Как да правите преговори за заплата
Публикувано от: Zaplata.bg
11 Септември, 2019 г.
Как да правите преговори за заплата
Снимка: shutterstock

Много хора смятат, че по време на интервюто задаването на въпроси относно заплатите са неудобни и дори донякъде неприлични. Но напразно. Често непочтените работодатели се възползват от нашата срамежливост и неопитност.

Случва се, директорът или мениджърът по персонала да обявяват една цифра, но първото плащане показва, че реалността не е толкова розова, колкото са обещанията. Оказва се, че по време на изпитателния период, заплатата е по-ниска, от тази, която е била обявена заедно с бонуса, защото стажантите нямат право на бонус ... И тогава се оказва, че за да вземеш обещаната заплата, трябва да се поизпотиш много и че не я плащат всеки месец, а само ако компанията изпълни плана. Това познато ли Ви е?

Следователно - няма нужда да сте срамежливи. В крайна сметка, интервютата за работа са разговор между двама души, които взаимно се интересуват от сътрудничество. И не само кандидатът трябва да привлече бъдещия работодател като специалист, но и обратното. Ако кандидатът за позицията не задава никакви въпроси - това издава ниската му самооценка, липсата на увереност в компетентността и неопитността. Това означава, че той е готов да работи за стотинки - така разсъждава работодателя.

Знаейки как да обсъждате заплатите на интервютата, Вие ще избегнете много неприятни моменти в бъдеще и ще можете да намерите работата, която да Ви удовлетворява по финансовите критерии.

 1. На първо място, определете средната заплата за специалността във Вашата категория. Вчерашните студенти и експерти на своята дейност, работещи от 10-15 години в своята област, могат да очакват различни заплати и това е естествено. Внимателно разгледайте свободните работни места в различните сайтове и определете средния показател за тези, които Ви подхождат според техните изисквания и условия на работа. Трябва ясно да разберете колко „струвате“, за да не работите „за браво“, но и да не очаквате прекалено високи доходи.
 2. Ако искате да получите над средната заплата, тогава се подгответе да разкажете на работодателя за Вашите предимства - владеене на езици, богат опит, допълнителни курсове и т.н.
 3. Бъдете внимателни със свободните работни места, където списъкът с изискванията е доста скромен, а е придружен с внушителна заплата. Дори и да не става дума за 'развод', възможно е в компанията да има голямо текучество, поради непоносими условия на труд. Или може би шефовете не обявяват всички задължения и в крайна сметка се оказва, че трябва да работите като за четирима.
 4. Преди да отидете на интервю в някоя компания, прочетете отзиви за нея в Интернет. Там ще можете да разберете, дали се „изхвърлят“ със заплатата, дали обявената сума е реална и други интересни факти.
 5. Не е препоръчително да започвате интервюто с въпрос за заплатата, но също така не е необходимо да оставяте тази тема за финал. По-добре е да изградите интервюто по схемата: 

а) какво можете да предложите? 

б) какво може да предложи работодателят? (условия на труд, кариерно израстване, заплата, компенсация за жилище или храна), 

в) бъдещите Ви служебни задължения. По този начин, разговорът за пари плавно ще се вмъкне в общия ход на разговора.

 1. Какви нюанси трябва да бъдат изяснени? Задавайте въпроси и не слушайте само отговорите, но и отговорете на реакцията. Повечето хора не знаят как и не обичат да лъжат, а на неудобните въпроси започват да отговарят уклончиво и неясно. Принудете се в съответния момент да дадете конкретен отговор.
 • каква е заплатата? Това нетна заплата ли е или с бонуса;
 • при какви условия и колко често се плаща бонус;
 • има ли забавяне на плащанията на заплатите? (Ръководството на предприятията, които изплащат заплатите навреме, обикновено са ужасно горди с това, така че не е трудно да се познае по реакцията на работодателя);
 • колко ще получите чисто на ръка след удръжките на данъците? Плаща ли се официално цялата заплата;
 • колко пъти месечно плащате;
 • болничният и отпуската плащат ли се?

Ако отговорите на някои въпроси звучат неубедително и размито - време е да включите подозрителността.

Отличен инструмент за трудоустройство - изпращане на автобиография до компанията. В някои сайтове за търсене на работа има автоматична опция „Изпращане на CV“ или можете просто да направите това по имейл. Необходимо е да се посочи желаната сума на дохода. Това ще премахне част от компаниите, чиито финансови възможности не им позволяват да плащат такава заплата, а техните представители просто няма да Ви губят времето.

Разбира се, има и такива, които се надяват, че кандидатът ще се съгласи с техните условия и все пак го прозвъняват. Така, че по време на разговора трябва да изясните дали са готови да Ви платят желаната заплата.

Трябва ли да задавам въпрос за пари по телефона? Можете да попитате за размера на заплатата и да оставите всички разяснения за личната среща. Основното е, първоначалната цифра да Ви устройва, а останалото ще бъде изяснено по време на преговорите.

Запомнете - колкото по-честна и печеливша е системата за финансово стимулиране на служителите, толкова по-бързо работодателят ще започне този разговор. Ако той се опитва да отклони тази част от разговора във времето, разсейвайки Ви с истории за перспективи за растеж и топли отношения в екипа - това означава, че тук нещо не е наред.

Ако след интервюто сте получили всички отговори и те Ви удовлетворяват, направете пауза за размисъл, дори ако сте 100% сигурни, че свободното място е подходящо. Необходимо е да си дадете възможност да „преспите“ с мислите, но не отлагайте решението. Един ден е достатъчен, за да достигнете до окончателния отговор.

Заплатата е един от най-важните критерии при избора на работа, така че няма нищо лошо в изразяването на изказването на Вашите желания към бъдещия работодател. Ценете себе си и тогава и ръководството ще Ви оцени. Успехи в търсенето!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »