Може ли да си тръгна по-рано? Какво трябва да внимавате
Публикувано от: Zaplata.bg
02 Ноември, 2019 г.
Може ли да си тръгна по-рано? Какво трябва да внимавате
Снимка: shutterstock

Не всеки изпитва нежни чувства към работата и не през цялата година. Но понякога умората е толкова силна, че хората вече не разбират какво иска организмът им и напускат работата си, за да за си бъдат у дома, да се отпуснат или да отидат някъде.

Ако уволнението не се е случило поради бърз и неочакван конфликт или някакви житейски проблеми, тогава най-вероятно това е било предшествано от вътрешно уволнение. С други думи, вие половин година или няколко месеца се опитвате да откриете защо работата ви е лоша, болни сте и най-вероятно това или никога няма да се промени или не е по силите Ви да го промените.

Ако това не е така, но ви изгаря желанието да се откажете, което е подкрепено от умората на познатите лица, семейството и всичко - трябва да отидете на дълга ваканция, а не просто да легнете на плажа. Вие трябва радикално да промените средата си.

Ако в момента през прозореца наблюдавате зимна приказка и Ви се иска да направите някаква промяна, трябва да започнете този процес със смяна на работното място - разберете какво ви се случва и едва тогава действайте.

Кога да се откажете?

Признаците за вътрешно уволнение: безинициативна работа и саботаж на работното място, не можете да се заставите да вършите задачите, които преди сте харесвали, отношенията Ви с колегите или ръководителя са в задънена улица и нямате сила и желание да промените нещо; виждате много проблеми, но не сте готови да се биете за тяхното решение, все още не търсите работа, но стоите тук поради нужда от пари и страх от несигурността на утрешния ден.

За някои хора, вътрешното уволнение може да продължи с години. Нямате достатъчно знания и смелост да направите нещо различно, а това, за което винаги сте мечтали не се случа + финансови задължения, като заем или наем. Какво се случва по време на вътрешно уволнение? Вече не носите принос на компанията в големи количества, но най-лошото е, че прекарвате най-добрите си години в банална работа. Това е като 10 години в училище, програмата може да се овладее за 3 години, а през останалото време просто чакаме настъпването на зряла възраст и се забавляваме.

Независимо от това, няма нужда да изгаряте мостовете и да променяте драстично всичко. Ако сте на етап вътрешно уволнение, но все още не сте променили нищо, нямате достатъчно увереност, че това действие ще бъде правилното.

Отидете на почивка и се опитайте да комуникирате със себе си.

Кога се нуждаете от отпуск?

Случва се така, че всичко е наред с работата. Просто сте уморени и 2 седмици на плажа през август не са достатъчни.

Но изведнъж, звуците и миризмите в офиса и пътят към него започват да Ви дразнят. По някаква причина не се чувствате добре в офиса, иска Ви се да излезете навън - добре, точно както в училище, всички болести изчезват. Тревожността относно задачите, глада и умората при същия график на живот се завръщат.

Трябва да отидете на почивка, но не на обичайните места, а използвайте притчата за козела.

Притча за козата:

Човек се приближава към учителя и казва: домашните ми писнаха, нямам сили. Живея в един апартамент със съпругата си, свекървата и три деца. А учителят казва, че трябва да си вземе и коза в апартамента и след един месец да се върне. Човекът се върнал след един месец и казал: още по-големи неприятности, воня, вълна, слюнка, шум, счупени мебели. Учителят казал, сега махнете козата отново. Мъжът се върнал радостен и казал: каква красота, тишина, чистота, мир ...

Отидете на туризъм в планината, на ски или в индийски карма-манастири. Работете в най-близката православна църква, или отидете само за седмица при баба си на село. Желателно е да има говеда, градина, кладенец, накратко - пълна програма. По-естетични и скъпи, но не по-малко ефективни методи: спускане в пещери, рафтинг и др.

Целта на този отдих: изключване на главата.

Ако главата Ви работи през цялото време, а тялото получава своето само във фитнеса или при бягане, ще направите няколко открития:

  • Цивилизацията улесни живота ни: пералнята машина, горещата вода и тоалетната в дома са прекрасни;
  • В условия на абсолютно монотонна работа (ходене, миене на чинии, копаене на картофи), най-накрая ще избягате от суматохата и ще се съсредоточите върху това, което наистина ви вълнува;
  • Чистият въздух и екологично чистата Ви среда ще позволят на тялото ви да се лекува и отпуска;
  • Впечатленията и новата среда ще рестартират мозъка ви и ще позволят количественото преживяване да се превърне в качество на разбиране.

Не забравяйте да си предвидите няколко дни отдих от почивката, за аклиматизация и да се върнете отново на себе си. След такава почивка, работата вече няма да ви отегчава толкова много и ще можете да преразгледате всички споменати причини със свеж поглед.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »