Ново търсене  

Как да разберете дали вашия работодател е тиранин

Публикувано от: Zaplata.bg
05 Ноември, 2019 г.
Как да разберете дали вашия работодател е тиранин
Снимка: shutterstock

Думата 'тоталитаризъм' повечето от нас я асоциират със устойчивост, но това за щастие са остарели политически режими. Изглежда, че това плашещо явление е напуснало обществото завинаги и никога няма да се върне. Малко хора обаче смятат, че съществуват места, където той все още живее и процъфтява. Освен това - той е много по-близо, отколкото си мислите. Така нареченият корпоративен тоталитаризъм далеч не е толкова рядък, колкото би ни се искало и в това няма нищо странно. Тук за него се намира най-плодородната почва.

Всяка компания е малка държава. Със собствената си култура, история и - да - политическа система.

И тъй като не е необходимо да се спазва „международното право“, самият „управленец“ и само той има право да реши кой режим ще установи в своите владения. Суровите методи за „защита на границите“ и разграничаването на „приятел или враг“ стават особено уместно, когато зад компанията, в допълнение към игнорирането на Кодекса на труда, се откриват и по-лоши грешки. А ако има възможност да мотивирате подчинените си с високи заплати, вероятно изобщо няма да можете да се сдържите. Но готови ли сте да търпите унижение и стрес, само заради парите? Ако не, то тази статия е за вас. И преди да поговорим за това как да не попаднем на стръвта на тиранина, ще видим какво представлява диктатурата в  корпоративния мащаб.

Признаци на тоталитаризъм в компанията

  1. Външен враг или параноя на границите. Конкуренцията в условията на тоталитарен бизнес губи здравословния си вид. Превръща се в истинска „студена война“, където се използват всякакви методи - от измама до откровена престъпност. Но най-важното в същото време е да запазите всичко в тайна, което означава да поставите своеобразна „желязна завеса“.
  2. Плътното подчинение и липсата на делегиране. Естествено, в такива условия е трудно да си представим друг модел на управление, освен едноличния. Всички решения се взимат от непосредствения ръководител, а подчинените му са без право на глас.
  3. Най-важното в компанията - службата за безопасност. Нито един тоталитарен режим е невъобразим без мощния апарат на специалните служби. На ниво отделно предприятие, тази роля се изпълнява от службата за безопасност, която е упълномощена да се занимава с всички случващи се във фирмата дела.
  4. Вътрешен враг или параноя на контрола. За да се справим успешно с „външните врагове“, е необходимо да се елиминира самата възможност за появата на вътрешни врагове. За това се използва идеология и твърда система за контрол.

Как да разпознаем компанията-диктатор?

  1. Отзивите. Най-лесният начин да решите дали да отидете на интервю или не, е да слушате какво говорят хората. Това могат да бъдат или вашите приятели или анонимни хора във форумите. Те няма да премълчат относно очевидните негативи дори и в условия на тотален контрол.
  2. Интервюто. Ако нямате възможност предварително да проучите истинските условия на работа, фокусирайте се върху интервюто.

Когато преминете интервюто, не само компанията Ви оценява, но и Вие нея.

В този процес, обърнете внимание на следното:

Честно казано, дори и описаното по-горе не е гаранция, че няма да се окажете в тоталитарна компания. Но ако това се е случило и не се чувствате комфортно, не се колебайте да напуснете, дори и ако нивото на заплатата предизвиква неволно удовлетворителна усмивка. Психичното здраве е по-скъпо.

Още полезни статии
Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии