Ново търсене  

Как да спечелим работодателя още с първото интервю

Публикувано от: Zaplata.bg
04 Юли, 2019 г.
Как да спечелим работодателя още с първото интервю
Снимка: Shutterstock

Тези понятия станаха широко известни сравнително наскоро. Всъщност, всичко е просто: Hard Skills - това са професионални умения, които са пряко свързани с вашите работни задължения: способност да пишете код - за програмиста, медицински познания - за лекаря, и езикови познания - за преводача. Това е нещо, което може да се измери със специален изпит.

Soft Skills са свързани с вашите лични характеристики. Можете да демонстрирате познанията си по Photoshop на място, но лидерските качества и гъвкавост - едва ли. Факт е, че в наше време комуникативните качества придобиват все по-важно предимство. Индустриите са все по-взаимосвързани, механичната работа се прехвърля на роботите, а хората остават самостоятелни или в екип. Това са мястото, където Soft Skills са полезни.

Лайфхак №1 (малко хора знаят за него и го прилагат, но може да е чудесен начин да се откроите сред останалите кандидати): не трябва просто да изброявате вашата „комуникативност, устойчивост на стреса, пунктуалност“ в графата с личните качества. HR така или иначе сега започва да чете и няма да види какви качества имате.

Маркирайте отделен абзац за примери от живота, потвърждавайки, че имате тези характеристики. Например: „Аз съм дипломатичен (). На предишната работа имахме конфликт на интереси с нашите колеги. Възприемайки ситуацията, реших следното.” И така нататък.

Лайфхак №2 Ако кандидатствате за свободно работно място, където преди всичко уменията Ви са важни, например в ИТ, поставете тази информация пред графата за „трудов стаж“. HR веднага ще види информацията, която го интересува, и ще отдели резюмето Ви.„

Какво искат работодателите?

В допълнение към добрите професионални умения, те очакват от кандидата набор от комуникативни качества. Повечето от свободните работни места в България днес попадат в областите на продажбите, услугите, развлеченията и пряко свързаните умения за слушане и работа в екип. По този начин, дори ако нямате професионални умения - Hard Skills - изисквани от компанията, можете да подчертаете определени Soft Skill, което ще бъде ценно за тази длъжност. Разбира се, удачно е да подкрепите казаното и с пример от кариерната Ви биография.

Например, ако дадена позиция включва работа по няколко групови проекта, не забравяйте да подчертаете своя опит и умения в екипните игри и способността Ви да общувате с членовете на екипа. Можете също така колоритно да опишете своите Soft Skills в мотивационното писмо, което често е възможно, или дори трябва да бъде изпратено заедно с автобиографията.

Универсални Hard Skills във вашето резюме

 

 

В допълнение към стандартния "уверен потребител на Microsoft Office", можете да добавите, че можете да управлявате акаунти в социалните мрежи, знаете как да използвате екипния плейнър Monday, умело да създавате презентации или да обработвате снимки във Photoshop.

  1. Чуждестранни езици

Приложете към резюмето си сертификат за определено ниво на владеене на език, което винаги е голям плюс. Споменете, че сте водили бизнес кореспонденция на един от тях.

  1. Анализи

Ако знаете как да намерите необходимата информация и на нейна основа да вземате изгодни за компанията решения, можете да анализирате пазара или да съставите база данни за нещо - не забравяйте да го споменете в резюмето и за предпочитане с примери.

  1. Маркетинг

Има редица сложни маркетингови умения, които станаха изключително популярни през последните години:

Ето няколко ресурса, които да Ви помогнат да разберете повече:

Google: Google предлага безплатни уроци и ръководства, в които се обясняват основите на SEO, основите на търсенето с Google, AdWords и Analytics. Ако се нуждаете от видеоурок стъпка по стъпка, по-добре е да изберете един от двата изброени по-долу ресурса.

Udemy: На този портал има много безплатни (и платени) SEO курсове. Ако сте абсолютно начинаещ, започнете с техния обширен SEO учебник за начинаещи.

Lynda.com: Много професионални и образователни организации имат абонамент за Lynda.com, но можете да го закупите като отделно лице ($ 19.99 на месец), защото си заслужава да станете опитен потребител на AdWords. В момента, Lynda.com има 168 ръководства за AdWords и 57 за Google Analytics, което го прави отличен универсален ресурс.

  1. Дизайн

Днес съществуват много дизайнерски програми, които всеки може да овладее, независимо от неговите вродени художествени способности. Ето някои от най-популярните сред работодателите:

Примери за оформяне на Soft Skills за Вашето резюме

Още полезни обяви
Още полезни статии
Етапи при изграждането на бизнес кариера
Кариерата - това е съзнателна траектория на движението на човек в рамките на дадена професия или организация. Видове делови кариери Разграничават се такива типове, като вътрешноорганизационна и междуорганизационна кариера. Първият тип предполага, че човек се развива и усъвършенства като специалист и професионалист в рамките на дадена компания, докато вторият е кариера в една област, но в различни компании. И първият, и вторият тип кариера се реализират в 3 направления: Вертикална посока на кариерата - това е издигането до по-високо структурно ниво в йерархията. Хоризонтална - преместване на служителя в друга функционална област на дейност. Хоризонталната кариера - това е кариерата на специалиста. Центростремителна - придвижването на служителя към ръководството на организацията. Човек в процеса на трудовата си дейност съзнателно се придвижва по тази траектория в рамките на избраната от него професия или организация и съответства на неговите умения, способности, възможности за квалификация, амбиции и очаквани възнаграждения. Типове кариери Съществуват 7 вида професионални кариери: Суперавантюристична кариера предполага много висока скорост на напредване с пропускането на определени етапи от кариерното развитие или рязка промяна в областта на дейност. Случайна - като основа с течение на обстоятелствата. Съвместна - придвижване с лидера. Традиционна кариера - това е постепенния напредък, когато всичко зависи от управленските качества на човека, с малка степен на протекция и връзки. Последователна кариера - това е кризисен тип, характерен за периодите на промяна, които включват приспособяване на ръководителя. Прагматична кариера - промяна в сферата на дейност във връзка с промените във външната среда. Отблъскващ тип кариера - характерна за лидера, чиято основна цел е задържането на заеманата в момента позиция. Преобразуващ тип кариера - бърза и динамична смяна на сферата на дейност, придружена с голяма решителност. Еволюционен тип кариера - растежът на организацията се дължи на растежа на работните места. В зависимост от социално-икономическата ситуация, формата на собственост и сферата на дейност се сформират чрез преобладаващите типове кариера. Етапи на кариерите По време на деловата кариера, човек обикновено преминава през 5 от нейните етапи: Предварителен етап - ако сте под 25 години и се подготвяте за трудова дейност, а също така сте заети с избора на район, тогава определено сте на този етап. Етап на формиране - ако сте под 30 години, усвоявате работата и развивате професионални умения. Етап на придвижване - на възраст сте до 45 години, професионално сте развити и се самореализирате. Етап на завършване - вече сте на възраст над 60 години, подготвяте се за прехода към пенсиониране, загрижени сте за намирането и обучението на собствения си заместник. Пенсионен етап - след 65 години се занимавате със съвсем различна дейност, а не непременно с трудова.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Тайната на успешните лидери
Много от нас мечтаят да изградят успешна кариера. Но какво е необходимо за това? Нека да разберем какъв съвет ни дадоха хората, постигнали успеха. Откъде да започнем? Като за начало, помислете какво обичате? Какво бихте искали да правите? Ако не знаете отговора, тогава има курсове за кариерно консултиране. Те могат да Ви помогнат за правилния избор. „Единственият начин да вършите превъзходно работата си - да обичате това, което правите.“ (Стив Джобс) Златното правило. Четейки книги и интервюта на успели хора, ние винаги попадаме на думите за това, че тези хора харесват това, което правят. Работата се е превърнала в тяхна до живот. Какво може да бъде по-красиво? 'От онези хвърляния, които не сте направили, 100% - са минали през целта.' (Уейн Грецки) Дайте всичко от себе си. Никога не си тръгвайте от работа по-рано от всички останали, не оставяйте нещата недовършени. Ако искате да изградите успешна кариера, тогава работете върху нея. Ако все още нямате работа, потърсете я. Не стойте с кръстени ръце. Създайте перфектната автобиография. Намерете компаниите, за които искате да работите. Намерете имейл адрес на лидерите на тези компании. Свържете се с агенция за набиране на персонал. Разберете как можете да получите желаната позиция. Стремете се да постигнете повече и не спирайте. Това е единственият начин да постигнете нещо. Успехът не „пада“ върху хората от небето. Те го завоюват. Всеки е длъжен да се грижи за интелектуалното си развитие. Това е негово задължение към обществото '...' и към себе си. '(Дмитрий Лихачов) Постоянно се развивайте. Висшето образование не е границата на растежа. Посещавайте допълнителни курсове, четете професионална литература. Разширете хоризонтите си! Не се страхувайте, че ще изглеждате глупави - задавайте въпроси. Вашите умения и знания винаги ще работят 'за вас'. „Работата може да достави много повече удоволствие от парите. Парите в крайна сметка се превръщат в символ на независимостта. ”(Коко Шанел) Не работете за пари. Ако получавате удоволствие и дори Ви плащат за това - кой няма да ви завиди? „Когато е очевидно, че целта е непостижима, не променяйте целта - променете плана си за действие.“ (Конфуций) Потърсете нестандартни методи, ако стандартните не работят. Не се страхувайте да сте оригинални. За да успееш, трябва да си смел.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии