Как да станете брокер
Публикувано от: Zaplata.bg
17 Септември, 2019 г.
Как да станете брокер
Снимка: shutterstock

Как да станете брокер? И какво правят хората в тази професия? Зад името „брокер“ се крие неясна формулировка на „посредник“ между продавача и купувача. От това можем да заключим, че брокерът не инвестира парите си, а изразходва много време и усилия, за да спечели пари.

В образователната ни система няма направление, в което да се обучават брокери. Съответно, човек от всяка професия може да стане брокер, което открива голямо количество възможности.

“Продайте ми тази писалка”

Кои са брокерите? В много хора изниква образа на голяма зала, с огромни дисплеи, хиляди компютърни монитори и телефонни апарати. В тях се намират хора „с бели якички“, обикалящи напред-назад, като мравки в голям мравуняк. Докато числата на екраните се променят, цялата зала замръзва и след като някои започват да крещят радостно, други - се хващат за сърцата. Нервни хора, които са напълно зависими от някои неясни индекси, обезценяване на валутни курсове / ценни книжа и извършващи сложни финансови манипулации.

Меката за брокерите - това е малката, но световно известна улица Уол-стрийт. Върху нея е концентриран целият финансов живот на Съединените щати, тъй като именно тук се намира голямата фондова борса и именно тук се определя промишления индекс Дау Джоунс (друга страшна дума за непросветените).

Холивудските режисьори повдигнаха завесата на тайните, която покриваше „вътрешната кухня“ на борсата. Те заснеха високобюджетна картина за „вълка“, който изгради кариера на брокер, започвайки от дъното. Тази професия обаче изглежда красива и излъскана, но само на телевизионните екрани. Всъщност, всичко е много по-прозаично: научавайки се да продавате химикалки, няма да си осигурите многомилионно богатство, красива съпруга (красив съпруг) и няколко имения. Работата като брокер е същата работа, като продажбата на авточасти или на продукти от фабрика за облекла. За да участвате в тази професия, също ще Ви трябват познания, постоянство, способността да постигате поставени цели и време за това.

Брокер — това е професия на човек, и специфика на дейността на дадена компания. Брокерите могат да се нарекат както физически, така и юридически лица. Всички те изпълняват ролята на посредник и работят единствено и само за комисионни. Размерът на възнаграждението може да варират от смешни до неприлични суми, в зависимост от мащаба на сделките. Това е професията с един прост пример:

  • Имаме човек, който иска да продаде нещо;
  • Имаме човек, който иска да купи това нещо;
  • Имаме брокер, който помага двете страни да се намерят един друг, да се срещнат и да сключат взаимно изгодна сделка.

В зависимост от спецификата на работата, брокерите могат да бъдат застрахователни, митнически, кредитни, борсови или да се занимават с недвижими имоти. За да станете някой от тези специалисти, трябва да имате способността бързо да се ориентирате в трудни ситуации, делови похвати, комуникативност и дарбата за предвиждания (способността за точно прогнозиране), правилно да определяте времето за приключване на сделката, да не се 'изгорите' сами и да не 'изгорите' своя клиент.

Как да станете кредитен брокер

Кредитите отдавна са най-добрият начин за бързо разрешаване на финансовите трудности, поради което популярността на кредитните брокери расте от година на година. В тази област, брокерът може да предостави два вида услуги:

  • Консултиране, тоест да се включи в подбора на оптималния банков продукт, който напълно отговаря на нуждите на клиента, и подготовката на необходимия пакет документи;
  • Представляване интересите на банката и „довеждането” на клиента до сключването на сделка (кредитни агенти).

Основният проблем за начинаещия брокер - това е силната клиентска база, която не е толкова лесно да се събере. Този медал има две страни:

  • Безскрупулни брокери. Техните дейности подкопават доверието на потенциалните клиенти в кредитните брокери като цяло и създават отлична антиреклама. Обикновено, такива организации-еднодневки вземат аванс и след това се изпаряват. Клиентите се страхуват да се свържат с посредници и предпочитат сами да търсят оферти за заеми.
  • Нечистите ръце на клиентите. Ако смятате, че към кредитни брокери се обръщат само хората, които просто нямат достатъчно свободно време да си потърсят самостоятелно кредитна институция, значи грешите. Определен процент от клиентите, прехвърлят тази задача на посредника, тъй като имат „тъмни петна“ върху кредитната си репутация.

Трудностите при начинаещия кредитен брокер ще му попречат на кариерата. Банките не искат да сътрудничат с неизвестни компании, защото предпочитат да работят с надеждни партньори.

Преди да сключат сделка, клиентите ще Ви задават въпроси, които са уместни, но не са много приятни: гарантирате ли, че заемът ще бъде одобрен? А Вие не можете да давате гаранции, ако нямате връзки с банката. За тези, които наистина искат да работят в тази област, е по-добре да започнат с позицията на кредитен агент. Всъщност, това са мениджъри по продажба на банкови продукти. Те работят 'за процент' - възнаграждение за състояла се сделка и отстояват интересите на банката. След като натрупате безценен опит като агент, можете да преминете към професията на брокер.

Как да станете борсов брокер

Борсовият брокер - това е лице, което работи като посредник между борсата и клиента (трейдър, който инвестира в акции). Клиентът има ценни книжа, а брокерът има право да ги търгува на борсата. Борсовият брокер може да предоставя следните видове услуги:

  • Отворен за трейдъра достъп до борсово търгуваните акции;
  • Представлява интересите на трейдъра, самостоятелно сключва от негово име сделки за покупко-продажба на ценни книжа;
  • Консултира трейдъра относно неговите действия на борсата;
  • Предоставя на трейдъра информация за фондовия пазар (данни от таблици за лимитните заявки за продажба или покупка на акции);
  • Занимава се с изчисляването и плащането на данъци на трейдъра.

Главната задача на брокера - да „насочи“ трейдъра през объркващите коридори на борсата и да му донесе (и той също) максимална полза от извършените транзакции. Честно казано - тази работа не е захар. Брокерът трябва да може да мисли логично, да има „хладен ум“, да е стресоустойчив и със укрепена нервна система.

Определено ще трябва да демонстрира не само своята общителност, но и способността умело и бързо да взема правилни решения, буквално за няколко секунди да преценява ситуацията и да анализира всички обстоятелства. Разбира се, борсовите брокери в буквалния смисъл на думата 'живеят' в света на финансите.

Те наблюдават най-малките изменения на пазара, внимателно изучават неговите тънкости и са в състояние да забележат причинно-следствените връзки (кой фактор ще повлияе върху стойността на акциите на определена компания и т.н.). Това е умението за предвиждане, за което споменахме по-рано. Ако борсовият брокер може да 'предвиди' или прогнозира промени в цените на акциите, тогава той със сигурност ще донесе печалба на своя трейдър и ще получи щедро възнаграждение за сделката. Борсовите брокери са регистрирани в качеството на публично дружество или закрито акционерно дружество, за разлика от кредитните брокери, за които подхожда форматът ИП.

Как да станете застрахователен брокер

Преди да се потопите в застрахователния бизнес, определете в качеството на кого искате да покорите тази ниша:

  • Бизнесмен-собственик на компания, в която работят служители. Те продават застраховка във Ваш интерес, а вие получавате определена печалба от всяка транзакция.
  • Застрахователен агент или брокер, който най-често работи в голяма компания и по-рядко „за себе си“.

При започването на кариерата, ако за първи път сте в застрахователния бранш, е по-добре да стартирате като обикновен агент. Това ще Ви помогне отвътре да научите всички тънкости на професията. Застрахователните агенти работят за процент от приключените транзакции.

Посредникът трябва да притежава дарбата да убеждава и да знае наизуст предимствата на застрахователния продукт, който се опитва да наложи на клиента. Агентите обикновено се насочват върху автомобилното застраховане. Те продават застрахователни полици Каско - най-популярния вид застраховка. Арсеналът на добрия агент не се ограничава само до тези полици: той винаги има застрахователни продукти за всички случаи от живота: за имущество, недвижими имоти и здраве.

След като агентът от няколко години се 'пробва' в застрахователния бизнес, спечелва добра клиентска база и установява полезни контакти със застрахователните агенции, той може да стане добър брокер. Каква е разликата между тях? Агентът работи за своята компания и поставя нейните интереси над тези на клиента. Брокерът може едновременно да работи с няколко застрахователни компании наведнъж (което значително увеличава доходите му), но преди всичко, той се притеснява за интересите на своите клиенти. Той ги съветва, помага за събирането на необходимите документи, подсказва кои застрахователни продукти действително са по-добри.

Кариерният растеж на агента е ограничен. Максимумът, на който може да разчита, е увеличаване на процента на възнаграждението му, ако е постигнал определен успех в своята компания. Брокерът сам задава тази граница.

Как се става форекс брокер

Форекс - това е международен валутен пазар (не борса), който е основан през 1976 г. Страните се отказаха от старата парична система (златния стандарт) и преминаха към нова (ямайска), по която обменните валутни курсове се определят от пазара. Форекс брокер - все същият посредник, който работи с трейдъри. За разлика от търговията с ценни книжа, на форекс се продава/купува само валута. Едната валута действа като платежно средство, а другата - като стока.

За да станете трейдър, трябва да имате внушителни спестявания. Ако нямате такива, то тогава брокерът помага на трейдъра, с така наречения „ливъридж“. Той предоставя на търговеца допълнителни средства, за да получи възнаграждение. Разбира се, форекс пазара си има своите нюанси и тънкости, но в много отношения е подобен на борсата: брокерите също „извършват“ транзакции, помагат на своите трейдъри да печелят и да се обогатяват.

За да работите в тази сфера, ще трябва редовно да следите курсовете на световните валути, да изучавате особеностите на икономиката на всяка отделна страна, да следите перипетиите на политическите интриги - трябва да държите в главата си огромно количество информация и редовно да я анализирате задълбочено.

Ако се интересувате от работа като брокер, тогава отзивите на тези, които вече са се пробвали, ще Ви помогнат да оцените всички плюсове и минуси на професията. Едно е сигурно: ако за вас финансовият (застрахователният, обменният, митнически) свят - това е тъмна гора, в която сте само изгубената Гретел, търсеща кичозната къща, то тогава ще ви бъде много трудно да се занимавате с тази професия. Трябва да започнете от най-ниското ниво и да се обучавате от нулата. Не е гаранция също, че Вие имате правилните качества, които ще отличават обикновения брокер от успешния.

Много хора навлизат в този бизнес с надеждата за 'лесни пари' и много са били разочаровани, защото и в тази сфера трябва много да работят. Бъдете готови за това, че главата Ви ще бъде кръг от цифри и сделки, трейдъри, валутни курсове, падения и възходи на акции. От всички тези съставни части се сформира и професията на брокера.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »