Как да правите конструктивна критика
Публикувано от: Zaplata.bg
11 Септември, 2019 г.
Как да правите конструктивна критика
Снимка: shutterstock

Наред с правилното отношение към критиката, едно от основните комуникационни умения е способността за правилно посочване на грешките - умение за критикуване (конструктивна критика).

Неправилната (лъжливата и деструктивна) критика може лесно да настрои човек срещу Вас и да предизвика агресивност и враждебност или да възбуди безполезни спорове и оправдания. Без изкуството на критиката, можете да разклатите самоувереността и да подкопаете морала на човек (ако сте лидер, това Ви заплашва с намаляване на работоспособността и влошаване на качеството на работа).

Никой не обича да бъде критикуван. Но отрицателните оценки не могат да бъдат отхвърлени, както в личните (ако не кажете на партньора си какво прави неправилно, няма да можете да изградите щастие), така и в деловите и служебните взаимоотношения. Без конструктивна критика е невъзможно да се продължи напред.

От това, дали знаете как да критикувате правилно, зависи дали Вашата критика ще бъде продуктивна, можете ли да изказвате претенции към човека и да останете с него в добри приятелски или партньорски отношения.

Правила за конструктивна критика

За да не бъде Вашата критика оскърбителна и обидна и да постигне резултат, използвайте следните правила:

На първо място, премахнете от критиката емоционалния компонент (включително арогантност, сарказъм и др.), отнасяйте се към човека с уважение. Конструктивната критика не е грубо и агресивно осъждане, не е подигравка с действията на човека, а желание за подобряване на ситуацията, посочване на грешките. Правилата на конструктивната критика предполагат искреност, вътрешна откритост и възможност за постигане на съгласие.

В по-голямата си част, хората по-добре възприемат доброжелателния тон. Въпреки това, има и такива, които са склонни да разделят хората на слаби и силни, с тях е по-добре да разговаряте твърдо (но не грубо).

Критикуваният трябва ясно да разбере какво искате да му кажете! Ако постоянно заобикаляте, изказвате общи фрази и използвате съвети, възможно е да останете неразбрани. По-добре е да обясните всичко кратко и ясно. В края на разговора, човек може да попита дали отсрещния човек правилно го е разбрал и необходимостта и причините за този разговор.

Критикувайте действията на човек, а не него самия. Едно е да кажеш: „Ти си интелигентен, мислещ човек, но се държиш несъзнателно“, а друго е „Ти си идиот, направи такава глупост!“ Обърнете внимание на действията и постъпките, а не на личността.

Изразете своето мнение (критика) във вид на предложение, без да го налагате.

Правилното критикуване означава да направите така, че грешката или недостатъкът да изглеждат лесно поправими (безизходицата от ситуацията потапя хората в мрак). Не натискайте човека психически, кажете му как да излезе от тази ситуация.

Ако решите да посочите грешките на човек и да разчитате на неговото разбиране, не забравяйте да изберете подходящото време (най-вече става въпрос за лични отношения). Ако в момента човекът се намира в трудни обстоятелства или е в лошо настроение, критиката няма да бъде чута и приета и може само да влоши състоянието му.

Освен подходящото време за критика, правилата на конструктивната критика предполагат и избор на мястото. Уверете се, че няма никой, когато разговаряте относно критиката. Публичното критикуване, независимо дали става дума за любим човек, колега или подчинен, едва ли ще доведе до желаната полза.

Преди да критикувате някого, разкажете му за собствените грешки и минали недостатъци. Самокритиката, разпознаването на собствените грешки, позволява на критикувания да възприема коментарите не толкова остро, а самолюбието му ще е по-малко наранено, което ще му даде повече шансове да разбере и поправи грешките си.

“Преди да кажете на някого горчивата истина, намажете върха на езика си с мед” - вслушайте се в тази арабска поговорка. Преди да преминете към темата за критиката, признайте заслугата на човека, започнете с похвалите.

Изкуството на критиката е способността да се намерят правилните думи за всеки човек. Ако индивида е подозрителен, тревожен, уязвим или се опитва да бъде добър за всички, критиката трябва да бъде възможно най-нежна. Другото нещо, ако човек е арогантен и горд - тук можете да сте по-твърди, но в никакъв случай не наранявайте гордостта му. По-добре е творческият човек да предаде своите претенции и коментари - под формата на образи. Ако човекът е с чувство за хумор, предайте критиката във вид на шега. Не се шегувайте обаче, ако критикуваният е известен с ниското си самочувствие. Обяснете своите изисквания към егоиста и прагматика, така че той да вижда в тях предимствата и ползите.

Уверете се, че той е получил съветите Ви така, както някой умрял от жажда получава вода, и тогава наставленията Ви ще му помогнат да поправи грешките си“ - този цитат от древния японски трактат „Хагакуре“ най-широко и пълно отразява същността на конструктивната критика.

Способността да се критикува правилно, познаването на правилата на критиката е важна и съществена предпоставка за успех във всяка област от живота. Овладяването на умението за конструктивна критика прави връзката Ви с другите по-открита и искрена.

Независимо дали искате да работите в банка и се интересувате от банкови свободни работни места или искате да работите в инвестиционната или застрахователна сфера, няма значение, когато изграждате каквато и да е кариера, способността да изразявате правилно претенциите си ще Ви бъде полезна.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »