Как да получите добри препоръки от бившия си работодател: 10 съвета
Публикувано от: Zaplata.bg
27 Юли, 2019 г.
Как да получите добри препоръки от бившия си работодател: 10 съвета
Снимка: shutterstock

Препоръките на бивши работодатели рядко са решаващ фактор за намирането на работа. Въпреки това, положителните отзиви ще увеличат шансовете Ви за успех: експертите посочват, че това е ценен допълнителен източник на информация за кандидата. Как да получите добри препоръки, които да Ви помогнат за намирането на нова работа? Ние от Zaplata.bg ще Ви дадем 10 съвета, с които да получите добри препоръки от бившия си работодател.

1. Бъдете коректни

Най-добрият начин да получите положителни препоръки - да запазите връзката с ръководството и колегите си. Никой не е застрахован от конфликти, но за бъдещата кариера, човек трябва да се опита да се държи професионално и етично: да си пусне предизвестие за напускане, да въведе наследника си в работата.

Днес визията на компаниите и служителите е свързана с една голяма бележка: работодателите организират срещи с бивши служители, където работниците се връщат в компанията в нови роли - в ролята на клиенти, консултанти, изпълнители. Така, че направете всичко по силите си, за да останете приятели, когато напускате и препоръките ще са по-благосклонни за да Ви помогнат да получите желаната от Вас работа.

2. Използвайте емоционална връзка

Препоръките рядко са обективни. Опитните работодатели могат да задават въпроси, които им позволяват да оценят професионалните Ви постижения, но в по-голямата си част, отговорите ще са емоционални и субективни - зависещи от личните Ви отношения с бившия работодател. Използвайте го. Ако имате неразрешени конфликти, препоръчително е да ги разрешите преди уволнението Ви: обсъдете спорните въпроси и ако е възможно, поставете точка и се разделете, ако не като приятели, то поне без взаимни обиди и жажда за отмъщение.

3. Съгласете се да Ви дадат препоръки

Свържете се с хора, които могат да дадат препоръки за Вас, с молба да Ви посочат като фаворити. Имайте предвид, че Вашият избор е мотивиран от това, че цените квалификацията на тези експерти и тяхната оценка на вашите професионални постижения. Запитайте ги, какви точно контакти е удобно да предоставят на работодателите за комуникация в бъдеще. Поинтересувайте се относно възможното съдържание на разговора: най-вероятно, ще се информират за това колко дълго сте работили заедно, Вашите характеристики като професионалист, отборен играч, лидер и други подобни.

4. Получете списък с препоръки

Поискайте от ръководителя си да Ви даде писмени препоръки. В този документ е желателно да се отбележи периода на отделните Ви длъжности, на които сте работили в компанията, професионалните Ви качества, какви резултати сте достигнали. В най-добрия случай, той трябва да е оформен във вид на бланка. Човекът, който предоставя писмената препоръка, не може да помни всички детайли на Вашия опит – така, че е полезно да му изпратите автобиографията си, а също така и структурата на такова писмо: тогава ще спестите време на човека, който Ви дава препоръките си.

Такова писмо може да се възприеме като формалност и да не предизвика доверие във всички, но не боли да опитате и може да бъде полезен като допълнителен аргумент – така, че си заслужава да го вземете със себе на интервюто за работа.

5. Предложете списък с препоръки

Направете списък от няколко професионалисти, които могат да дадат за вас добри отзиви: собствено и фамилно име, длъжност, компания, контакти. Ако сред тях има известни на пазара авторитети – отлично.

Понякога, тази информация се добавя към резюмето. Не е необходимо, но винаги е препоръчително да я имате под ръка за предоставяне при поискване.

Ако Вие самите предлагате контакт, има голяма вероятност, работодателят да поиска препоръка от онези хора, които сте избрали. Но гаранция няма: работодателите знаят, че кандидатите правят по-изгодни за себе си списъци и могат да намерят и други начини за независими препоръки, за да се получи обективна картина.

6. Обяснете "проблемните" моменти

Съществува вероятност, представителя на потенциалния работодател да е имал време да събере препоръки от Ваши бивши колеги още преди интервюто за работа. И на срещата да Ви зададе въпроси относно това, което е предизвикало в него съмнения. Използвайте възможността да разкаже за своето виждане относно ситуацията – искрено, но етично и дискретно. Ако става дума за конфликт, можете да разкажете за причините и за това, което сте направили, за да разреши ситуацията и да я изведете на конструктивно ниво. Ако бившият Ви управител е дал определени негативни черти за Вас - например безотговорност или липса на квалификация, дайте примери и конкретни факти, които показват, че това не е така.

Между другото: ако все още работите и не сте имали време да уведомите работодателя си за търсенето на нова работа, или дори не сте сигурни дали искате да я сменяте - информирайте за това работодателя си.

7. Използвайте социалната мрежа

Предоставянето и получаването на препоръки е полезно и онлайн – например, в социалната мрежа LinkedIn можете да се свържете с контактите си, за да им предоставите отзиви относно тяхната работа и да ги покажете в профила си. Използвайте тази възможност – ако работодателя прегледа Вашата страница, той ще обърне внимание на това. За да Ви дадат препоръка, направете следното: нека вашите отзиви, ако бъдете помолени за това от Вашите колеги, бъдат съзнателни и изградете мрежа от контакти.

8. Ако това е първото Ви място на работа…

Ако все още нямате опит, а следователно и бивши ръководители – Вие все още можете да използвате потенциала на препоръките. Например, можете да се споразумеете за това с преподавател или ръководител: ако се отнасяте отговорно към ученето и проактивно имате добри отношения с наставника, той с удоволствие ще Ви помогне да започнете кариерата си с помощта на добър отзив.

9. Разширете кръга си от препоръки

Обикновено това са бившите Ви непосредствени ръководители, но не винаги. Това може да е всяко лице, което може да оцени професионалните Ви и лични качества в рамките на работата. Например, това може да е наставника, HR-мениджъра, партньор, представител на клиента, ръководител на професионални курсове и т.н..

10. Не хитрувайте

Съмнението, че бившият работодател ще даде положителни отзиви, понякога принуждава кандидатите да правят някои маневри. Например, като предоставят информация с 'фалшиви' препоръки - техните роднини или приятели, които предоставят безупречни препоръки от името на управителя. Това не е необходимо: опитният работодател най-вероятно ще се усети, че тези препоръки са фалшиви и ще продължи да търси истината. Благодарение на социалните мрежи, повечето хора могат да бъдат намерени с няколко кликвания, а ако измамата “лъсне” - можете не просто да загубите шанса да работите за съответната компания, но и да получите лоша репутация на пазара на труда.

Ако Вие имате трудов стаж и работодателя попита дали някой може да даде препоръки за Вас, не бива да отказвате. Вие ще имате по-голям шанс за изясняване на проблемните ситуации в отношенията си с бившите колеги, а категоричният отказ ще накара представителя на компанията да се усъмни и ще предизвика желание за събиране на колкото се може по-подробни препоръки.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »