Ново търсене  

Как да разберете дали работата Ви работи и за вас

Публикувано от: Zaplata.bg
27 Април, 2019 г.
Как да разберете дали работата Ви работи и за вас
Снимка: shutterstock

Разговорите за размера на заплатата винаги са трудни - много хора не смеят да кажат на колегите колко печелят, страхувайки се да научат не много приятната истина за разликата в заплащането. Мотивационният говорител Ерин Лоури споделя някои съвети, как е по-добре да обсъждаме заплатата и обяснява защо това е важно да се направи.

"Моля, не казвайте на никого, че сте получили премия” - ми каза мениджърът, снижавайки гласа си, както обикновено го прави, когато казва служебни клюки. Току-що завършихме индивидуален разговор в кабинета му, където научих чудесни новини - бях сред щастливите, които получиха премия. Знаех, че днес целият ден всички в офиса ще предполагат кой е получил и кой не. - “Добре” - измърморих аз и напуснах офиса.

Няколко часа по-късно, един колега се приближи до мен и, опитвайки се да не привлича вниманието, с нисък глас ме уведоми, че някои хора от нашия отдел не са получили премия. - “Колко ти дадоха?” - попита тя.

Поколебах се, защото мениджърът ми каза да не говоря за премията. Какви последствия ме очакват, ако разкажа за това? Какво ще стане, ако тази информация бъде предадена на този, който не е получил бонус?

Много служители са изправени пред такива трудности. Какво да направите, ако настъпи труден разговор за заплатите и бонусите?

Обикновено обсъждаме финансите само с най-близките си хора. Но всъщност този подход само ни вреди.

Ашли Фанщайн Гертсли, автор на книгата „Как да внесем порядък във финансите за 30 дни“, смята, че е в наш интерес да знаем колко печелят нашите колеги. “Когато не знаем това, победата е за корпорациите" - казва тя. - "Откритостта ни позволява да узнаем как се оценява една или друга длъжност

Освен това, откритото обсъждане може да помогне за решаването на проблема с разликата между заплатите и да стимулира справедливото заплащане. Но такива разговори не са толкова лесни, колкото изглеждат.

Според Закона за регулиране на трудовите отношения, повечето (но не всички) работодатели нямат право да забраняват на служителите си да обсъждат заплатите или да ги уволняват за такива разговори. Въпреки това, не всяка компания се подчинява на тези правила - особено чести нарушения се наблюдават в частните организации.

Преди да започнете да говорите за компенсация на труда, преценете всички рискове и вземете под внимание Вашата корпоративна култура.

С кого трябва да водите разговорите за заплатата

За да получите точна представа колко получават хората на Вашата длъжност, трябва да получите тази информация от няколко души - поне от шест (в идеалния случай - трима мъже и три жени). Разбира се, въпросите за заплатата трябва да ги зададете на служителите от Вашия отдел.

Алекс Дикинсън, основател на Ask For It, Ви съветва да се свържете и с колеги от индустрията, работещи в други компании. Той смята, че LinkedIn ще бъде полезна за това. Файнщайн Герстли препоръчва да се свържете с хора, които преди това са заемали Вашата длъжност, но наскоро са били уволнени. Попитайте приятелите си, може би те имат познати, които са работили във Вашата област. Главното е, че ще получите информация за заплатата от човек, който е работил на подобна позиция (в идеалния случай в същия град, като Вас).

Как да започнем разговор?

Заплата - доста неловка тема, така че е по-добре да се подготвите за такъв разговор. Дикинсън предлага да го започнете така:

Можете да завършите обръщението си (ако пишете писмо) с думите “Ще се радвам да споделя с Вас моите резултати по-късно”. Дикинсън счита, че тази фраза се проявява особено добре в общуването с непознати, защото ще предизвикате любопитство в тях.

Какво да направите, ако откриете разлика в заплащането

Най-добрият вариант е да се свържете с Вашия отдел кадри и да ги помолите да обяснят причината за тази разлика. Разбира се, това може да се дължи на доста адекватни фактори, например, различия в опита, образованието, желанието за работа и т.н. Но не трябва да споменавате имената на конкретни служители, ако обсъждате с шефа си нивото на заплащането в компанията - не искате те да имат проблеми нали? По-добре кажете, че сте провели проучване въз основа на общи данни.

Как още можете да узнаете за размера на заплатата

Ако не можете да се заставите да пишете на непознати в LinkedIn или да разговаряте с колеги, опитайте да потърсите информация в интернет. Сайтове, като Glassdoor, Salary, Payscale, Comparably, The Salary Project и Get That Raise ще Ви помогнат да получите обща представа за нивото на заплатите във Вашата индустрия. Можете да намерите високи специализирани бази данни, като тази таблица, в която през 2018 г. служителите на телевизия са въвели данни за размера на техните заплати.

Още полезни статии
Как да си осигурите добри препоръки
Кой може да ви даде препоръки Този въпрос все повече се задава на интервютата. Често пъти покорителите на кариерни висоти посочват служители и колеги, като хора, които да дадат препоръки за тях, избирайки ги според принципа „Имам добри отношения с него, той няма да каже нищо лошо”. И това разбира се е грешка, защото „човек с когото имате добри отношения“ може да Ви препоръча по-скоро като „човек, с когото вие можете да изграждате добри отношения“, но останалото е непредсказуемо. Например, препоръчителят - това е бившият Ви шеф, който е бил много доволен от вашето представяне и отговорност. Вие знаете за това и давате неговия контакт за препоръки. А новият потенциален работодател го пита един прост въпрос: 'Ще може ли Иван Петров самостоятелно да води проекти и да предлага нови идеи?'. - “Не знам” - отговоря вицепрезидентът - Той нямаше такива задължения, но това, което му дадох, беше направено перфектно и в срок”. Имате ли нужда от такава препоръка? На кои въпроси трябва да имате отговори Трябва да се разбере, че при поискване на препоръка, рекрутерът едва ли ще се ограничи до въпроса 'какво сте работил?'. Често, на даващият препоръката ще му бъдат зададени много конкретни въпроси: в кои проекти сте участвали; за какво сте отговаряли; какви конкретни резултати постигнахте; какви са най-слабите Ви страни. Ето защо, преди да дадете контактите на конкретно лице за даване на препоръки, си задайте 3 въпроса: Какви са вашите качества, които са важни за новата Ви работа? Кога в професионалния си живот, най-добре показахте тези си качества? Кой по това време беше вашият ръководител (колега, партньор) и напълно ли е можел да оцени тези качества? По подразбиране, новият работодател иска да получи препоръка от ръководителя, който именно е задал задачите и е видял резултатите от работата Ви. Ако все още работите, и по разбираеми причини, не можете да предоставите препоръката на настоящия си ръководител, помислете кой може да Ви охарактеризира. Дайте контактите на ръководителя от предишното Ви работно място, на колеги, партньори, но не отказвайте нейното предоставяне. По отношение на препоръките е много важно да се покаже откритост и готовност за помощ при тяхната проверка. Бъдете откровени и честни Ако напускането на миналата Ви работа е свързано с неприятна ситуация, опитайте се да го кажете веднага - нека разберат по-добре вашата интерпретация, отколкото да научат за това от други хора. Преди да дадете контакти на човека, който ще даде препоръка за Вас, бъдете коректни и първо поискайте тяхното разрешение и се опитайте да разберете точно какви ще бъдат препоръките. И още нещо: за препоръки могат да се обърнат дори и без Вашето знание - в края на краищата, опитът Ви е известен, а на определен пазар, всеки ръководител има познат, който е работил в една и съща компания с Вас. Затова се опитайте да бъдете продуктивен служител, поддържайте конструктивни отношения с всички и винаги напускайте подходящо. Защото с времето печелим не само опит, но и репутация.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да си намерим работа без опит
За трудоустройство е необходим опит, но от къде да го вземе младият специалист, ако не го наемат на работа без опит? Омагьосан кръг? Не всичко е толкова тъжно! И без опит можете да си намерите работа. И така, как става това без трудов стаж? Грешките на търсещите работа, когато нямат опит завишени амбиции - повечето хора, които търсят работа, оценяват високо възможностите си. Но дори и да сте завършили Харвардския университет, не трябва да завишавате исканията си - заплатата, условията и работния график! Престижният университет - това е прекрасно, но работодателят не се нуждае от притежател на диплома, а от специалист-практик; настройте се към позитивизъм - търсенето на работа не е причина за негативи, така че се възползвайте. Мислете предварително Много студенти още втори или трети курс започват работа на непълен работен ден. По време на обучението е много важно да си намерите работа по специалността. Първоначално не трябва да очаквате големи заплати, но в личния „актив” ще получите натрупан безценен трудов опит и не по-малко безценно вписване на стажа в трудовата книжка. Можете да изберете да работите в област, близка до бъдещата Ви специалност, а след това в края на обучението си ще имате нещо, което да напишете в резюмето. Не се страхувайте от големите компании и държавни агенции Попитайте някой випускник къде иска да работи? Навярно в голяма престижна компания. Но защо тогава повечето млади хора дори се страхуват да се обърнат към престижен, крупен работодател? В края на краищата, много големи компании провеждат политика - по-добре да наемат млад и неопитен специалист, но целенасочен, отколкото да преквалифицират „вкоренения“ опит. И не е тайна, че на по-малко опитния специалист биха платили по-малко. Друга възможност за наемане на работа без трудов стаж - в държавни институции! Въпреки, че в пенсионните, банковите и данъчните институции обявяват конкурс за заетост, младият специалист има шанс да бъде приет. Да, заплатите в държавните учреждения не са толкова високи, но това все пак е училището на живота! Стажът - това е началото на дълъг път Ако не можете да си намерите работа на желаната позиция, не казвайте сбогом толкова скоро на компанията, която Ви харесва. Опитайте се да си договорите работа на по-ниска позиция или да се споразумеете за стаж. Има доста голям шанс, след работата Ви в компанията за определен период от време, да получите повишение или да се отправите в търсене на нова работа, но не като „млад човек без трудов стаж”, а като специалист с опит в солидна компания. Заплатата ще нарасне с опита Помнете, че вчерашният ученик, който изисква висока заплата още от самото начало, не се възприема сериозно от работодателите: те не виждат обещаващ специалист, а човек без опит с прекалена самооценка. Така, че смекчете финансовия си апетит. В началния етап на кариерата, трябва да се интересувате от професионалното си развитие, а не от високата заплата. Тогава, професионалният, кариерният и, разбира се, финансов растеж няма да закъснеят!
Още »
Всички статии