Как да развием волята
Публикувано от: Zaplata.bg
16 Септември, 2019 г.
Как да развием волята
Снимка: Shutterstiock

Много често се питаме как да развием силата на волята, за да преодолеем всички препятствия по пътя към нашата цел. Тъй като далеч не е възможно завършването на всички започнати дела, придружени от определени трудности и изискващи решаване на сложни проблеми, човек, който е възпитал силата на волята у себе си, има голям шанс да постигне значителен успех в живота.

Какво е сила на волята?

Силата на волята може да се охарактеризира като мощен поток от неизчерпаема енергия, който се активира от силата на мисълта и се насочва към постигане на най-добър резултат. Желанието или нуждата от извършването на ежедневни активни действия се появява в живота на всеки човек. Ако той веднага започне да действа в правилната посока и открие в себе си вътрешната сила да осъществи плана си, напук на мнението на останалите и мързела или лошото настроение, именно това е силата на волята.

Основната разлика между силно волевия човек е вътрешното ядро, благодарение на което той става дисциплиниран и способен да извършва сериозни действия, дори и ако това противоречи на собственото му желание или възможности.

Силата на волята не Ви позволява да извършвате определени действия, свързани с необмислени решения, тъй като те могат да причинят сериозна вреда или да влошат ситуацията. Силната личност притежава определени черти на характера, благодарение на които тя е в състояние постоянно да постига плановете си. Те включват смелост, търпение, решителност и увереност в собствените сили.

Хората, които не се стремят да развият сила на волята, предпочитат да тръгнат по течението, да не напускат зоната си на комфорт и като правило не могат да се похвалят с каквито и да било сериозни житейски постижения.

Как да развием у себе си безупречна дисциплина

Тъй като характерът на човек се формира от много ранна възраст и през целия му живот, при развитието на самодисциплината не е необходимо да разчита на бърз резултат. За да възпитате в себе си силни качества, това ще отнеме известно време. Въпреки това, правейки първите стъпки в тази посока, трябва да помните, че успоредно с възпитанието на собствената сила на волята е заложена и програма за успех в живота.

За да оценим ефективността на този процес, като пример нека разгледаме развитието на силата на волята в спортистите. За да се поставят нови рекорди, всеки от тях трябва редовно да тренира, като постепенно увеличава натоварването. Дори лека проява на слабост или ненавременна почивка може да се отрази върху резултата. Следователно, това за спортистите е недопустимо. Това е волята за победа.

Въпреки, че много хора смятат, че развиването на дисциплина е доста лесно, това е много трудна работа. Изпитанията за хората започват още в ежедневието. За стриктното спазване на ежедневието, всеки ден се изискват много усилия.

Монотонността в ежедневието, безкрайните задължения и изискванията постепенно предизвикват усещане за умора и безнадеждност. Само онзи, който би могъл да устои на изкушенията в трудни моменти, може да се нарече волева личност.

Успехът в живота е неразривно свързан с мястото в обществото, което човек заема. За да подобрите значително социалния си статус, трябва да развиете волята, която ще се превърне в основа за осъществяването на всичките Ви планове в живота. Това е невъзможно без откриването на слабостите и недостатъците, които трябва да бъдат елиминирани. Когато работите върху себе си, трябва да се съсредоточите върху два основни фактора:

  1. Постоянство. За да свикнете с постоянното придвижване към целта, трябва да започнете с малки стъпки. На първите етапи е достатъчно всеки ден да отделяте по около 30 минути на този процес. Волевите усилия, повтаряща се ден след ден, ще укрепнат и ще се превърнат в навик. Единственият начин да победите мързела са редовните действия, които носят ефективен резултат. Благодарение на търпението и смелостта, ще бъде възможно постепенното постигане на глобални цели.
  2. Организираност. Първата стъпка по пътя към развитието на безупречна дисциплина е планирането на времето. Енергийният заряд за целия ден и допълнителното свободно време могат да се получат, благодарение на ранното ставане. Освен това, трябва да елиминирате навика да закъснявате и да отлагате свършването на нещата за по-късно. Основните принципи за управление на времето могат да помогнат за това.

Как да възпитате в себе си силата на волята и да станете успешни

Желанието за промяна в живота към по-добро, периодично се появява при всеки човек. По правило обаче, много действия и сериозни решения се отлагат за неопределено време, а житейската ситуация остава същата в продължение на много години.

В повечето случаи, причината за неуспешните опити за пренасочване на живота в нова посока е липсата на информираност за начините за развитие и укрепване на силата на волята. Съществуват няколко прости, но доста ефективни съвета, с помощта на които можете да изградите нов начин на живот. Те включват:

 

  • Визуализация на крайния резултат. Определяйки крайната цел, към която трябва да доведе определена последователност от действия, човек може да избере оптималния път, водещ до нейното постигане. Глобалното достижение може да бъде отлична мотивация за развитието на силни волеви качества. В онези моменти, когато е много трудно да се борим с мързела, е достатъчно просто да си представим, че в този момент обектът на мечтите ни започва бързо да се отдалечава. Това е доста ефективен начин да се настроите за работа, вместо за почивка.
  • Идентифициране на изкушенията, които пречат за укрепване на силата на волята. За да разберем как изкушенията унищожават силата на волята, достатъчно е да разберем, че това са основните пречки за осъществяването на целите ни. Като установим всички изкушения, които по същество са човешки слабости, е много по-лесно да се справим с тях. За да направите това, трябва да изберете най-добрите методи за борба. В ситуации, в които изкушението започва да надделява, трябва незабавно да прекъснете тези опити. С течение на времето, подобен процес може да се доведе до автоматизация.
  • Запазване на постигнатите резултати в паметта. Положителното развитие на силата на волята се влияе от желанието за съхранение на постигнатото. Като загубите резултата, можете да се върнете към началната точка, а това никой не го иска, особено ако за постигането на текущите резултати са положени колосални усилия. В момент, когато силата на волята започва да отслабва, трябва да си спомните изпитаните усещания. Това ще предизвика чувство на негодувание и гняв към нечия слабост и ще принуди човек да намери сили да продължи пътя си в същата посока.
  • Осъзнаването на силата на мисълта. Когато всички опити за възпитаването на волята са неуспешни, в много хора възниква въпроса, как да развият силен характер. В този случай мотивацията към действие може да послужи за осъзнаването, че развитието на силата на мисълта е много по-добро за тях. Поглеждайки проблема отстрани, можете да видите, че мързелът и нежеланието за действие със сигурност ще провокират проблеми и трудности. Психолозите препоръчват да напишете на лист хартия всички предимства на постоянното развитие на силата на волята и нейните недостатъци. Така е много по-лесно да се оцени ситуацията и да се направят правилните изводи.

Как да възпитаме силата на духа и да се справим с мързела?

За да се засили силата на духа, без поддаване на атаките на мързела, които отнемат много от свободното време, е необходимо да се намери мощен стимул. Дори и много голямото желание, при липса на мотивация, няма да помогне за постигане на желания резултат. Най-добрият начин за укрепване на силата на волята са специалните упражнения, ефективността на които е потвърдена от много хора. Ето основните от тях:

  • Правете това, което преди не сте могли или не сте искали да правите. Първата стъпка по пътя към силната воля е да преодолеете желанията си;
  • Не се поддавайте на изкушения. Например, ако наистина искате да споделите последните новини с приятелите си, трябва да се сдържате и да не казвате нико дума по тази тема;
  • Започнете с малки победи. Ако си поставите глобална цел, няма нужда да смятате, че ще я достигнете много бързо. Необходимо е да се приближавате към нея постепенно, натрупвайки ценен опит и знания по пътя;
  • Преодолейте умората. Развитието на волята е невъзможно без засилване на физическата издръжливост. Например, ако живеете в многоетажна сграда, след работа, заставете себе си да забравите за асансьора и да се качите до дома си по стълбите;
  • Спазвайте обещанията си. Обещайте си нещо и си представете, че сте се обзаложили срещу пари с непознат. За да направите това упражнение ефективно, не можете да търсите за себе си извинения или оправдания;
  • Отделете време за медитация. Това е най-добрият начин да изчистите ума си от вълнения и безпокойства. Преди да развиете сила на волята, трябва да се научите да се освобождавате от мислите. Това е много трудна задача, изискваща самоконтрол. Можете да научите тази техника в курсовете по йога;
  • Преследвайте главната цел. Това не означава, че не можете да планирате други задачи. Въпреки това, отделяйки време за странични цели, за основната може просто да не достига енергия, сила или ентусиазъм. По-добре е, ако основната цел се състои от няколко нива, постигайте ги постепенното и това ще засили по-нататъшната мотивация;
  • Поставяйте си реални срокове. Така ще избегнете закъснения и забавяния към изпълнението на задачите по-късно. Един от най-ефективните начини за избягване на закъсненията, свързани с неувереността или мързела, е да се планират бъдещите действия и да се изготви конкретен алгоритъм, чрез който това да се случи;
  • Изберете подходящия спорт за себе си. Редовните спортни тренировки Ви позволяват да възпитате в себе си отговорност и дисциплинираност.

Кой е най-добрият начин да тренирате силата на волята?

Сред ефективните методи, които Ви позволяват бързо да постигнете положителен резултат в развитието на силата на волята, е практикуваната в йогата тренировка. Тя включва няколко упражнения, които изискват търпение и постоянство. За да може тази техника да даде плод, трябва да се провежда сутрин на празен стомах. Техниката на изпълнение е следната:

  • човек седи на твърда повърхност с кръстосани крака;
  • съединява ръце на нивото на гърдите, така че дланите да бъдат притиснати една към друга;
  • без да разтваря длани, повдига ръце нагоре, така че показалците да докоснат челото;
  • след това в същото положение повдига ръце над главата си и се задържа за дълго време;
  • продължителността на упражнението трябва да се увеличава постепенно, като се започне от 30 минути и се стигне до 2 часа.

Всеки човек може да възпита в себе си волята, но за това му е необходима мотивация и неустоимо желание за промяна към по-добро. Тъй като има много методи за подобряване силата на духа, всеки може да избере този, който ще му помогне да постигне поставената цел.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »