Как да преминете успешно пробния период на работа
Публикувано от: Zaplata.bg
12 Септември, 2019 г.
Как да преминете успешно пробния период на работа
Снимка: shutterstock

Когато търсите нова работа, се полагат много усилия за намиране на достойно работно място, преминавайки през интервюта и проверки на компетентността, достигайки накрая до изказването: „Очакваме Ви на работното място в понеделник в 9:00 часа.“ Изглежда, че в този момент можете да се отпуснете, вярвайки, че всички препятствия пред желаната работа са преодолени. Но предстои все още пробен период - не по-малко критичен период, който е важен и за последващата успешна работа в организацията.

Изпитателният срок - това е проверка на съответствието на служителя с възложената му работа, който се сключва по взаимно съгласие на страните и трябва да бъде посочен в трудовия договор.

Успехът в преминаването на изпитателния период се състои не само в целостта на работата Ви, но и в това, колко добре можете да се впишете в колектива. И така, как да преминете през изпитателния срок за работа? 10-те правила ще Ви помогнат да направите това.

10 правила за преминаване на изпитателния срок:

1. Не закъснявайте

Забелязали ли сте, че новите Ви колеги не са особено точни, а шефът обикновено идва в офиса към обяд? Може би. Но това не е причина да се държите по същия начин. Вие  сте начинаещ и трябва да се покажете възможно най-дисциплинирано, дори ако никой не следи времето на Вашето пристигане. Закъснението изобщо не трябва да е част от навиците Ви и още повече, когато сте в изпитателен срок, не можете да си позволите да се отпускате.

2. Отделете време

В първия ден, искате да впечатлите началниците си и да докажете, че не сте били взети напразно? Не бързайте и отделете време да се огледате. Инициативността - това е добра идея, но никой не харесва парвенютата и новият шеф очаква да бъдете по скоро изпълнителни и дисциплинирани, а не мигновени иновации. Освен това, ако започнете незабавно да налагате идеите си, ще покажете, че не харесвате установения във фирмата ред и по този начин ще настроите екипа срещу себе си.

3. Записвайте си имената

Приемете, че Вашето име и лице няма да се запомнят веднага, а Вие  напротив, трябва да „научите“ всички колеги възможно най-бързо. Внимателните хора са харесвани от всички, така че запишете имената им, длъжностите и номерата на офисите и се опитайте възможно най-често да се обръщате към колегите по имената им, а не със „Съжалявам“.

4. Тръгвайте си навреме

Шефовете обичат работохолиците, но ако веднага започнете да оставате до късно на работа, е по-вероятно да предизвикате подозрение. Не се справяте със задълженията си в определеното време за това? Или просто ще използвате Интернет безплатно? Или по някаква причина искате да останете сами в офиса? Във всеки случай, това не Ви представя в добра светлина. Да, трябва да бъдете усърдни, но само когато това е наистина необходимо. Във всяко предприятие има „ударни“ сезони, а през останалото време, работен график и нормиран работен ден.

5. Забравете 'устава си'

Спомняте ли си поговорката за чуждия манастир? Тя е напълно свързана с новата Ви работа. За да се впишете в екипа по време на изпитателния период, е необходимо да се спазват неговите гласни и негласни правила и да не се пренебрегва компанията. Дори и да не Ви харесва нещо - не се бунтувайте, опитайте се нежно и деликатно да го направите по свой начин, но не парадирайте с това, защото Вашият „кураж“ няма да бъде оценен.

6. Не се изтъквайте

Никой не Ви принуждава да бъдете сива мишка, но не бива да се изтъквате пред новите си колеги веднага. Не се увличайте с ярки тоалети, не правете изкусен грим, външният Ви вид може да бъде индивидуален, но в никакъв случай да не е натрапчив. За да получите право на пълно самоизразяване, първо трябва да спечелите симпатиите или поне уважението на колегите. Изчакайте, докато сключите срочен трудов договор, докато екипът не свикне с Вас и до тогава се опитайте да не ги дразните със самореклама и самопиар.

7. Не бъдете тъжен

Трудно ли Ви е да свикнете на новото място? Страхувате се, че не можете да се справите? Липсва ли Ви старата работа? Каквото и да Ви притеснява, новите Ви колеги не трябва да научават за това. Не показвайте депресията си, не се оплаквайте от условията и не въздишайте, спомняйки си „колко хубаво беше там“. В противен случай, рано или късно шефовете ще Ви зададат въпроса: ако се чувствате толкова зле тук, защо дойдохте?

8. Бъдете 'робот'

Да, всички сме хора и всеки има лични проблеми. Но, за съжаление, всеки ще трябва да ги реши по различен начин. Така, че старите работници вероятно са спечелили доверието на началниците и могат да „направят свои стъпки“ в посока да си вземат ден или два отпуск. Друго нещо обаче е при новобранеца на изпитателен срок! Той все още не е спечелил правото да бъде човек и ако има дете, което се е разболяло или се е запушила канализацията, той трябва да 'разреши' ситуацията, без това да е в ущърб на работата му. Ако се е случило нещо наистина екстремно, обяснете всичко на шефа и обещайте да компенсирате загубеното време. И пояснете: подобни инциденти - са  изключение, а не правило.

9. Не си чатете

Личните разговори през работно време не трябва да се допускат, дори и при старите работници. Първо, това е разсейващо и второ, докато си чатите, това дразни останалите, които работят. И дори при преминаване на изпитателния срок, такъв лукс е още по-неприемлив. Запомнете - приказливостта, отвличането на вниманието, многословието е зло!

10. Почивайте тихичко

Правенето на кратки почивки е нормално. Всички хора се нуждаят от почивка и всички шефове добре знаят това. Въпреки всичко, докато сте в офиса е по-добре да не занимавате никого с почивката си. Не се увличайте в пиенето на чай, не редете пасианс на работния компютър.

И най-важното - не забравяйте, че изпитателният срок е преминат не само за Вас по отношение на компанията, но и от компанията по отношение на Вас. Не забравяйте, че сте отличен специалист, че възможностите Ви за работа не са ограничени само до тази компания. Това отношение ще подобри шансовете Ви поради факта, че:

Възможните Ви недостатъци с лихвата ще бъдат повече от компенсирани в следствие на Вашия професионализъм;

Увереното поведение, подкрепено с чувство за собствено достойнство, само по себе си се възприема като професионализъм;

Именно в увереното и твърдо състояние, Вие  интуитивно избирате тази линия на поведение, която ще допринесе не само за успешното Ви навлизане в компанията, но и за професионалния и кариерния Ви растеж (повишаване по служба, повишение в длъжност) в нея.

Желаем Ви успешно преминаване на изпитателния срок!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »