Как да развиваме нашето мислене
Публикувано от: Zaplata.bg
07 Август, 2019 г.
Как да развиваме нашето мислене
Снимка: shutterstock

Мисленето е неразделна част от човешката дейност, инструмент за познание и анализ на реалността. Без него няма да има съвременно човечество и цялата ни цивилизация, защото активното и съзнателно мислене е основното, което отличава човека от останалите животни. 

Мисленето има огромен брой определения. Ето едно от тях: 

Мисленето - това е процесът на получаване на данни от външния свят чрез сетивата, както и тяхното последващо обработване и използване; това е установяването на взаимовръзки между околните обекти и определянето на тяхното влияние върху човека. Основната задача на мисленето е решаването на широк кръг от проблеми и задачи, пред които се изправя човека.

На първо място, мисленето - това е основният инструмент за оцеляването на човека. По отношение на съхранението на вида сме напреднали много, защото мисленето дава много повече възможности за преодоляване на житейските предизвикателства, отколкото физическата сила и издръжливостта на дивия звяр. 

Мисленето - особеност на човешката психика, която сме получили в процеса на еволюцията ни. Но затруднението е, че еволюционно в нас е заложена само способността да мислим, което ние трябва съзнателно да приложим. Развитието на мисленето дава на човека възможност не само да оцелее, но и да живее в комфорт: да има повече пари и сила, да подобри отношенията си с околните, да получи всичко необходимо от живота.

Развитието на мисленето - това е волеви акт, който можем да извършим или да не извършим. Мисленето е желателно да се развива още от детството. В семействата, в които родителите имат ниско ниво на интелигентност, закостенял светоглед и липса на творческо мислене, често израстват и същите деца. Ако обаче едно дете на ранна възраст започне да се възпитава в семейство, където е обичайно да се самообразова и активно да използва умствените си способности, то най-вероятно ще покаже добри резултати в училище и ще бъде по-успешно в живота. Известни са също не малко случаи, в които интелигентният човек спира да извършва работа, която изисква постоянно умствено напрежение и след няколко години деградира. Дори ако родителите Ви не са се занимавали с развитието на мисленето Ви от ранна детска възраст, то можете да започнете (или да продължите) на всяка възраст. Нека поговорим за това как да развиете мисленето.

Нивото на развитие на мисленето е свързано с речта. Високоразвитият човек винаги има голям речников запас и грамотно изграждане на изреченията; примитивният по мислене индивид използва минимален набор от думи и фрази, което често затруднява изразяването на мисли. Забелязано е, че със засиленото развитие на речта, незабавно се забелязва и подобряване на мисловните процеси и обратното - умните хора са добри оратори. Четете и тренирайте ораторските си умения - това е първият универсален съвет за развитието на мисленето.

Основни видове мислене

Нека разгледаме основните типове мислене, с какво те се характеризират и как да развием всеки от тях. 

  • абстрактно мислене;
  • творческо мислене;
  • образно мислене;
  • логическо мислене.

Многото видове мислене са взаимосвързани, така че има смисъл да ги развием всички. И в зависимост от сферата на човешката дейност, 1-2 вида мислене винаги ще бъдат приоритетни. Например, в художника-абстракционист ще има добре развито абстрактно и образно мислене, математикът или физикът ще имат логическо мислене, а човека от всяка творческа професия - творческо и образно мислене.

Абстрактно мислене

Абстрактното мислене ни позволява да видим съвкупността от предмети, явления и свойства като един цял обект. Това е необходимо, за да можем да видим картината изцяло, без да се разсейваме от малките детайли, и посредством тези видения да намерим нестандартни пътища за решаване на проблемите, постоянно разширявайки рамката на познанието си. 

Интересно е, че животните в примитивните им форми имат начало на мисленето: те са способни да разпознават причинно-следствените връзки, способни са да учат и най-простите логически операции. Но само на човека е присъщо абстрактното мислене.

Да се обърнем към примерите. За едно куче, листата на дървото винаги ще бъдат само листа, реката ще остане поток от вода, птиците ще бъдат птици, а земята - място, в което може да зарови кост. Човекът обаче ще обобщи съвкупността от всички тези обекти в понятието 'природа'. Една котка може да трие краката си, да срещне собственика си на прага и да спи в краката му, но само един човек ще нарече всички тези думи с „любов“ и „привързаност“.

Творческото мислене

Творческото мислене има за цел да създаде нов, полезен резултат от известни предпоставки. Използвайки наличните данни, можем да конструираме от тях интелектуални, културни и материални обекти, които преди не са съществували.

Както можете да видите, акцентът тук е върху използването на вече известни данни и този момент не е напразен. Човек може да създаде нов продукт, само опирайки се на придобития опит и знания. Затова, най-често се ръководим по примерите от заобикалящата ни природа: форма, цвят и звук се извличат от това, което виждаме и чуваме.

Образно мислене

Образното мислене е характерно за създаването на цялостни образи, базирани на получената информация. Най-често това са визуални образи. Например, четете книга и ясно виждате пред Вас очите на героя. Или, след помирисването на познатата миризма, веднага си представете картина, свързана с нея - лицето на човека, мястото, събитието. 

Образното мислене е един от важните инструменти за формиране на речевите умения, тъй като на всяка дума се присвоява определен образ. То ни помага да разпознаваме познатите обекти, като е необходимо в процеса на учене, да съхраняваме информацията и изграждането на понятна база.

Логическо мислене

Логическото мислене е може би един от най-важните видове мислене. Притежавайки неразвито творческо или абстрактно мислене, човек е обречен на оскъден емоционално-интелектуален живот. Но неразвитото логическо мислене може да застраши психичното здраве и дори самото ни съществуване. Не става дума за „отсъствие“, а за „неразвитост“, тъй като няма нито един човек, който да няма никакво мислене. 

Логическото мислене - това е процес, който има за цел да получи обосновано умствено заключение, използвайки логически правила, формули, конструкции и алгоритми. Логиката е наука, подобна на математиката - тя също се основава на ясна доказателствена база и аксиоми.

Съществуват редица логически правила, без знанието на които просто не бихме могли да оцелеем:

  • причинно-следствена връзка (един от членовете на племето грабна змия с голи ръце, тя го ухапа и той умря - това означава, че останалите не трябва да правят това);
  • алгоритъм от действия, насочени към определен резултат (за да хванете елен на лов, трябва да направите оръжие, да отидете в гората, да преследвате елен, да го убиете и донесете на племето);
  • индуктивни и дедуктивни методи (ако стане студено и денят става по-кратък - есента е дошла, настъпила е есента - ще е студено и дъждовно);
  • едностранно направление на времето от миналото към бъдещето (след есента ще бъде зима - трябва да се запасите с дърва за огрев, храна и топли дрехи);
  • взаимодействието на предмети във форма и размер (човек може да се скрие в място, което е по-голямо от неговия размер).

Ето прости примери за използването на логически конструкции в живота на нашите предци, за да покажат как те са повлияли на нашата еволюция. Разбира се, в съвременния свят те са много по-сложни. 

Логическото мислене помага на първо място за сформиране на тактиката и стратегията на нашия живот, да разберем последствията от своите действия, а не да правим глупави грешки.

Как се развива логическото мислене

Всички видове мислене се развиват по същия начин, като физическите данни - чрез обучение. 

За да развиете логика, трябва да изпълните определени упражнения:

  1. Решаване на загадки, пъзели и задачи за съобразителност. 
  2. Интелектуални игри, като шах, покер или стратегии. 
  3. Четене на детективски, добри художествени и образователни книги. 
  4. Събиране на пъзели, куб на Рубик, дървени пъзели. 
  5. Преразказ на прочетения текст с Ваши собствени фрази. 
  6. Игра на аналогии, асоциации. 
  7. Създаване на абсурдни ситуации и явления, противоречащи на законите на логиката (те могат да бъдат написани под формата на стихове или разкази).

За да постигнете успех в живота, трябва постоянно да се развивате. Гениите и просто успешните хора се различават от обикновените хора само с това, че постоянно тренират и развиват своето мислене.

В интернет можете да намерите много онлайн симулатори, които насърчават развитието на мисленето, вниманието и паметта, като например тренажора на мозъка Викиум. Те ще Ви помогнат не само за развитието на логическото мислене, но и за научаването да се концентрирате по-добре върху задачите и да запомняте големи обеми от информация.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »