Как да създадете автобиография, която работи
Публикувано от: Zaplata.bg
28 Юли, 2019 г.
Как да създадете автобиография, която работи
Снимка: shutterstock

Как правилно да напишете автобиография?

Съществува огромен брой препоръки за съставянето на правилната автобиография, но всички те са противоречиви. Нужно ли е да се вмести в една страница? Каква информация да се постави в началото, при изготвянето на автобиографията? Трябва ли да се включи информация относно хобито? Автобиографията - това е един от начините да се направи първо впечатление. Затова си заслужава да й обърнем най-голямо внимание.

Какво казват експертите

„Съставянето на ефективна автобиография не е лесна работа. Този процес не може да бъде прост или бърз.” - казва Джейн Хейфец, експерт по автобиографиите и основател на Right Resumes. Не мислете, че можете да седнете и да направите ефективна автобиография за час. Трябва внимателно да помислите какво и как да напишете. Така, че мениджърът по персонала да си каже: „Нуждаем се от този конкретен човек“. В крайна сметка, това е нещо повече от автобиография. Това е „маркетингов документ“. Мениджърът по наемане - това е купувачът, а Вие - продуктът. И трябва да му дадете причина да Ви закупи. Ето как да напишете автобиография, която със сигурност ще привлече вниманието.

Вкусно начало 

Първите 15-20 думи от Вашата автобиография са от решаващо значение, защото те трябва да привличат вниманието. Започнете с кратко описание на опита си. По-късно, в хода на писането на текста, ще имате възможност подробно да го разпишете. Междувременно го направете кратко, посочвайки само необходимото и показвайки, че сте готови за съответното свободно работно място. Трябва да бъде назована длъжността, придружена с кратко описание. Например: “специалист по информационна сигурност, който ...”

Важно е да се отбележи, че описанието трябва да съответства на това, което компанията търси. Ето два примера: 

  1. “Ръководител на здравна служба с повече от 25 години опит във водещи медицински учреждения”. 
  2. ”Стратегически и изпълнителен директор по развитието на бизнеса със значителен опит в разработването, внедряването и реализирането на широк спектър от инициативи по корпоративен растеж и преразпределение.”

И да, обезателно не забравяйте да избягвате клишетата, когато пишете автобиография. Използването на баналности само влошава цялостното впечатление и разваля всичко. Те са безсмислени, очевидни и скучни за четене.

Правилната последователност 

Ако сменяте сферата на дейностите, не включвайте в автобиографията си това, което би изглеждало излишно. А след встъплението се препоръчва незабавно да се постави блок с постиженията, които ще се превърнат в нещо като мост между опита и изискванията към работата. Постижения в автобиографията - това е един вид история, обемна и информативна, която показва, че сте готови за тази позиция. Трябва да обърнете внимание на себе си и да го направите така, че мениджърът по кадри да поиска да разговаря с вас. Не заради това, което сте, а заради това, което сте успели да направите.

След раздела с постиженията, избройте трудовата си история и свързания с нея опит. След това добавете подходящо образование. Някои хора са склонни да подчертават, че имат висше образование. Това може да е подходящо в академичните среди, но ако кандидатствате в някой бизнес, по-добре е първо да посочите Вашия трудов опит, а дипломите, степените и сертификатите ги оставете за по-късно - за ефективния завършек.

В някои автобиографии има раздел с умения. Можете да го пропуснете и да не указвате нищо там. Ако автобиографията има правилно начало, работодателят ще разбере какви умения имате. Ако не сте го убедили в това до края на автобиографията, той просто няма да Ви повярва. Така че, ако имате опит с определен вид софтуер, включете го в раздела „Опит“. И ако умението е нужно за работата, включете го в първия раздел.

Правилна избирателност

Изкушаващо е да изброите всяка своя длъжност, умение или степен. Но не правете това. Автобиографията не трябва да бъде всеобхватна. Просто трябва да убедите мениджъра, че сте подходящ за тази конкретна позиция. Същото важи и за доброволческата работа. Посочете информация за нея в опита - заедно с прости длъжности. Но само ако е уместно. 

Ами фактът, че отлично се грижите за зайците и сте активен участник в движението за защита на хамстерите? Работодателят може да бъде доста толерантен към нещата, които не са свързани с работата, но трябва да спазвате мярка. Ако подготвяте автобиография за работа в по-неформална компания, която подчертава значението на баланса между работа и живот, можете да включите малък раздел посветен на вашите хобита и интереси. За по-официално място, тази практика няма да проработи.

Постижения, а не отговорности

Основното правило е че 95% от това, което пишете, трябва да показва постиженията Ви. “Аз управлявах екип от 10 души” - това казва малко. Трябва да задълбаем по-дълбоко. Ще се увеличи ли търсенето на продуктите на компанията след Вашата работа? Ще започнат ли служителите да се справят по-добре в работата си? Покажете стила на управлението си. Дайте конкретни примери. Ако можете да посочите ясни проценти или суми, ще получите повече доверие. Разбира се, няма нужда да оценявате в цифри всичко. В противен случай, автобиографията Ви ще изглежда като счетоводен отчет.

Четливост 

Не правете шрифта твърде малък и се опитайте да поберете цялата информация на една страница. Оптимално - средна четливост на шрифта и автобиография от 2-3 страници. Това не е граница, но е по-добре - не повече от три страници. Една обаче няма да е достатъчна, защото няма да сформира правилното впечатление. Можете да допълните информацията със съответните линкове към своята работа. Въпреки това, трябва да мотивирате работодателя да ги последва. Не предоставяйте само URL, но накратко кажете в един ред какво важно намира на този адрес. 

Що се отнася до шрифтовете, придържайте се към най-често срещаните. Простотата - това е яснотата, чистотата и елегантността. Правете интервали между абзаците и разделите, включете списъци и маркирайте важните точки, които мениджърът по наемане да поиска да продължи да чете. Колкото по-лесно е за четене, толкова по-добре.

Поглед отстрани

Трудно е да бъдете обективни за собствения си опит и постижения. Много хора ги преувеличават или принизяват, или просто не могат да намерят точните думи. Поискайте помощ от приятел, колега или роднина. Можете да поискате да оценят автобиографията като цяло, както и конкретни места, в които се съмнявате. Позволете на приятел или колега да Ви помогне да отговорите на въпросите:

  1. „Моят опит наистина ли съответства на тази длъжност?“
  2. „Не принизявам ли постиженията си?“
  3. „Не преувеличавам ли?“

Между другото, важно е да се отбележи, че Вашият помощник трябва да каже истината, истината и само истината. Оценката трябва да бъде обективна. Това е нашата цел. Затова, помолете го предварително да бъде критичен. Също така: не би било излишно да се поиска от някой да провери автобиографията за логика, граматика, правопис и пунктуация.

За всяка цел, свое средство 

Не мислете, че можете да имате само една автобиография. За всяко отделно работно място си струва да създадете отделна собствена версия - най-подходящата и печелившата за него. Можете обаче да създадете и някаква база или „основна автобиография“, която убедително да предостави най-важната информация. За всяка конкретна длъжност, променете подробностите и подчертайте различните моменти. Какво може да бъде премахнато и съответно да бъде добавено. Припомнете си, че е необходимо да се подчертаят точно онези моменти и качества, които са важни за този пост. Всички Ваши автобиографии не трябва да бъдат коренно различни, но трябва да направите всяка за конкретната ситуация.

Ефективни профили в социалните мрежи и услугите за търсене на работа

Много компании проверяват страниците в социалните мрежи. Чрез тях е възможно да се намери добра работа. Можете да се възползвате и да използвате профилите си, за да създадете имидж на професионалист, както и да подчертаете качествата и постиженията, които се изискват за позицията за която кандидатствате. Изберете правилната снимка и попълнете информацията за кариерата и образованието си.

Присъедините се към съответните професионални общности. Препоръчваме също да се регистрирате в социалните мрежи за професионалисти. Например, като LinkedIn.

Създайте профил в избраните сайтове и го попълнете по вида на автобиографията. Покажете професионализма си, като попълните страницата с подходящата информация. Въпреки това, не повтаряйте всичко така, както е в автобиографията. В противен случай, тя ще изглежда така, сякаш не сте се старали и въобще не се интересувате от работата. Покажете своята личност.

Основни принципи

Препоръчваме:

  1. Започнете с кратко описание на това, кой сте и защо сте подходящи за тази работа. 
  2. Подчертайте важните постижения. 
  3. Адаптирайте автобиографията за конкретната позиция и за специфичните изисквания.

Не препоръчваме:

  • Да използвате клишета (бъдете по-конкретни и се опитайте да избегнете постоянното повтаряне на обичайните изрази);
  • Да използвате малък и нечетим шрифт, както и опитите да вместите целия текст в един лист;
  • Да изоставите социалните мрежи като инструмент за кариера, а също и да не създавате профили в услугите за професионалисти.

Пример от практика №1: Адаптиране на автобиографията 

Когато Иван търсил работа, той започнал да описва идеалната работа за себе си. ”Зададох си въпроса, какви роли и отговорности искам.” Той очертава ключовите моменти и след това съставя съответната автобиография. 

Като старши мениджър, той се съмнявал, че ще намери работа чрез обяви. Тогава решил да използва интернет и социалните мрежи. Иван редактирал акаунтите си и създал версия на неговата автобиография от една страница - за да бъде изпратена до откликналите работодатели. В автобиографията той посочил пет значими постижения, списък на компаниите, в които е работил преди, както и предишните си заемани позиции и един ред за неговото образование. Накрая добавил малка част, която описва видовете работни места, които Иван търси. 

Той също написал и втора автобиография - по-обемна и традиционна. Била необходима, когато Иван официално подава молба за длъжността. По време на едномесечното си търсене, той изпратил над 50 автобиографии и се срещнал с повече от 100 представители на компании. Няколко месеца по-късно, той си намерил работа, много подобна на тази, за която винаги е мечтал.

Пример от практиката номер 2: Виж свежия вид

Преди няколко месеца, Ана осъзнала, че иска промяна: „Сегашната ми позиция и сфера, в която работя - не е това, с което бих искала да се занимавам и да отдавам времето си”. Тя започнала да разглежда и проучва предложенията и описанията на длъжностите и организациите, които са й интересни. 

В края на краищата, Ана избрала няколко подходящи оферти (работа като копирайтър, редактор и маркетолог) и започнала да пише автобиография. „Отначало се опитах да напиша автобиографията си сама, но след като я прочетох, скоро разбрах, че тя е незначителна и се отличава много малко от миналите ми. 

Освен това, тя не съдържаше нищо полезно за тази конкретна позиция” - казва Ана. Тогава било решено да помоли бъдещ потенциален колега за помощ, за да погледне на всичко по-обективно и с по-свеж поглед. Работата с някой друг още й помогнала да види как автобиографията трябва да бъде свързана с работното място. 

Мария започнала с една автобиография - базова, след което я адаптирала към всяка от избраните свободни позиции. Ако опишете всичко образно и накратко, Вие притежавате един и същ суров материал (длъжност, постижения, умения и резултати, които сте постигнали във времето). За всяка автобиография трябва да изберете тези неща, които могат да заслепят образа, който най-добре отговаря на изискванията на вакантното място и се вписва в компанията, към която се е насочил. В автобиографията можете дори да използвате една и съща информация, но я формулирайте по различен начин, с други думи, представяйки я „под различни форми“.

Следват няколко примера от автобиографията на Ана. Когато подала автобиографията си на вакантния редактор, описанието било следното: 

Универсален писател и редактор, който обича диалога с читателя и знае как да адаптира текста към нуждите на целевата аудитория.” 

Когато тя подала заявката за маркетинговата позиция, тя коригирала тази точка, за да подчертае способността си да набира клиенти и да демонстрира стратегия за бранда:

Специалист по взаимодействие с клиентите, умеещ да определи потребностите на целевата аудитория и изгодно да преподнесе бранда и неговите продукти“.

След това, преди да премине към изброяване на миналите си работни места, Ана изтъкнала предишните си постижения, свързани с избраните работни места. Например, в автобиографиите за писателя и редактора, тя включила следното: 

“Въз основа на данните за клиентите и статистиката в електронните връзки, се написаха нови серии електронни писма, за да предоставя по-целенасочена информация за услугите на компанията. В резултат на това, в сравнение с предишните имейли, конверсията се увеличи с 20%.”

Анализирайки автобиографията си, Ана отново я редактирала, за да направи информацията още по-точна. Това отнело време и малко усилия от нейна страна, а освен това тя трябвало отново да потърси помощ отвън. Въпреки това, свършената работа се изплатила. Няколко седмици по-късно, Ана вече била приета за маркетолог на пълен работен ден в добре позната строителна компания.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »