Как да смените професията
Публикувано от: Zaplata.bg
09 Октомври, 2019 г.
Как да смените професията
Снимка: Shutterstock

Едно е да напуснеш старата си работа и да отидеш на друга, а там да използваш придобития през годините опит и професионални умения. И съвсем различно - да смениш професията и да започнеш търсене на работа от нулата, като двадесетгодишен випускник.

Безспорно, решението за смяна на професията е сериозно и тази промяна на 40 или 50 годишна възраст трябва да бъде балансирана, като се вземат предвид редица фактори.

В този момент, най-важното е да отделите зърната от плявата и реалната необходимост от смяната на професията да не се бърка с нищо друго. Например, с примитивна умора от текущата работа, подценяване, ниски заплати. Всичко изброено по-горе може да бъде решено не с такива кардинални методи, а с обикновена почивка, смяна на работата, повишение на нивото на квалификацията, преориентация в рамките на една и съща област.

За да определите дали наистина се нуждаете от смяна на професията, отговорете с „да“ или „не“ на предложените по-долу 10 въпроса:

  1. На сегашната си работа сте постигнали всичко, което можете - това е „таванът“: Със своите знания, опит и образование няма накъде да се стремите на по-високо.
  2. Всеки ден на работа - тежък труд. Дори интересните задачи Ви се струват монотонни, сиви и скучни.
  3. Поради работата, настроението Ви често се влошава.
  4. Това е първата Ви сериозна работа след завършване на колежа или университета.
  5. Вашата „синя“ мечта е да направите съвсем различно нещо.
  6. Избрали сте образованието си несъзнателно, следвайки препоръките на родителите си, модните тенденции, в тази възраст не сте имали други желания.
  7. Нямате чувство за изпълнение в професията и не виждате перспективи на сегашната си месторабота или в тази област.
  8. Професионалната Ви дейност има възрастови ограничения и скоро ще се приближите до тази граница.
  9. Вашата професия или професионална сфера - това е огромно натоварване и разбирате, че работата непрекъснато Ви отнема от времето, без да Ви оставя нито минута за семейството, децата, хобитата.
  10. Поради някои фактори, сферата на професионалната Ви дейност е в упадък, а печалбите стават все по-трудни.

Ако на поставените въпроси казахте 5 пъти „ДА“ или по-малко - помислете какво да промените в текущата си работа. Това може да бъде формата на дейност или местоработата, можете да опитате да работите за себе си, например.

Ако отговорът на всички 5 въпроса е бил с „ДА“ и повече - имате нужда от смяна на професията. По-добре е да потърсите друга, истинска врата, отколкото да се опитвате безуспешно да я нарисувате върху празната стена на задънена улица.

В съвременния свят, хората сменят професията си два или три пъти и в това няма нищо ненормално. Въпреки че всеки трябва да разбере, че намирането на работа след смяна на професията може да се окаже много трудно.

Как да смените професията си: инструкция

Да изберем свързана професия

Ако сте взели окончателното решение да напуснете професионалната си дейност, завинаги да се отдалечите от настоящото си професионално направление, ако сте 100% уверени, че текущата Ви работа - тя не е вашата и е непоносима, но все още не сте избрали работа по ваш вкус, помислете за свързана с нея област.

Мнозина избират нова професионална дейност на кръстопътя на своята професия, получавайки допълнително образование, за да станат професионалисти в няколко свързани области.

Журналистът може да се опита да се занимава с копирайтинг, в рекламния бизнес, да стане мениджър продажби или мениджър по намирането и привличането на клиенти, юристите се чувстват добре като HR и наемането на персонал.

Възможности за образование

За да промените професията си, изобщо не е необходимо да получавате друго висше образование, а можете да завършите курсове по професията, която Ви интересува, да изучите специалните пособия. Разберете дали във вашия град има обучения, мастър-класове, евтини курсове по избраната от вас специалност, а има вероятно да се провеждат и семинари.

Но за да платите за образованието си и да водите приличен стандарт на живот в периода на обучението си, все пак трябва да продължите да работите настоящата си работа. Бъдете готови за факта, че известно време ще трябва да продължите да практикувате това, което можете, но вече не искате.

Как да отразим смяната на професията в автобиографията си?

И така, вече сте сменили професията си - е, това е ваше право. Но сега трябва да обясните на потенциалните си работодатели защо сте предприели такава стъпка?

В личен разговор, това няма да е трудно да се направи. А как да отразим смяната в резюмето си?

Опишете подробно настоящото си образование и придобитите умения. Може би именно уменията, които сте придобили по време на работата си, ще станат ваши основни аргументи за смяна на професията в автобиографията ви. Не забравяйте да посочите и специалностите, по които сте работили за повишаване на квалификацията си. Ако е трябвало да изпълнявате допълнителни задължения, които не са свързани с професията Ви и не са предвидени в длъжностната Ви характеристика, това също трябва да бъде посочено в автобиографията и да потвърдите придобития в тези дейности опит с факти.

В мотивационното писмо напишете, че сте уверени в усвоената от Вас нова специалност, посочете, че желанието да стигнете до обявената позиция в бъдеще ще Ви направи незаменим служител на компанията.

Цената към смяната на професията

И все пак, за смяната на професията е необходима преквалификация и това е очевидно. Някои области изискват коренна промяна на професията и ново образование, което не е евтино.

И след като завършите, трябва да сте подготвени за факта, че ще започнете от по-ниско кариерно ниво и опитът ще трябва да бъде „набиран“ чрез практиката ден и нощ. Затова, просто разберете колко ще струва преквалификацията:

  • каква приблизителна сума ще е необходима за покриване на разходите не само за обучението, но и за желания живот;
  • колко време седмично ще Ви отнема обучението, ще има ли време за непълно работно време и други неща;
  • изчислете колко ще печелите като начинаещ специалист, при условие че успешно завършите обучението си и придобиете новата си професия? Дали това ще е достатъчно за бъдещата Ви прехрана;
  • колко ще е необходимо да работите след дипломирането си, за да изкачите кариерната стълбица до нивото, което Ви удовлетворява;
  • обмислете всички начини за търсене на работа след обучението по новата специалност.

Окуражаващи примери на известни личности, които са сменили професията си

За смяната на професията никога не е късно, казват експертите. И така, Едгард Бъроуз, който съчини популярното в целия свят произведение за Тарзан, направи това след 35 години, а преди това е успял да работи като военен, полицай, златотърсач и дори като собственик на магазин.

Известният художник Юрий Ларин, чиито произведения на изкуството са изложени в музеите в САЩ, Русия и Франция, започва творческата си кариера след 40, а преди това работи като инженер.

В историята съществуват много подобни примери и нищо не може да Ви попречи да започнете от нулата.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »