Ново търсене  

Как да се представим добре на интервюто

Публикувано от: Zaplata.bg
08 Август, 2019 г.
Как да се представим добре на интервюто
Снимка: shutterstock

Самопрезентацията - това е средство за формиране на собствения образ, демонстрация на личността пред околната среда. Това е и управление на впечатлението, което говорителят прави пред публиката. Основната цел на такова лично представяне - да привлече интерес и да предизвика определени действия. Като част от интервюто - това е получаването на предложение от работодателя.

Създаденият образ трябва да съответства на вашите идеи, в противен случай може да възникне вътрешноличностен конфликт. Обратната страна може да се окаже ситуация, в която сте заложник на социалните очаквания - например, един IT-специалист винаги е неразбираем.

Благоприятното впечатление на събеседника може да се направи в рамките на деловото и лично общуване. В първия случай е важно да разкриете своите професионални умения. В личната комуникация ще се проявят личностните Ви качества. На интервюто е важно количеството професионални компетенции и личните качества, необходими за кариерното развитие и ефективното сътрудничество с колеги, партньори, клиенти.

Някои особености и характеристики на характера се определят генетично, а други възникват в резултат на обучения и развития. Следователно, има два вида самопрезентация: природна и изкуствена. 

Природната самопрезентация ни се дава с раждането. И обичайно не можем да й повлияем, докато с възрастта не започнем да използваме специално разработените умения, за формирането в околната среда на някакъв наш образ, като професионалист или личност - така стигаме до изкуственото самопрезентиране.

Самопрезентацията се състои от две части: непосредствена и посредствена: 

  1. Посредствената част включва резюме, мотивационно писмо, портфолио, връзки към страници на социални мрежи. 
  2. Непосредствената част се състои от следните фактори: външен вид, поведение, подготовка за интервюто, лични качества.

Посредствена самопрезентация 

Всичко, което презентирате на потенциалния работодател - това е част от Вашия образ. 

Резюмето и мотивационното писмо - тук започва самопрезентацията Ви. Те са част от професионалния Ви имидж. Тяхната основна цел - открито, надеждно и структурно да предадат Вашите цели, компетенции, постижения, планове и опит. Колкото по-внимателно ги подготвяте, толкова по-лесно ще Ви бъде да проведете диалога на интервюто. При поискване, понякога се съставя и портфолио - към него, освен художественото оформление има и аналогични изисквания: достоверност и структура.

Вместо визитка, сега често се предоставят линкове в социалните мрежи. Някои компании ги искат преди интервюто. Преди изпращането на линковете, направете преценка на съдържанието на Вашата страница. Заедно с автобиографията и портфолиото, съдържанието в страницата трябва да бъде потвърждение на откритост и достоверност на фактите от Вашия живот.

Непосредствена презентация

Външен вид

Нужно Ви е добре поддържано, съответстващо на ситуацията облекло. Ако сте творческа личност или програмист, чиито любими дрехи са скъсани дънки и износени маратонки, то на първата среща би трябвало да отидете с цели дънки и нови маратонки. Това на първата среща ще повиши нивото на положителното възприятие за Вас.

Етикет

В съвременния свят правилата на етикета се трансформират, но някои остават непроменени: пунктуалност, предупреждение за забавяне, уважение към събеседника, култура на речта, липса на негативни изказвания за ръководителя, партньори, колегите.

Подготовка 

Подготовката за срещата е от голямо значение. Ако предварително сте проучили компанията: нейните ценности, корпоративна култура, планове, то Вие ще създадете интересен и не повърхностен диалог с представителя на компанията. Също така, трябва да сте готови да разкажете подробно за своя опит: запомнете дати, ситуации, бизнес-кейсове, постижения и пропуски.

Нивото на подготвеност влияе върху формата на представяне на информацията - знаещият човек е лесно да бъде уверен.Вашите лични качества - това е 'обложката' на самопрезентацията. Личните качества влияят върху професионалното изразяване и развитие. Проявявайки нетактичност или недружелюбие, е трудно да разчитате на позицията лидер. Неувереният в себе си човек е трудно да бъде активен и открит.Лични качества 

Добрата новина е, че всяка самопрезентация, при вложени сили и време се възвръща като умение и постепенно става част от Вас. Ето защо, ако имате затруднения с една от формите на самопрезентацията, можете да се свържете с кариерен консултант преди интервюто и да повишите нивото си до комфортно.

Още полезни обяви
Още полезни статии
Етапи при изграждането на бизнес кариера
Кариерата - това е съзнателна траектория на движението на човек в рамките на дадена професия или организация. Видове делови кариери Разграничават се такива типове, като вътрешноорганизационна и междуорганизационна кариера. Първият тип предполага, че човек се развива и усъвършенства като специалист и професионалист в рамките на дадена компания, докато вторият е кариера в една област, но в различни компании. И първият, и вторият тип кариера се реализират в 3 направления: Вертикална посока на кариерата - това е издигането до по-високо структурно ниво в йерархията. Хоризонтална - преместване на служителя в друга функционална област на дейност. Хоризонталната кариера - това е кариерата на специалиста. Центростремителна - придвижването на служителя към ръководството на организацията. Човек в процеса на трудовата си дейност съзнателно се придвижва по тази траектория в рамките на избраната от него професия или организация и съответства на неговите умения, способности, възможности за квалификация, амбиции и очаквани възнаграждения. Типове кариери Съществуват 7 вида професионални кариери: Суперавантюристична кариера предполага много висока скорост на напредване с пропускането на определени етапи от кариерното развитие или рязка промяна в областта на дейност. Случайна - като основа с течение на обстоятелствата. Съвместна - придвижване с лидера. Традиционна кариера - това е постепенния напредък, когато всичко зависи от управленските качества на човека, с малка степен на протекция и връзки. Последователна кариера - това е кризисен тип, характерен за периодите на промяна, които включват приспособяване на ръководителя. Прагматична кариера - промяна в сферата на дейност във връзка с промените във външната среда. Отблъскващ тип кариера - характерна за лидера, чиято основна цел е задържането на заеманата в момента позиция. Преобразуващ тип кариера - бърза и динамична смяна на сферата на дейност, придружена с голяма решителност. Еволюционен тип кариера - растежът на организацията се дължи на растежа на работните места. В зависимост от социално-икономическата ситуация, формата на собственост и сферата на дейност се сформират чрез преобладаващите типове кариера. Етапи на кариерите По време на деловата кариера, човек обикновено преминава през 5 от нейните етапи: Предварителен етап - ако сте под 25 години и се подготвяте за трудова дейност, а също така сте заети с избора на район, тогава определено сте на този етап. Етап на формиране - ако сте под 30 години, усвоявате работата и развивате професионални умения. Етап на придвижване - на възраст сте до 45 години, професионално сте развити и се самореализирате. Етап на завършване - вече сте на възраст над 60 години, подготвяте се за прехода към пенсиониране, загрижени сте за намирането и обучението на собствения си заместник. Пенсионен етап - след 65 години се занимавате със съвсем различна дейност, а не непременно с трудова.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Тайната на успешните лидери
Много от нас мечтаят да изградят успешна кариера. Но какво е необходимо за това? Нека да разберем какъв съвет ни дадоха хората, постигнали успеха. Откъде да започнем? Като за начало, помислете какво обичате? Какво бихте искали да правите? Ако не знаете отговора, тогава има курсове за кариерно консултиране. Те могат да Ви помогнат за правилния избор. „Единственият начин да вършите превъзходно работата си - да обичате това, което правите.“ (Стив Джобс) Златното правило. Четейки книги и интервюта на успели хора, ние винаги попадаме на думите за това, че тези хора харесват това, което правят. Работата се е превърнала в тяхна до живот. Какво може да бъде по-красиво? 'От онези хвърляния, които не сте направили, 100% - са минали през целта.' (Уейн Грецки) Дайте всичко от себе си. Никога не си тръгвайте от работа по-рано от всички останали, не оставяйте нещата недовършени. Ако искате да изградите успешна кариера, тогава работете върху нея. Ако все още нямате работа, потърсете я. Не стойте с кръстени ръце. Създайте перфектната автобиография. Намерете компаниите, за които искате да работите. Намерете имейл адрес на лидерите на тези компании. Свържете се с агенция за набиране на персонал. Разберете как можете да получите желаната позиция. Стремете се да постигнете повече и не спирайте. Това е единственият начин да постигнете нещо. Успехът не „пада“ върху хората от небето. Те го завоюват. Всеки е длъжен да се грижи за интелектуалното си развитие. Това е негово задължение към обществото '...' и към себе си. '(Дмитрий Лихачов) Постоянно се развивайте. Висшето образование не е границата на растежа. Посещавайте допълнителни курсове, четете професионална литература. Разширете хоризонтите си! Не се страхувайте, че ще изглеждате глупави - задавайте въпроси. Вашите умения и знания винаги ще работят 'за вас'. „Работата може да достави много повече удоволствие от парите. Парите в крайна сметка се превръщат в символ на независимостта. ”(Коко Шанел) Не работете за пари. Ако получавате удоволствие и дори Ви плащат за това - кой няма да ви завиди? „Когато е очевидно, че целта е непостижима, не променяйте целта - променете плана си за действие.“ (Конфуций) Потърсете нестандартни методи, ако стандартните не работят. Не се страхувайте да сте оригинални. За да успееш, трябва да си смел.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии