Как да направите правилен избор за техническа професия
Публикувано от: Zaplata.bg
04 Август, 2019 г.
Как да направите правилен избор за техническа професия
Снимка: shutterstock

Детето израства, от ранна възраст проявява интерес към предмети, животни, растителност и всичко, което го заобикаля. По време на обучението, може да се забележи, че едни с лекота изучават физиката и математиката, а други - природните науки, географията или литературата. Съвременният живот изисква от бившия ученик познания в различни области, а често випускниците не могат да определят в кои колежи или университети да отидат да учат. Вчерашните ученички смятат, че техническите професии са по силите само на момчетата. Те не се замислят над факта, че списъкът от професии за тях е значително разширен, и че сега могат да получат знания не само в областта на педагогиката или икономиката, а много момчета думата „инженер“ я свързват с жалкото съществуване на нископлатена работа.

Випускниците често трябва да решат нелеката задача, какво образование да получат, така че по-късно с лекота да си намерят престижна добре платена работа. В страната има огромно количество адвокати, икономисти, счетоводители, които са получили образование, но не са търсени и много от тях се налага да се преквалифицират в други специалности. Успешното развитие на икономиката изисква грамотни работници във всички области. Хиляди предприятия с различни нива на доходите се нуждаят от технически подготвени експерти, така че изборът на специалности е толкова голям, че младият талантлив младеж може да избере занаят за целия си живот, да получи престижна работа и да преуспее в кариерния растеж.

Техническите инженери

В близкото минало, понятието за технически професии често се свързваше с хора, които използват различно оборудване в работата си. Те получаваха средно специално образование: 

  • металургия; 
  • нефтодобив; 
  • техници-програмисти; 
  • зъботехници; 
  • строителна техника и др.

През последните години, значително се увеличи списъкът на специалистите, от които националната икономика се нуждае. Ръстът на промишлените мощности, подобряването на технологичните процеси поставят техническата професия на първо място сред младите хора при избора на специалност. Въпреки това, специалистите от по-ниските звена, непосредствено добиващи полезни изкопаеми или строящи домове, винаги ще бъдат търсени. Нито едно производство днес, както винаги е било, не преминава без участието на инженери.

Широкомащабното производство, което изисква съвременна преработка на суровини, остро се нуждае от компетентни специалисти.

За строителните компании е важно да имат сред служителите си архитекти, инженери, конструктори, майстори по производството, получаващи образование в средните и висши професионални заведения, като необходимостта от тях се увеличава всяка година. Сега е трудно да си представим каквато и да е продукция без изчислителна техника. Огромно количество информация, която трябва да се съхранява, предава и обработва без компетентни специалисти, е трудно. Развитието на новите IT-технологии привлича на пазара на труда разработчици, инженери и уеб-програмисти. Много завършили гимназия избират професии, свързани с електрониката.

Какво предоставя инженерното образование? 

Настоящото мнение, че образованият човек - това е инженер, който се е обучавал във висше учебно заведение, се отдалечава в миналото. Сега много професионални колежи обучават специалисти с тясна техническа насоченост. Момчетата придобиват инженерни професии с достатъчно високо ниво на знания в определено направление. Недостигът на кадри в средните звена с техническо образование остро се усеща в производствените предприятия.

Много организации плащат за обучението на студенти по необходимите специалности с последваща трудозаетост на младия специалист в техния екип. С най-голяма популярност сред всички изисквани специалности се ползва професията на електрозаварчика. Работата не само е добре платена, но позволява и усъвършенстване на професионализма и придобиване на допълнително образование в конкретна област. Списъкът на съвременните професии постоянно се обновява с нови специалности.

Кои професии се търсят 

Специалностите, изискващи инженерни познания. Всяка сфера се нуждае от компетентни техници с различно ниво на образование. Те включват: 

  • конструктор; 
  • механик; 
  • технолог; 
  • еколог и много други.

Професията на еколога всяка година става все по-популярна. Вниманието на обществото към екологичните проблеми принуждава лидерите на много промишлени предприятия да наемат специалисти, които да регулират технологичния процес, като в тази верига участват технолози, еколози и други инженерни работници.

Повишение на квалификацията 

Напоследък, в предприятията все повече се извършва подмяна на старото оборудване със съвременни механизми. Младите специалисти и опитните работници се нуждаят от знания за усвояването на новите технологии. За целта, всеки има възможност да получи образование след завършване на допълнителен курс. Развитите телекомуникации дават възможност за дистанционно придобиване на знания, а не само чрез очна или задочна форма. Разбира се, в класическата форма на обучение има значителни предимства, защото техническият работник, в допълнение към теоретичните знания, може да придобие и практически умения.

Женска техническа заетост 

Стереотипите се унищожават и много от момичетата мечтаят да станат инженери, производствени технолози или софтуерни-програмисти. Повечето от тях успешно работят в различни предприятия, проявявайки интерес към работата си и по нищо не отстъпвайки от мъжете по професионализъм.

Развитието на нанотехнологиите, чиято основа са приложната наука и технологиите, привлича много млади талантливи жени в тази сфера. 

Работещите като ИТ-разработчици и еколози всъщност са енергичните възпитаници на техническите университети. Жените отдавна са доказали на света, че са способни да овладяват техниката, науката, инженерството и успешно да работят на равно с мъжете.

Популярни специалности за жени 

Не само за младите момчета, но и за девойките са достъпни специалности, изискващи познания за работа с механизмите. Днес ограниченията за заетост на жените са по-малко, защото не се изисква много физическа издръжливост, както преди. Автоматизацията на технологичните процеси позволява управлението на механизмите, без прилагане на физическа сила.

Програмиране 

Над създаването на приложни програми, различни сайтове, формирането на уникални разработки в областта на информационните технологии работят не само мъжете, но и жените. Престижната професия привлича добри доходи и перспектива за по-нататъшно творческо развитие.

Архитектура 

Никоя строителна компания не може без архитекти и дизайнери. От изграждането на безлични многоетажни сгради вече никой не се интересува. Властите на всеки град се стремят да създадат архитектурни ансамбли, които привличат вниманието. Над проектите често се трудят истинските художници в своята област. Строителството на всеки обект се заключва не само до формирането на качествен проект, а той изисква спазване на правилата и нормите на техническите стандарти.

Енергетика

Хората, избиращи сферата на енергетиката, получават специалност “Експлоатация и изграждане на термични, електрически мрежи”. Професията е свързана с определен риск, изисква съсредоточеност и точно изпълнение на задълженията.

Популярни мъжки професии 

За мъжете, осъществяването на своите амбиции, високият социален статус, кариерното развитие са от огромно значение. Списъкът на професиите, особено техническите, все още е по-обширен, отколкото при жените.

Заедно с такива престижни области, като електротехниката, комуникациите и приборостроенето, са професиите на автомеханиката. От детството си, момчетата проявяват интерес към движещите се обекти, а когато пораснат, много от тях вече знаят на практика от родителите си как работят колите или мотоциклетите, каква е разликата между отделните модели и т.н. Огромния брой автомобили подтиква към развитието на сфери за техния ремонт и обслужване. Високата квалификация на работниците в тези области позволява да имат стабилен висок доход, а допълнителното образование допринася за кариерния растеж.

Не е важно кои професии избират студентите: дали ще е обслужване на техниката, математическото моделиране или изграждането на мостове, къщи, пътища - талантът и призванието ще позволят на всеки участник във висшето или средно образователно заведение да избере професия по свое желание, да придобие нужните знания и да успее.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »