Как да не се проваляте в преговорите за заплата?

06 Май, 2019 г.
Как да не се проваляте в преговорите за заплата?
Снимка: shutterstock

Наясно ли сте колко струва трудът ви? Ако вие не го цените, не очаквайте това и от отсрещната страна. Но как да определите разумната цена?

Неудобният въпрос

На всяко интервю идва и този момент. След като сте обсъдили опита ви, мотивацията да постъпите точно в тази компания, силните ви страни и идеите ви, е редът на въпроса: „Какво заплащане очаквате на тази позиция?“. Ако се чувствате некомфортно в тази ситуация, не се притеснявайте – повечето кандидати усещат същото. Потенциалният работодател почти никога не казва своето предложение първи, а вместо това задава въпроса на вас.

Но в това има доза логика. Та нали и вие, когато сте в ролята на клиент, очаквате продавачът да обяви цена на дадена стока или услуга и вие да прецените дали ви устройва. На практика и на интервюто е същото: стоката е вашият труд, а конкретната фирма обмисля дали да заплати за него. Вие трябва да сте наясно с цената му и за колко да го продадете.

Как да определите цената

  • проучване - не е подходяща практика да имате универсално число, което да обявявате на всяко интервю или на всички преговори с клиент. По-добър вариант е да отидете на интервюто подготвени. Да проучите не само дейността на фирмата, но и бранша като цяло, за да си създадете представа за заплащането в него. Може да потърсите мнение от други работещи на сферата, а още по-добре – на подобна позиция. Важно е да имате представа и за своите евентуални задължения, ако бъдете одобрен за поста: приблизително какви отговорности ще имате, колко часа ще е работният ден, с каква трудност ще са задачите;
  • изчисления - без значение дали става дума за постоянно място или за работа по конкретен проект, пресметнете колко време и ресурси ще ви отнеме. Когато сте наясно с колкото може повече от детайлите за сферата и конкретната позиция, определете сумата, на която оценявате труда си. На час, на ден, на месец. И след това за всеки случай добавете малко отгоре. Човек трябва да опита, нали?

Деликатните преговори

Това, че поемате инициативата и преговаряте за парите си никак не е маловажно. В не един и два случаи компаниите определят приблизителен бюджет за заплащането за конкретен труд. Склонни са да дадат повече за по-качествена работа. Ако обаче кандидатът предлага високо качество на труда си, но остане пасивен по отношение на заплащането и не постави своите условия, потенциалният шеф може да се възползва от това. И да предложи по-ниска сума от максималната, която е допуснал.

Разбира се, не бива и да прекалявате с надценката, за да не изглеждате с неаргументирани претенции. Дайте си реална сметка за възможностите си.

Какви работни места можем да открием в Zaplata.bg

Задължително условие в нашия сайт е обявите да имат ясно отбелязана заплата. Компаниите са от различни сфери, длъжностите са най-разнообразни, но парите са предварително уточнени. Нека обаче това да не ви подвежда. Винаги имайте едно наум, че сумата може да е ориентировъчна, и не пропускайте да проведете разговора за плащането.

Представете се в най-добрата си светлина! Накарайте ги да поискат да ви имат в екипа си!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »