Как да станем по умни и как да тренираме мозъка 24/7
Публикувано от: Zaplata.bg
16 Септември, 2019 г.
Как да станем по умни и как да тренираме мозъка 24/7
Снимка: Shutterstock

Искате ли да подобрите паметта и концентрацията си, да се научите да мислите нестандартно? Развийте мозъка си! Съставихме най-добрите за Вас видове тренировки и разбрахме, какъв начин на живот водят най-умните хора на планетата.

Какво значи да бъдем умни?

Много хора си мислят: за да бъдеш умен, достатъчно е да се родиш с изключителни родители. И грешат: далеч не всякога при двойка с висок коефициент на интелигентност се ражда гений; не винаги родителите на мислещия човек са умни хора. Всички ние идваме на света с приблизително еднакви способности: памет, внимание, мислене. Начинът, по който се обръщаме към ума си, ни прави повече или по-малко развити. Количеството на синапсите (връзките в мозъка, които са отговорни за нашите реакции и способността да помним) расте само до 25 години, а на по-късен етап - то постепенно намалява. Като всеки мускул, мозъкът трябва да бъде трениран и тогава в напреднала възраст Вие ще бъдете блестящ събеседник.

Упражнения за мозъка: как да станем по-умни

Постоянно подхранвайте паметта си с нова информация. Това не е задължително да са скучни лекции: знанията могат да бъдат увлекателни и вкусни!

Използвайте свободното си време

Не можете да си представите колко време се губи в гледане на забавни видеоклипове. Повярвайте, винаги ще имате минутка да разгледате форум или интересна статия на професионална тема. Бонус за кариерата, тонус за ума.

Учете чуждестранни езици

Вече знаете английски - отлично, научете немски или испански. Започнете да гледате чуждестранни сапунени сериали: речниковият запас там е прост и няма да забележите, кога ще започнете да разбирате най-често срещаните фрази.

Играйте игри

  • Нямаме предвид покер. Ние визираме настолните игри. „Монополи“, табла и разбира се, шах. Разновидностите, по мотиви на картовите игри или „Подземия и дракони“ за завладяване на света са многобройни и разнообразни, а също така развиват и способността за тактики и стратегии, тренират паметта и способността за работа с големи обеми информация. Също така, по време на играта можете да разговаряте с интересни хора.
  • Изтеглете на смартфона си “Тетрис” и различни логически пъзели: можете да развивате мозъка си дори докато стоите в асансьора или в метрото. Съществува също и отличната онлайн-услуга Уикиум, която тренира паметта, мисленето и вниманието. Намерете свободна минутка в работата и поиграйте!
  • Как още да тренирате паметта? Решавайте кръстословици. Това е полезно не само за пенсионерите.

Овладейте изкуството и започнете да творите самостоятелно

Слушайте музика

Как да станете умен човек? Слушането на класическа музика (Моцарт, Бах, Вагнер - което повече Ви харесва) отлично развива мозъка. Доказано от любителите на класическата музика.

Сред привържениците на рока и метъла има много физици, математици, програмисти, инженери, юристи и хирурзи, които твърдят, че любимата им „тежест“ изгражда мозъка. Вярно, не е много ясно: дали са станали толкова умни, защото са слушали такава музика. Кое е било първо, кокошката или яйцето?

Четете книги

Нямаме предвид Дария Донцова, „Здрач“ и друго популярно четиво, въпреки че това - е повече от нищо. Най-доброто четиво - това е проверената във времето класика (включително тази, която по някакъв начин сте пропуснали в училище), както и книги, които са получили „Нобелова награда“, „Руски букър“ и т.н.

Какво да търся?

  • Местни и чуждестранни класици от училищната програма по литература;
  • Списък на книгите, които също трябва да бъдат включени в училищната програма според учителите;
  • Книги на лауреати с Нобелова награда;
  • Автори, получили „Руския букър“;

Сменяйте формата

Ако предпочитате печатна книга или четенето от смартфон, опитайте да слушате аудио книги или радиоспектакли. Получете „две в едно“: отлична книга и страхотна актьорска игра.

Почивате ли си, докато слушате класическа музика по наш съвет? Допълнете това удоволствие, като разглеждате картините на известни художници. Google например представи услуга, която Ви позволява практически да посетите най-известните музеи в света. Изберете галерия и я посетете - за впечатление!

Създайте свое хоби

Няма значение какво е хобито Ви: модели на кораби в бутилки или живописи с акварели. Изненадайте и шокирайте мозъка си и той ще започне да работи по-продуктивно.

Свирете на музикални инструменти

Психологът Глен Шеленберг от Университета в Торонто през 2004 г. доказва, че свиренето на музикален инструмент повишава IQ-то. През 2011 г., експериментът беше повторен със същия резултат. Към момента изследването не е опровергано.

Учете стихове наизуст

Убийте две птици с един камък: тренирайте паметта си и в същото време можете да очаровате любимите си хора.

Започнете да водите собствен блог

Възможно е блогът Ви да не се отличава с грамотност и красота на стила, но способността да изразявате красиво мислите си ще има само полза. И да, това умение също трябва да бъде тренирано. Прочитайте публикациите си ден или два, след като сте ги написали: по този начин ще видите по-добре собствените си грешки.

Променете живота си

Можете да започнете с малко - от Вас не се изисква да правите всичко наведнъж. Но такива промени не само ще направят ума Ви по-интелигентен, но и ще повишат собствената Ви продуктивност и ще помогнат да смените работата си. Никога не е късно да започнете.

Откажете се от телевизията

Спрете да гледате телевизия изобщо, или преминете към по-интелектуални канали: National Geographic, Discovery и т.н.

Добре подбирайте обкръжението си

Ходете на места, където „живеят“ умни хора. Вечери на авторско кино, джаз концерти, изложби, възстановки и презентации - това е най-примерният списък на събитията.

Ако във Вашия кръг от приятели има човек, когото уважавате поради неговата мъдрост и постижения, общувайте с него по-често: от такива хора винаги имате какво да научите. Такъв човек може да е по-големият ви роднина или например шефът. Не, това не е кариеризъм.

Търсете нестандартни решения

Най-лесно е да правите това, което сте свикнали. Но не винаги простите решения - са правилни. Опитайте се да мислите различно, потърсете нестандартни ходове, направете нещо ново - и дори правнуците ще Ви се възхищават.

Какво друго е необходимо за да станете умни

За стотен път ще Ви докажем, че трябва да водите здравословен начин на живот: това е не само полезно и красиво, но и ще станете по-умни.

Наспивайте се

Корекцията в начина на живот има голям ефект върху нашия мозък. Опитайте се да не спите ден-два - мислите ли по-добре? Лекарите не напразно говорят за ползите от осемчасовия сън, докато е препоръчително да се събуждате не в същия ден, когато сте заспали - с други думи, лягайте преди полунощ. За много хора, между другото, мисленето става най-продуктивно в пет-шест сутринта.

Друг добър съвет от лекарите е да не гледате телевизия и да не използвате компютъра и смартфона си два часа преди лягане. Да, знаем колко е трудно. Ние също обичаме да гледаме сериали и да си преглеждаме Фейсбука преди лягане. Но ще се постараем, направете го с нас.

Яжте правилната храна

Някои продукти „ускоряват“ вашите способности, докато други - напротив, „забавят ги“. Старайте се да храните мозъка си само със здравословна храна.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »