Ново търсене  

Как да преборим стреса на работното място?


07 Май, 2019 г.
Как да преборим стреса на работното място?
Снимка: shutterstock

Когато служителите са неудовлетворени, работата не върви. Стресът вреди на всички по веригата и конкретно на вас. Знаете ли как да го туширате? Ето няколко изпробвани идеи:

Стратегия в 10 точки

  1. Подгответе се - наясно ли сте кога се покачва нервността ви? Преди среща, преговори, презентация? Ако е така, подгответе се психически. Репетирайте речта си, обмислете спорните моменти при преговорите. Колкото по-уверени се чувствате, толкова по-ниско ще бъде нивото на притеснение.
  2. Организирайте нещата - в някои случаи трудностите идват от лошо подредени задачи и активности. Въведете ред в графика си. Предвидете конкретно време за всяка дейност.
  3. Спортувайте - на пръв поглед няма общо с темата, но всъщност връзката е пряка. Спортът повишава нивото на хормоните на щастието (допамин, ендорфин, серотонин) и понижава това на хормона на стреса (кортизол). Физическите упражнения насищат мозъка с кислород и помагат за оросяването му. Спортът повдига самочувствието и самооценката. Физически здравият човек е по-работоспособен и активен.
  4. Здравословно хранене - когато сте напрегнати, често посягате към бързи храни и сладкиши. Именно те обаче правят така, че тялото да няма достатъчно енергия и тонус, което ви прави още по-напрегнати и уморени.
  5. Откраднете си минутка - по време на напрегнатия ден, няколко минути за релакс презареждат батериите. Дали ще ги използвате за медитация, за слушане на любима музика, за прочитане на интересна статия или за кратка разходка в близкия парк по време на почивката, резултатът е: по-висока продуктивност.
  6. Хидратация - бутилката с вода трябва неизменно да е на бюрото ви. Навика да пиете вода влияе живително на тялото и ума.
  7. Разумни предизвикателства - колкото и амбициозни да сте, не се претоварвайте. Поставяйте си изпълними срокове. Макар бързата работа да е ценна, още по-ценна е качествената. Дори този месец да сте успели да работите на свръх обороти, колко време можете да издържите на това темпо?
  8. Приятелска подкрепа - има ли с кого да се посъветвате, когато се колебаете за някое решение? Или да ви окуражи, когато събирате смелост? Приятелските разговори са ценен помощник в справянето със стреса. Понякога е достатъчно и само да се позабавлявате и да се посмеете, за да се разтоварите от напрегнатото ежедневие.
  9. Професионална помощ - помощта може да дойде и от специалист. Ако усещате, че служебното натоварване ви идва в повече и често сте напрегнати и нервни, потърсете съдействие от терапевт. Той няма с магическа пръчка да ви „поправи“, но може да ви помогне да си върнете контрола над ситуацията.
  10. Личен живот - ако светът ви се върти около работата, това за известно време може да носи добри резултати, но в един момент натежава. Винаги намирайте време за приятни занимания. С тях се чувствате по-пълноценни, а това ви прави по-успешни.

Какво ни съветват от Zaplata.bg

Важно е да изберете работното си място отговорно и с мисъл в перспектива. Понякога още от самата обява си личи отношението на дадена фирма към служителите. Подхождайте към предложенията с критично мислене и взирайки се между редовете. Ако още четейки обявата усещате мотивация да сте част от този екип, значи възможността не е за изпускане. Може би това е следващото ви предизвикателство!

Още полезни статии
Как да си осигурите добри препоръки
Кой може да ви даде препоръки Този въпрос все повече се задава на интервютата. Често пъти покорителите на кариерни висоти посочват служители и колеги, като хора, които да дадат препоръки за тях, избирайки ги според принципа „Имам добри отношения с него, той няма да каже нищо лошо”. И това разбира се е грешка, защото „човек с когото имате добри отношения“ може да Ви препоръча по-скоро като „човек, с когото вие можете да изграждате добри отношения“, но останалото е непредсказуемо. Например, препоръчителят - това е бившият Ви шеф, който е бил много доволен от вашето представяне и отговорност. Вие знаете за това и давате неговия контакт за препоръки. А новият потенциален работодател го пита един прост въпрос: 'Ще може ли Иван Петров самостоятелно да води проекти и да предлага нови идеи?'. - “Не знам” - отговоря вицепрезидентът - Той нямаше такива задължения, но това, което му дадох, беше направено перфектно и в срок”. Имате ли нужда от такава препоръка? На кои въпроси трябва да имате отговори Трябва да се разбере, че при поискване на препоръка, рекрутерът едва ли ще се ограничи до въпроса 'какво сте работил?'. Често, на даващият препоръката ще му бъдат зададени много конкретни въпроси: в кои проекти сте участвали; за какво сте отговаряли; какви конкретни резултати постигнахте; какви са най-слабите Ви страни. Ето защо, преди да дадете контактите на конкретно лице за даване на препоръки, си задайте 3 въпроса: Какви са вашите качества, които са важни за новата Ви работа? Кога в професионалния си живот, най-добре показахте тези си качества? Кой по това време беше вашият ръководител (колега, партньор) и напълно ли е можел да оцени тези качества? По подразбиране, новият работодател иска да получи препоръка от ръководителя, който именно е задал задачите и е видял резултатите от работата Ви. Ако все още работите, и по разбираеми причини, не можете да предоставите препоръката на настоящия си ръководител, помислете кой може да Ви охарактеризира. Дайте контактите на ръководителя от предишното Ви работно място, на колеги, партньори, но не отказвайте нейното предоставяне. По отношение на препоръките е много важно да се покаже откритост и готовност за помощ при тяхната проверка. Бъдете откровени и честни Ако напускането на миналата Ви работа е свързано с неприятна ситуация, опитайте се да го кажете веднага - нека разберат по-добре вашата интерпретация, отколкото да научат за това от други хора. Преди да дадете контакти на човека, който ще даде препоръка за Вас, бъдете коректни и първо поискайте тяхното разрешение и се опитайте да разберете точно какви ще бъдат препоръките. И още нещо: за препоръки могат да се обърнат дори и без Вашето знание - в края на краищата, опитът Ви е известен, а на определен пазар, всеки ръководител има познат, който е работил в една и съща компания с Вас. Затова се опитайте да бъдете продуктивен служител, поддържайте конструктивни отношения с всички и винаги напускайте подходящо. Защото с времето печелим не само опит, но и репутация.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да си намерим работа без опит
За трудоустройство е необходим опит, но от къде да го вземе младият специалист, ако не го наемат на работа без опит? Омагьосан кръг? Не всичко е толкова тъжно! И без опит можете да си намерите работа. И така, как става това без трудов стаж? Грешките на търсещите работа, когато нямат опит завишени амбиции - повечето хора, които търсят работа, оценяват високо възможностите си. Но дори и да сте завършили Харвардския университет, не трябва да завишавате исканията си - заплатата, условията и работния график! Престижният университет - това е прекрасно, но работодателят не се нуждае от притежател на диплома, а от специалист-практик; настройте се към позитивизъм - търсенето на работа не е причина за негативи, така че се възползвайте. Мислете предварително Много студенти още втори или трети курс започват работа на непълен работен ден. По време на обучението е много важно да си намерите работа по специалността. Първоначално не трябва да очаквате големи заплати, но в личния „актив” ще получите натрупан безценен трудов опит и не по-малко безценно вписване на стажа в трудовата книжка. Можете да изберете да работите в област, близка до бъдещата Ви специалност, а след това в края на обучението си ще имате нещо, което да напишете в резюмето. Не се страхувайте от големите компании и държавни агенции Попитайте някой випускник къде иска да работи? Навярно в голяма престижна компания. Но защо тогава повечето млади хора дори се страхуват да се обърнат към престижен, крупен работодател? В края на краищата, много големи компании провеждат политика - по-добре да наемат млад и неопитен специалист, но целенасочен, отколкото да преквалифицират „вкоренения“ опит. И не е тайна, че на по-малко опитния специалист биха платили по-малко. Друга възможност за наемане на работа без трудов стаж - в държавни институции! Въпреки, че в пенсионните, банковите и данъчните институции обявяват конкурс за заетост, младият специалист има шанс да бъде приет. Да, заплатите в държавните учреждения не са толкова високи, но това все пак е училището на живота! Стажът - това е началото на дълъг път Ако не можете да си намерите работа на желаната позиция, не казвайте сбогом толкова скоро на компанията, която Ви харесва. Опитайте се да си договорите работа на по-ниска позиция или да се споразумеете за стаж. Има доста голям шанс, след работата Ви в компанията за определен период от време, да получите повишение или да се отправите в търсене на нова работа, но не като „млад човек без трудов стаж”, а като специалист с опит в солидна компания. Заплатата ще нарасне с опита Помнете, че вчерашният ученик, който изисква висока заплата още от самото начало, не се възприема сериозно от работодателите: те не виждат обещаващ специалист, а човек без опит с прекалена самооценка. Така, че смекчете финансовия си апетит. В началния етап на кариерата, трябва да се интересувате от професионалното си развитие, а не от високата заплата. Тогава, професионалният, кариерният и, разбира се, финансов растеж няма да закъснеят!
Още »
Всички статии