел.

Бъдете реалисти. Ако решите да станете преподавател - трезво погледнете към книгите, новините и биографията на успешните хора от тази област: колко преподаватели са станали милионери в историята? По същия начин е и за всяка друга професия - задайте реалистични прагове и не се укорявайте, ако се опирате в тавана, който по правило не се преминава в тази професия.

За личното

Настройте се решително. Можете да заделите малко пари за обратен билет, но е по-добре да забравите къде се намира това скривалище и колко пари има там. Напишете план и не оставяйте ситуацията  на самотек.

Създайте нови връзки и познанства, за да разберете основите на комуникацията и възможните начини за решаване на тези или други чисто локални проблеми.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »