Как да се интегрирате в нов екип
Публикувано от: Zaplata.bg
20 Ноември, 2019 г.
Как да се интегрирате в нов екип
Снимка: shutterstock

Напускате предишната си работа или току-що сте завършили университет. Решили сте, че още е рано за свободно плаване. Правилно сте се подготвили за интервюто и сте намерили „мечтаната работа“ и „много добро място, както и с перспектива за растеж“ или „нормална работа, като всички останали“. И тогава какво? Точно така, изграждаме отношения с колегите.

Защо това е необходимо?

Ако смятате себе си за интроверт, социофоб, мизантроп или просто не виждате рационално значение в приятелството с колегите, възниква разумния въпрос: „защо?“

След това. За да работите в комфортни условия и да планирате кариерата си, важно е правилно да се интегрирате в компанията. И здравословното разбиране с колегите е необходима част от този процес. Не е необходимо да сте приятели с всички, просто се опитайте да изградите ефективни взаимоотношения, които ще Ви помогнат в работата и в службата.

Нека добавим също, че освен личния комфорт и връзки, местоположението на колегите ни позволява да придобием успешен опит, да се развием, да повишим производителността и професионалните си компетенции. Възможно е и е справедливо: за новите промени и полезни умения ще узнае този, който общува с всички. А не седящия в ъгъла мрачен пуяк.

И така, първите стъпки.

Наблюдавайте и мимикрирайте

Основното Ви оръжие - феноменалното наблюдение и логиката. Затова, първо внимателно наблюдавайте и се адаптирайте към поведението на колегите. Не се изтъквайте, но не се затваряйте много, докато не опознаете обстановката.

Вижте кой с кого говори. Открийте лидерите и отшелниците на общественото мнение. Запомнете имената и особеностите на поведението, навиците, предпочитанията. Вашата задача е да получите максимална информация за колегите, която след това можете да използвате в своя полза. Ако харесвате общуването и новите хора, ще бъде просто. Ако не - приемете това като мисия.

Постарайте се да бъдете полезен

Постарайте се бързо да се включите в екипната работа: запознайте се подробно със задачите си и се поинтересувайте как те са свързани с отговорностите на колегите. Бъдете полезни, питайте и предлагайте. Бъдете полезна част от работния механизъм и колегите ще го оценят.

Задавайте въпроси, но не стойте над главата на някого

Добре е да покажете самостоятелност, но в началото на новото място не може да се мине без странична помощ. Ето защо, не се страхувайте да задавате въпроси - това показва, че се опитвате да вникнете в работата си и добре да я изпълнявате. Но не отивайте твърде далеч, бомбардирайки всички с Вашата „показност“ и „помощ“: колегите Ви имат свои собствени отговорности. И в никакъв случай не прехвърляйте отговорността си на другите („Направих го, както ми обясни Сергей, попитайте го него“), никой не харесва това.

Бъдете учтиви и подредени в ежедневието си

Няма нужда да се опитвате да угаждате на всички и да се смеете на всичко, дори и на нелепа шега. Просто следвайте обичайната любезност: поздравявайте, извиквайте колегите си по име и се усмихвайте. Ако не можете постоянно да се усмихвате, поне се опитайте да не правите едно каменно лице, което гласи: „дойдох на най-омразната работа“. Бъдете приятелски настроени и хората ще Ви отвърнат със същото.

Следвайте битовите правила: едва ли ще Ви хареса, ако за няколко дни оставите сандвич с риба в хладилника, изпиете последното кафе и не смените капсулата в кафемашината или поръсите микровълновата фурна с прекалено горещия си обяд.

Почитайте традициите

Ако сте дошли в компания с определени традиции или правила, следвайте ги. Например, в английските футболни клубове практикуват „обред на посвещение на новобранците“, дори и главните треньори.

Тъмната страна на офиса

Не участвайте в тормоза и интригите: както показва практиката на „служебните войни“ и реалните политически дела, следващите жертви на интригите обикновено са инициаторите на тайните кампании. И най-често - техните съучастници и помощници, които са от по-нисък ранг. Винаги оставайте откъм светлата страна и времето ще покаже, че сте били прави.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »